Nemultumirea copiilor a fost transmisa si Ministerului Educatiei cu prilejul intilnirilor destinate discutarii pachetului de legi pentru educatie, in toate judetele tarii. Reprezentantul ministerului care a venit la Braila, prof. Valentin Popescu, a spus ca alocatiile au trecut de acum la Ministerul Muncii, dar ca va face tot ce poate pentru a ajuta copiii.
Convinsi fiind ca daca nu lupta ei pentru drepturile lor, altii nu o vor face, elevii braileni s-au mobilizat si au strins semnaturile a 18.000 de liceeni din judetul Braila, prin care solicita modificarea Hotaririi de Guvern. "Cu ajutorul colegilor nostri din Consiliile Consultative ale Elevilor din liceele brailene am strins semnaturile a 18.000 de copii. Ieri, le-am centralizat si le vom trimite Ministerului Educatiei impreuna cu un comunicat. Am luat legatura si cu presedintele Consiliului National. Din pacate, in zona de sud-este sintem singurii care am avut o astfel de initiativa. Daca elevii din judetele limitrofe nu vor stringe asemenea semnaturi, le vom trimite numai in numele nostru la Minister. Aceasta initiativa a pornit de la elevii care au implinit 18 ani si care nu mai primesc alocatie. Nu este o suma mare, dar ne este de folos, mai ales ca noi in clasele mari trebuie sa ne cumparam si manuale", a spus presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Braila, Janina Baigus.
In comunicatul transmis ministerului se evidentiaza faptul ca elevii cuprinsi in forma de invatamint public aflati dupa pragul de majorat in realitate sint exclusi din programul national de acordare a alocatiilor pentru elevi, situatie in fond de excludere a tinerilor care nu au un venit propriu. Elevii propun, ca punct de pornire in vederea constientizarii opiniei publice si aducerea la cunostinta a situatiei existente, stringerea de semnaturi si organizarea de mitinguri pentru a obtine majorarea fara discriminare a alocatiei de stat pentru copii. Elevii considera ca ar fi corect sa se acorde alocatia de stat pentru copii pina la iesirea din sistemul de invatamint de douasprezece clase.
Initiative similare s-au inregistrat si in judetele Covasna, unde elevii chiar au facut greva japoneza, si Harghita.