• reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor sunt nemulţumiţi de faptul că nu mai există o zi liberă între proba obligatorie şi cea la alegere a profilului şi specializării
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), împreună cu MAKOSZ (Uniunea Liceenilor Maghiari), contestă calendarul examenului de bacalaureat 2018. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit ca proba scrisă la alegere a profilului şi specializării să se desfăşoare joi, 28 iunie, în locul zilei de vineri, aşa cum era până în acest an şcolar. Aşadar, absolvenţii de liceu nu mai au la dispoziţie o zi liberă în care să se pregătească suplimentar pentru următoarea materie de examen.
“Considerăm această modificare a calendarului ca fiind nefavorabilă în desfăşurarea examenului de bacalaureat şi nu observăm niciun argument prezentat pentru care s-a luat această hotărâre. Ministerul Educaţiei Naţionale nu a justificat motivul pentru care ar avea loc probele scrise obligatorii în zile consecutive. Mai mult, competenţele au fost mutate în luna februarie cu scopul de a descongestiona perioada probelor scrise din luna iulie, iar proba scrisă având loc în ziua de joi, nu poate asigura atingerea obiectivului propus”, au scris reprezentanţii CNE pe pagina de Facebook.
Elevii spun că proba obligatorie din cadrul examenului de bacalaureat este cea mai dificilă, iar din acest motiv este absolut necesar ca toţi elevii din România să aibă o zi liberă înaintea acesteia. “În circumstanţele actuale, elevii minoritari (cei care urmează cursurile într-o altă limbă decât cea română) nu beneficiază de acest privilegiu, ceea ce îngreunează pregătirea pentru proba obligatorie a profilului, în certul detriment al rezultatelor”, mai spun reprezentanţii elevilor.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat va începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă ce va continua şi pe 13 februarie. În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale, iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise vor debuta luni, 25 iunie, cu limba şi literatura română, iar pe 26 iunie este programată proba la limba maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc, miercuri, 27 iunie, iar în ziua următoare, pe 28 iunie, cea la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate se vor afişa pe 4 iulie, iar notele după soluţionarea contestaţiilor vor fi făcute publice pe 9 iulie.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat 2018 va debuta cu probele scrise. Pe 20 august se va desfăşura testarea la limba română, iar pe 21 august cea la limba maternă. Pe 22 august absolvenţii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar pe 23 august, proba la alegere a profilului şi specializării. Între 24 şi 27 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar între 29-30 august evaluarea competenţelor digitale. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului se va încheia cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată în zilele de 30 şi 31 august. Rezultatele iniţiale se vor afişa pe 1 septembrie, iar cele finale, pe 6 septembrie.