Mergi la conţinutul principal
“Muncă patriotică” la Şcoala din Scorţaru Nou

Elevii, cărăuşi de lemne

• se pare că nu au apus vremurile când elevii erau scoşi să muncească “în folosul comunităţii” • cel puţin nu la Şcoala din Scorţaru Nou, acolo unde, ieri, au fost surprinse imagini cu un grup de copii care încărcau şi cărau lemne cu un cărucior, fotografii ce au ajuns la redacţia “Obiectiv” • redactorii noştri au contactat imediat conducerea şcolii şi, iniţial, la telefonul directoarei a răspuns un profesor care ne-a explicat că a fost vorba despre o activitate de voluntariat, activitate ce se face în fiecare an • ulterior, am obţinut o reacţie şi de la directoarea Sorina Nicolescu care a avut altă variantă: elevii s-ar fi oferit singuri să ajute la transportatul lemnelor • Inspectoratul Şcolar a intervenit în acest caz şi va face verificări

 

Vineri, în jurul orei 12.00, câţiva copii ai Şcolii din comuna Scorţaru Nou au fost surprinşi cărând lemne cu un cărucior. Vorbim de copii mici, elevi din clasele primare. Imaginile au ajuns la redacţia “Obiectiv” şi conform celor sesizate, nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Mai mult, în timp ce elevii încărcau lemnele, învăţătoarea acestora îi “supraveghea” în timp ce fuma o ţigară. Redactorii noştri au încercat să contacteze conducerea unităţii de învăţământ pentru a afla de ce copiii făceau “muncă patriotică” şi au primit două explicaţii în acest sens. Mai întâi, un profesor ne-a spus că a fost vorba de o activitate de voluntariat, acţiune ce se face în fiecare an. Apoi, directoarea Sorina Nicolescu ne-a declarat că elevii s-ar fi oferit singuri să îl ajute pe profesorul de sport pentru a transporta materialul lemnos. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a intervenit în acest caz şi va face verificări.

 

“Voluntariat” ca pe vremea lui Ceauşescu

Imediat ce am primit cele trei fotografii, redactorii “Obiectiv” au încercat să ia legătura cu conducerea Şcolii din Scorţaru Nou. Spre surprinderea noastră, la telefonul directoarei Sorina Nicolescu ne-a răspuns altcineva, un domn care s-a recomandat a fi Claudiu Sachelarie, profesor al şcolii. Deşi i-am explicat acestuia că dorim să vorbim cu directoarea, profesorul a insistat să îi spunem lui despre ce este vorba pentru că şi el are calitatea de a vorbi în numele şcolii,  fiind coordonator al mai multor “comitete şi comiţii”, cum spunea Caragiale. Mai mult, acesta le-a declarat redactorilor noştri că ceea ce va spune el va spune şi  directoarea. “Altă variantă nu e!”, a susţinut acesta.

I-am povestit acestuia despre imaginile surprinse cu copiii care cărau lemne iar acesta ne-a răspuns, senin, că a fost vorba despre o activitate de voluntariat.

“Este o activitate care se desfăşoară în fiecare an şi face parte din activităţile extracurriculare de voluntariat sub organizarea şi supravegherea domnului profesor de sport care a şi participat la căratul lemnelor. Asta se face la noi an de an, de când se face şcoală. Iar copiii vin de bună voie, nu sunt puşi de nimeni”, ne-a spus profesorul Claudiu Sachelarie.

 

Directoarea are altă variantă

Am reuşit apoi să vorbim şi cu directoarea Sorina Nicolescu. Aceasta nu auzise nimic despre o “activitate de voluntariat”, varianta acesteia fiind alta. Ba chiar a subliniat că elevii erau în pauză şi erau supravegheaţi de doamna învăţătoarea care, aşa cum ni s-a semnalat în sesizare, fuma o ţigară.

“În primul rând, copiii erau în pauză, erau cu doamna învăţătoare. La lemne era profesorul de sport care a ajutat oamenii de serviciu să le care. Toţi copiii, pentru că îl iubesc pe domnul profesor, s-au dus repede la el şi s-au oferit singuri să îl ajute. La mine nu a ajuns nicio poză dar aşa s-a întâmplat. Doamna era în pauză atunci când fuma. Nu a fost ceva făcut atunci forţat. S-au dus din impuls!”, susţine Sorina Nicolescu, director Şcoala Scorţaru Nou.

Legat de ceea ce ne declarase anterior colegul dumneaei de catedră, faptul că a fost o activitate de voluntariat care se face în fiecare an, directoarea Sorina Nicolescu ne-a spus că nu ştie de acest lucru, că probabil astfel de activităţi se fac, ea fiind la conducerea şcolii de un an şi jumătate.

Întrebată de ce răspunde altcineva la telefonul dumneaei, directoarea s-a scuzat spunând că îl mai uită şi colegii mai răspund când văd multe apeluri. Nu în ultimul rând, am întrebat-o dacă va anunţa părinţii despre ce s-a întâmplat. Prof. Sorina Nicolescu ne-a spus că le va spune despre această activititate la o şedinţă cu părinţii şi se îndoieşte că aceştia îi vor certa pe copii.

Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a sesizat în acest caz şi va face verificări.

“Vom solicita o notă de relaţie directoarei vizavi de ce s-a întâmplat şi în urma acesteia vom porni o anchetă. Astfel vom vedea dacă copiii într-adevăr au fost obligaţi sau nu să care lemne, dacă erau în timpul programului şi aşa mai departe”, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro