Mergi la conţinutul principal

Elevii brăileni vor educaţie juridică în şcoli

• membrii Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila propun să se studieze această disciplină, ca opţional, în anul şcolar viitor • un manual de educaţie juridică există deja, autor fiind judecătorul Cristi Danileţ

 

Câţi dintre elevii de gimnaziu şi liceu cunosc legea? Câţi dintre ei ştiu care sunt drepturile şi obligaţiile lor? Cât de multe cunoştinţe au despre organele legii, despre participarea la luarea deciziilor sau procesul judiciar? Probabil foarte puţine. Acest lucru se poate schimba însă! Începând cu anul şcolar 2019-2020, elevii ar putea avea posibilitatea de a studia la şcoală Educaţia juridică, ca materie opţională, demersul fiind susţinut de Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, până la sfârşitul lunii, elevii trebuie să ia legătura cu un profesor şi să îl convingă de necesitatea de a învăţa elemente de educaţie juridică. Profesorul propune apoi conducerii şcolii/liceului educaţia juridică ca disciplina opţională în curriculumul la decizia şcolii. Ulterior, părinţii (pentru gimnaziu) sau elevii (pentru liceu) îşi aleg opţionalele de pe lista şcolii, printre care şi educaţia juridică.

“Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila susţine această iniţiativă. Cred că este o chestie de bun simţ. Decât să faci alt opţional care poate nu îţi va folosi mai departe, mai bine facem educaţie juridică, aceasta cu siguranţă ne va ajuta şi ne va pregăti concret pentru viitor. În momentul de faţă, când ieşim de pe băncile şcolii sau ale liceului nu avem absolut nicio idee despre cum funcţionează societatea şi mecanismele ei democratice, fie că vorbim dspre procesul legislativ sau juridic. Nu ştim, pentru că nu suntem învăţaţi. De aceea, noi credem că e un opţional necesar”, susţine Rareş Voicu, liderul elevilor brăileni.

Proiectul privind educaţia juridică în şcoli este susţinut de Asociaţia VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie. La cerere, asociaţia va organiza cursuri de formare profesională pentru profesori şi aceştia vor fi instruiţi să predea educaţia juridică, primind credite profesionale recunoscute de Ministerul Educaţiei. Mai mult, în toamnă, VeDem Just va dona fiecărui elev de la clasele care vor studia educaţia juridica manualul tipărit, alcătuit de judecătorul Cristi Danileţ.

“Sunt judecător de mulţi ani. M-am specializat în soluţionarea cauzelor cu minori. Am văzut şi minori victime, şi minori infractori în dosarele rezolvate de mine. Şi pentru că mă interesează generaţia voastră, am început să merg în şcoli şi licee, să explic tinerilor ceea ce au voie şi ceea ce nu au voie să facă, cine îi protejează şi cum, unde să se adreseze când au probleme şi cum se pot apăra atunci când sunt acuzaţi. Mi-am făcut prieteni printre tinerii de vârsta voastră. Cu mulţi ţin legătura, inclusiv pe reţelele de socializare. Mie îmi pasă de viitorul vostru şi de al ţării noastre. Am scris acest ghid ca să aflaţi ce drepturi şi obligaţii aveţi la această vârstă şi mai ales cum sunteţi protejaţi de lege şi de organele statului. Poate că informaţiile din această carte vă vor ajuta pe unii dintre voi să luaţi decizia corectă în ceea ce vă priveşte. Haideţi, lăsaţi deoparte Facebook-ul pentru trei ore şi intraţi în universul regulilor şi al legilor. Începem cu prima regulă: aveţi dreptul să vă ştiţi drepturile!”, scrie Cristi Danileţ în introducerea manualului “Educaţie juridică pentru liceeni”.

Programa acestei noi materii poate fi accesată pe site-ul www.educatiejuridica.ro. De pe acelaşi site poate fi descărcat în mod gratuit manualul din anul 2018 al judecătorului Cristi Dănileţ, cunoscut şi pentru activitatea sa de promotor al educaţiei juridice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro