• pe 20 noiembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, poliţiştii s-au întâlnit cu elevii şi i-au învăţat cum să se ferească de capcanele de pe internet •
Mulţi tineri ajung să fie abuzaţi pe internet, iar asta îi marchează. Poliţiştii s-au întâlnit cu elevii de la mai multe instituţii de învăţământ şi i-au învăţat cum să se protejeze de aceste abuzuri online. La orice semn, ei trebuie să ceară ajutorul.
În ziua de 20 noiembrie, sărbătorită la nivel internaţional, din anul 1989, ca Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, poliţiştii brăileni au discutat cu elevii despre prevenirea şi gestionarea situaţiilor de abuz pe internet. Beneficiari ai informaţiilor şi recomandărilor preventive au fost elevii de nivel primar ai Şcolii Gimnaziale “Ion Băncilă” din municipiul Brăila. Ei au putut discuta cu reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila despre riscurile la care se expun atunci când utilizează internetul şi principalele reguli de care trebuie să ţină cont. “Având în vedere vârsta mică a elevilor participanţi la activităţi, mesajul preventiv a fost adaptat nivelului de înţelegere al acestora, iar noţiunile teoretice au fost îmbinate cu jocuri educative şi susţinute de materiale video. Reprezentantul poliţiei i-a antrenat pe cei mici în discuţii care i-au ajutat să înţeleagă riscurile asociate domeniilor lor de interes în mediul online şi le-a oferit recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente neplăcute, care i-ar putea afecta emoţional sau fizic”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.
Un accent deosebit a fost pus pe protejarea datelor personale, mai ales pe reţelele de socializare. Elevii au fost sfătuiţi să nu comunice cu persoane pe care nu le cunosc şi în viaţa reală şi să nu divulge informaţii despre ei şi familiile lor unor astfel de persoane. Pornind de la povestea unei fetiţe care a hotărât să se întâlnească cu o persoană pe care a cunoscut-o pe internet, elevii au fost provocaţi să identifice greşelile făcute de aceasta şi să prezinte modul în care ar fi trebuit să procedeze pentru a nu se expune la pericole.
Copiii utilizează internetul de la vârste destul de mici, ei fiind mult mai vulnerabili în faţa unor infracţiuni precum hărţuirea, şantajul, coruperea sexuală a minorilor, pornografia infantilă. Poliţiştii brăileni le recomandă părinţilor să îi supravegheze pe minori, să folosească internetul împreună cu ei şi să discute cu aceştia despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală. Părinţii trebuie să cunoască parolele de acces ale copiilor la conturile de e-mail, de pe reţelele de socializare etc. Ei trebuie să verifice periodic istoricul paginilor de internet accesate de minori.