Elevii de la «Iorga» au măsurat circumferinţa Pământului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii de la «Iorga» au măsurat circumferinţa Pământului

În ziua de 23 septembrie, când a avut loc echinocţiul de toamnă, iar ziua a fost egală cu noaptea, un număr mare de şcoli din întreaga lume, printre care şi elevii Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" din Brăila au participat la un eveniment unic, măsurând circumferinţa Pământului prin reconstituirea experimentului lui Eratostene.
Eratostene din Cyrene este considerat fondatorul geografiei matematice, însă a avut contribuţii şi în matematică şi fizică. Acesta a reuşit, folosind mijloace foarte simple, să determine circumferinţa Pământului, cu o precizie uimitoare. El a găsit atunci valoarea de 39.690 km, foarte apropiată de valoarea acceptată astăzi, 40.041 km.
Astfel, elevii de la "Iorga", sub îndrumarea profesorilor Traian Anghel, prof. fizică şi Costel Cerchez, prof. matematică, au participat la experiment, din Brăila (longitudine 27,973). "În ziua de 23 septembrie, la Ecuator, la amiază, Soarele se ridică până la zenit - punctul de intersecţie al verticalei locului cu sfera cerească situat deasupra observatorului -, iar umbrele corpurilor dispar. În aceeaşi zi, la amiază, la Brăila, elevii au măsurat în curtea şcolii lungimea umbrei unui băţ şi au calculat apoi unghiul dintre verticala locului şi direcţia razelor de lumină ce provin de la Soare", ne-a comunicat prof. Traian Anghel.
În aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, în insula Rhodos, din Grecia, elevii şcolii primare din Pastida - longitudine 28,138 -, coordonaţi de prof. Katerina Tragouda au determinat în mod similar valoarea unghiului dintre verticala locului şi direcţia razelor solare corespunzător localităţii Pastida.
"Cunoscând distanţa dintre cele două şcoli, măsurată de-a lungul meridianului comun, 986 km, şi diferenţa celor două unghiuri, 8,9 grade, se poate determina cu uşurinţă circumferinţa aproximativă a Pământului", a adăugat prof. Anghel. Şi ce credeţi? Elevii au obţinut o valoare foarte apropiată de cea acceptată: 38.883 km!
"Reconstituirea experimentului lui Eratostene a fost un bun prilej de colaborare între elevi de vârste diferite şi din ţări diferite, care se înţeleg însă foarte bine folosind limbajul comun al ştiinţei şi limba engleză, desigur", este de părere profesorul de fizică de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro