• tinerii au aflat de la specialişti cum să protejeze patrimoniul cultural, ei studiind cu atenţie şi lucrări de sculptură, picturi, obiecte de ceramică, monede, care le-au fost prezentate
Istoria poporului român şi obiectele de patrimoniu care trebuie protejate au fost prezentate, în detaliu, elevilor de la mai multe instituţii şcolare. Tinerii au avut ocazia de a studia şi lucrări de sculptură, picturi, obiecte de ceramică, monede, care le-au fost prezentate de specialişti.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul programul naţional “Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Săptămâna aceasta, specialişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au întâlnit cu elevii din municipiul Brăila, în cadrul Proiectului educaţional naţional „Cunoaşte şi protejează patromoniul cultural naţional!”, derulat de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI. Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii s-au întâlnit cu elevii la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Brăila, într-un demers ce s-a constituit într-o călătorie în timp, prin cultura şi istoria poporului român. Copiii s-au familiarizat astfel cu elementele ce compun patrimoniul cultural naţional şi au conştientizat rolul pe care îl au în conservarea şi protejarea acestuia. “Din discuţiile cu poliţiştii şi materialele prezentate în cadrul întâlnirii, elevii au înţeles ce înseamnă identitatea unei persoane, respectiv a unui popor, care sunt elementele ce compun patrimoniul cultural naţional şi instituţiile cu rol activ în promovarea şi protejarea acestuia şi cât de important este ca fiecare dintre noi să contribuie la păstrarea lui pentru generaţiile viitoare”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.
Informaţiile transmise au fost însoţite de prezentarea unor imagini ale bunurilor care reprezintă mărturii materiale ale transformărilor petrecute în spaţiul geografic autohton, ale relaţiilor omului cu natura. Imaginile cu bunuri din patrimoniul cultural al judeţului Brăila (monumente, lucrări de sculptură, capiteluri, picturi, obiecte de ceramică, monede ), ale căror poveşti au fost spuse de specialistul în protejarea patrimoniului cultural naţional, i-au încântat pe copii.
Elevii şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” Brăila au mers apoi în vizită la Muzeul Brăilei „Carol I”, prilej cu care au putut admira o parte dintre obiectele ale căror imagini le-au fost prezentate.