• olimpicii brăileni au câştigat două premii I, trei premii III şi două menţiuni la această ediţie a olimpiadei • elevii ne-au mărturisit că în cele câteva zile petrecute la competiţia de la Braşov au rămas cu amintiri pentru o viaţă
Două premii I, trei premii III şi două menţiuni, acesta este palmaresul elevilor brăileni la Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă, competiţie desfăşurată în perioada 5-12 mai, în judeţul Braşov. Câştigători sunt patru elevi de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, toţi pregătiţi de prof. Carmen Pîrlog.
Proaspăt întorşi de la olimpiadă, elevii ne-au împărtăşit din experienţa lor, mărturisindu-ne că în cele câteva zile petrecute la Braşov au rămas cu amintiri pentru o viaţă. Afirmaţia lor vine în contextul în care olimpiada de germană este diferită de restul competiţiilor din aria limbilor moderne, fiind gândită pentru a motiva elevii să îşi folosească cunoştinţele de limba germană, atât în contexte teoretice, cât şi în contexte practice. Concret, la germană, concurenţii dau o probă individuală (scrisă) şi o probă de proiect, la aceasta din urmă elevii fiind împărţiţi în grupuri şi având ca sarcină realizarea unei piese de teatru pe baza unei cărţi citite la prima vedere.
Fără alte introduceri, vă invităm să îi cunoaşteţi pe campionii ediţiei de anul acesta a Olimpiadei Naţionale de Limba Germană Modernă.
Corina Andreea Preda, premiul I şi premiul III
Chiar dacă este în ultimul an de liceu şi examenul de bacalaureat se apropie cu paşi repezi, Corina şi-a dorit să mai participe o dată la olimpiadă şi să îşi revadă prietenii pe care şi i-a făcut de-a lungul timpului. Aflată la a patra participare, ediţia aceasta a olimpiadei a fost pentru tânara de la “Bălcescu” un succes pe toate planurile, ea câştigând premiul I la proba de proiect şi premiul III la individual. Mai mult, Corina a primit şi “Premiul de Consecvenţă” pentru performanţa de a se califica de patru ori la naţională, distincţie de care s-au bucurat şi alte două eleve din ţară.
“La proba scrisă am avut un citat «Gândeşte-te că ceva ce nu primeşti poate fi o frumoasă adăugire a destinului». Şi înainte să merg la olimpiadă eu învăţasem «Luceafărul» pentru BAC şi mi-am deschis eseul fix aşa: «Cea mai importantă operă a lui Eminescu spune că oamenii sunt stele cu noroc şi tot ceea ce facem depinde de destin». Şi de aici a curs totul. A urmat apoi proba de proiect, unde m-am înţeles extraordinar de bine cu colegii mei şi ne-am completat foarte bine. Cartea pe care am primit-o noi s-a numit «Până tremură stelele» şi mi-a plăcut maxim. Este despre o gaşcă de copii rebeli în Leipzig, în anii '30, care se opun nazismului şi nu vor să intre în Tineretul Hitlerist. E o carte care te marchează. Cred că ne-au dat premiul I pentru că am ştiu cum să legăm scenele între ele astfel încât să iasă totul bine, am ştiu cum să transmitem idea principală a textului şi am ştiu să lăsăm un impact asupra publicului. Şi am fost foarte ingenioşi!”, ne-a povestit Corina.
Fiind ultima participare pentru ea, tânăra ne-a declarat că îi este greu să îşi ia la revedere de la olimpiadă, mai ales că a participat şi la alte discipline şi nimic nu se compară cu atmosfera trăită la germană.
“O să îmi lipsească atât de mult proba de proiect! Faţă de alte olimpiade, la germană e mult mai aproape de viaţa reală, pentru că te învaţă să fii solidar, te învaţă să lucrezi în echipă şi te învaţă ce înseamnă să scapi de orgoliu când lucrezi într-o echipă. Asta mi se pare foarte important, pentru că unii vin şi zic că doar ideea mea e bună sau dacă îi contrazice cineva ei iau asta personal. Eu mergând de atâta timp la olimpiade am învăţat ce înseamnă critică constructivă. Şi să dai, şi să primeşti. Am învăţat că de la orice persoană pe care o întâlnesc am ceva de luat. Am învăţat ce impact puternic poţi să ai asupra celorlalţi”, afirmă aceasta.
Ca de fiecare dată, Corina a dorit să transmită un mesaj de mulţumire celor care au susţinut-o nu doar anul acesta, ci la fiecare participare la olimpiadă.
“Mulţumiri doamnei profesoare! Mulţumiri pentru părinţii mei, pentru prietenii mei, pentru lotul din Brăila, pentru toţi oameni cu care am fost în echipă la proiect în toţi anii. Mulţumesc tuturor colegilor cu care am fost la lot în cei patru ani, mulţumesc tuturor profesorilor din comisie pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor, mulţumesc pentru toate oportunităţile care mi-au fost oferite, pentru că olimpiada asta m-a făcut altă persoană şi după fiecare olimpiadă regândeam puţin viziunea mea asupra vieţii şi viziunea mea asupra mea! Şi mă bucur atât de mult că îi văd pe colegii mai mici entuziasmaţi şi văd că le place germana”.
Corina va merge la olimpiadă şi anul viitor, însă nu în calitate de concurent, ci de trainer, aceasta urmând să susţină un worshop elevilor la ediţia din 2020.
Alexandra Pascu, premiul I (proiect) şi premiul III (individual)
Aflată la prima olimpiadă, Alexandra Pascu (clasa a X-a) a obţinut premiul I la proba de proiect şi menţiune (locul 4) la proba individuală. Tânăra ne-a spus că experienţa acestei olimpiade i-a depăşit toate aşteptările şi abia aşteaptă următoarea ediţie.
“A fost foarte frumos. Am plecat cu emoţii şi m-am întors acasă plină de energie. La proba teoretică mi-a plăcut tema: «Secretul succesului este să fii diferit de celălalt». Mi-a plăcut foarte mult şi echipa cu care am lucrat la proba de proiect, pentru că ne-am înţeles bine. Am fost opt în echipă şi am avut noroc că unul dintre colegi era din Braşov şi cam ştia unde să mergem să luăm recuzita de care aveam nevoie pentru piesa de teatru. Şi am ajuns ca mare parte din recuzită să fie făcută din pungi de gunoi, pentru că ne trebuiau valuri şi meduze, cartea fiind intitulată “Dansul meduzelor din adâncul mării”. Eu cred că ceea ce ne-a făcut să luăm locul I este că am fost diferiţi. Am muncit mult la această probă, dar ne-am şi distrat”, ne-a declarat Alexandra.
Aceasta ne-a mărturisit că, dincolo de premii, cel mai mare câştig al ei la această olimpiadă sunt prietenii pe care şi i-a făcut.
“Vreau să îi mulţumesc doamnei profesoare Carmen Pîrlog, care îmi este şi dirigintă, pentru că m-a ajutat foarte, foarte mult! Le mulţumesc părinţilor şi fratelui meu mai mic pentru că el a fost sursa mea de inspiraţie pentru scenariul piesei de teatru”, a adăugat olimpica.
Două premii şi pentru a Andreea Sasu
Elena Andreea Sasu (clasa a XI-a) şi-a dorit să participe la acestă olimpiadă încă din gimnaziu şi s-a bucurat din plin de fiecare clipă trăită la Braşov. Aceasta a obţinut locul III la proba de proiect şi menţiune la proba individuală.
“A fost deosebit! La eseu am avut o temă interesantă, legată de faptul că nu doar calităţile noastre, ci şi deciziile noastre arată ce suntem cu adevărat. În eseu am dat exemple din cultura universală, exemple ale unor conducători cum ar fi Lincoln, Kennedy, Roosevelt. Cultura generală te ajută la această olimpiadă. Dacă nu ai un substrat cultural în spate, e destul de dificil să reuşeşti să scrii ceva mai diferit. Ceea ce am observat la olimpiadă e că se caută să fii original, să ai o sclipire. E ca şi cum ai vedea zeci de imagini şi la un moment dat una ţi se pare diferită. Nu e o olimpiadă monotonă”, ne-a spus tânăra.
Însă proba de proiect este cea care a cucerit-o definitiv, iar asta pentru că a avut parte de o echipă deosebită, cu oameni inteligenţi şi creativi, tineri de la care susţine că a avut foarte multe de învăţat.
“Ne-am înţeles extrem de bine şi într-adevăr poate că a fost obositor, dar oboseala nu s-a simţit, pentru că eram împreună şi lucram, aveam un scop anume, ne bucuram acolo şi ne încurajam unii pe alţii ca să putem rezista mai mult. Cartea s-a numit «Moarte dulce-amară», o carte despre un genocid care s-a întâmplat în Namibia. Am fost şase în echipă şi am avut fiecare mai multe roluri ca să redăm esenţa cărţii. Şi a trebuit să facem recuzita, muzica, videoclipuri, am inclus şi dansul şi arta teatrului, ca publicul să înţeleagă măcar o parte din esenţa cărţii. Experienţa acestei olimpiade este cel mai mare câştig şi o să rămână cea mai frumoasă amintire din liceu. Iar pentru asta îi mulţumesc doamnei profesoare, care ne-a sprijinit, ne-a motivat şi a fost alături de noi, familiei şi colegilor. Cori (n.r. - Corina Andreea Preda) a fost o mini-profesoară pentru noi cei din lot şi experienţa ei ne-a ajutat mult”, a adăugat aceasta.
Andrei Simion, premiul III la proba individuală
Aflat şi el pentru prima oară la o olimpiadă naţională, Andrei Laurenţiu Simion (clasa a VIII-a) a câştigat premiul III la proba individuală. Acesta ne-a declarat că la proba de proiect (locul V) nu s-a simţit ca la o competiţie, ci mai degrabă ca într-o tabără în care înveţi lucruri, îţi faci prieteni şi te distrezi.
“Cel mai mult mi-a plăcut ideea de probă de echipe. În echipa mea am fost elevi cu personalităţi total diferite şi mă bucur că am cunoscut persoane noi. Iar proba aceasta am simţit-o ca un fel de tabără, ca să spun aşa. Ne-am împărţit sarcinile şi am lucrat foarte bine împreună. Cartea pe baza căreia am făcut scenariul s-a numit “Păcălit” şi era despre un grup de prieteni din aceeaşi clasă, dintre care unul avea două feţe. Ne-am distrat foarte tare cât am lucrat la scenetă. Ceea ce vreau să spun e că nu m-am simţit nicio secundă că sunt într-o competiţie acerbă şi trebuie să câştig. Da, m-am gândit şi la premiu, dar m-am bucurat de ce se întâmpla şi nu am făcut un scop din a câştiga. Ba chiar aici te bucuri pentru colegii tăi”, ne-a spus adolescentul.
Iar acum că a văzut cât de frumoasă e atmosfera la olimpiada de limba germană, Andrei ne-a mărturisit că îşi doreşte să participe în fiecare an.
“O să mai merg, pentru că a fost o exprienţă interesantă, am învăţat multe lucruri şi mă voi descurca mai bine pe viitor. Mulţumesc doamnei profesoare pentru susţinere, familiei şi tuturor persoanelor care m-au încurajat”, ne-a declarat acesta.
Până la următoarea olimpiadă, Andrei va susţine luna viitoare examenul de Evaluare Naţională, însă nu îşi face probleme pentru că este un elev de 10.
Un alt lucru care trebuie precizat este că cei patru elevi pregătiţi de prof. Carmen Pîrlog au obţinut cele mai multe premii la o olimpiadă de uman anul acesta.
Felicitări olimpicilor şi profesoarei Carmen Pîrlog!