Mergi la conţinutul principal
În Duminica Ortodoxiei

Elevii de la “Bălcescu” şi de la LPS au primit daruri la Catedrală

• în prima duminică din Postul Mare, parohia “Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor i-a recompensat pe elevii care au pictat icoane şi au excelat la ora de religie • este vorba de elevi de gimnaziu de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” şi de la Liceul cu Program Sportiv • în aceeaşi zi, în toate parohiile au fost organizate colete pentru ajutorarea semenilor şi a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al BOR 

 

Circa 20 de elevi ai Colegiului Naţional Nicolae Bălcescu (clasele a V-a şi a VII-a) coordonaţi de prof. de religie Stela Todie, şi ai Liceului cu Program Sportiv Brăila au fost recompensaţi, în Duminica Ortodoxiei, de parohia Naşterea Domnului din Bariera Călăraşilor, pentru icoanele pe care le-au pictat şi pentru rezultatele foarte bune obţinute la ora de religie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de preoţii parohiei care, la final, le-au oferit elevilor pachete cu dulciuri şi fructe, cărţi de rugăciuni, iconiţe, precum şi revista Călăuză Ortodoxă” a Eparhiei Dunării de Jos. Părintele paroh Costel Vatră i-a felicitat pe micuţi şi a rostit un cuvânt de învăţătură, evocând, totodată, însemnătatea zilei cunoscută drept Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Paştelui.

Astfel de manifestări au fost organizate în toate parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Potrivit pr. Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei, în Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la care au participat credincioşi, dar şi copii şi tineri cu icoane în mâini, după obiceiul statornicit în această zi sfântă. Tinerii iconari au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

 

 În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Ioan, a prezentat pastorala Sfântului Sinod şi a evidenţiat importanţa icoanei în viaţa creştinilor. “Mântuitorul Iisus Hristos este Icoana Tatălui, după cum El i-a arătat Sfântului Apostol Filip: “Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl” (Ioan 14, v. 9). Prin Domnul nostru Iisus Hristos vedem Preasfânta şi de viaţă făcătoare Treime în lucrarea Ei pentru lume şi pentru om şi vedem că darul cel mai mare al Sfintei Treimi este omul-icoană, omul creştin în familia lui, în şcoala virtuţilor, a credinţei - Biserica, a naţiunii noastre - în ţară şi străinătate - şi, mai presus de toate, vedem icoane de tineri, ei înşişi icoane vii ale familiilor creştine”, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu.

“Tinerii iconari au pornit apoi în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde a fost vernisată cea de-a XX-a ediţie a Expoziţiei de icoane, “2020 - Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”. Prezent la eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi apreciere pentru efortul depus în realizarea acestor deosebite lucrări care ne arată pacea, lumina şi bucuria izvorâte din frumuseţea interioară şi dragostea pentru ortodoxie”, a precizat pr. Rareş Bucur.

În cadrul manifestării, corul mixt al Liceului de Arte şi corul Seminarului Teologic din Galaţi au susţinut un concert de imne specifice Postului Mare. Au fost expuse lucrări iconografice realizate de seminarişti, precum şi icoane pe lemn, sticlă şi seminţe realizate de elevi ai Liceelor de Artă din Brăila şi Galaţi, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai Centrelor parohiale Barcea şi Lieşti şi de studenţi ai Facultăţii de Arte şi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

Tinerii iconari au fost recopensaţi cu diploma Icoana - frumuseţe a Ortodoxiei şi premii constând în seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciuni, precum şi icoane autentice.

Mai trebuie precizat faptul că, în fiecare an la Duminica Ortodoxiei, în biserici se organizează colete pentru acţiuni filantropice (prin Fondul Central Misionar).        

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro