• nouă elevi de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, toţi din clasa a XII-a A, au fost admişi la facultăţi de top din Marea Britanie • trei dintre ei vor studia la Oxford, iar alţi doi la Cambridge • Dreptul, Ştiinţa Calculatoarelor, Ştiinţele Naturii, Inginerie aerospaţială, Inginerie Mecanică şi Relaţii internaţionale sunt domeniile în care se vor specializa cei nouă olimpici • unii dintre ei se gândesc să se întoarcă în ţară după studii şi să schimbe ceva aici • cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” vă prezintă astăzi poveştile acestor tineri frumoşi, tineri care ne uimesc cu performanţele lor
Oxford, Cambridge, Imperial College, King's College sau Manchester sunt visul
multor tineri care vor să urmeze o facultate din Marea Britanie. Să ai unul sau doi elevi dintr-un judeţ admişi la o universitate de prestigiu este o realizare uriaşă. Dar să ai nouă elevi viitori studenţi în Regat, dintre care cinci la Oxford şi Cambridge, iar toţi să fie din aceeaşi clasă de liceu, este deja o performanţă istorică. Iar istoria o scriu nouă elevi din clasa a XII-a A de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”. Sunt tineri care excelează în informatică, fizică, astronomie, matematică, istorie, geografie sau Public Speaking, tineri care, dacă li s-ar oferi o şansă, ar fi capabili în viitor să ocupe un post de ministru. Mai au un singur pas de făcut pentru a-şi vedea visul cu ochii: să promoveze examenul de bacalaureat cu note mari. Dar la cum îi cunoaştem cu toţii, îi vom vedea în topul elevilor cu cele mai mari medii la examen.
Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au vorbit cu ei iar astăzi vă prezentăm poveştile lor. Să-i felicităm, să-i aplaudăm şi să le urăm mult succes în viitor!
Miruna Bercariu. De la Public Speaking la Drept, la Cambridge
Miruna îşi doreşte de mult timp să urmeze Dreptul la Cambridge, iar acum visul ei este mai aproape ca oricând.
“Am ales Dreptul pentru că tot timpul am fost atrasă de materiile de uman dar mi-a plăcut şi partea aceasta de logică şi matematică. Am simţit că Dreptul cumva îmbină aceste lucruri, pasiunea mea pentru Public Speaking, argumentare şi gândire logică. Am luat în calcul şi varianta de a face o facultate la noi doar că simt că acolo ai mai multe oportunităţi şi Dreptul lor e diferit de al nostru. De obicei, dacă studiezi acolo rămâi acolo sau în alte ţări cu drept anglo-saxon, iar eu asta îmi doresc eu să fac. Ai parte şi de un învăţământ de calitate şi ţi se dechid foarte multe uşi. Nu exclud să mă întorc în România dar vreau ca măcar la începutul carierei să mă lansez acolo şi să am parte de tot ce îmi oferă sistemul lor”, spune Miruna.
Olimpică la limba germană şi premiată la competiţii de Public Speaking, tânăra ne-a povestit că procesul de admitere nu a fost unul simplu.
“Tot procesul în sine este complicat. Nu sunt nişte criterii foarte bine definite, acolo e subiectiv, în sensul bun. Chiar se asigură că eşti potrivit pentru ei. Dar recomand oricui să încerce. Să nu fie descurajaţi! Şi pentru mine acum 2-3 ani Cambridge-ul mi se părea departe, pentru cei mai buni din lume, dar nu e imposibil. Există şanse, dacă îţi doreşti”, afirmă viitoarea studentă la Cambridge.
Radu Andrei, admis deja la Cambridge, aşteaptă răspunsuri şi din State
Radu a fost dorit de Universitatea din Cambridge, fiind admis la specializarea Ştiinţele Naturii. Deşi a intrat fără probleme la una dintre cele mai prestigioase facultăţi din Regat, Cambridge-ul nu este varianta lui finală. Iar asta pentru că aşteaptă răspunsuri de la mai multe facultăţi din State la care a aplicat, şi anume: MIT, Harvard, Princeton, Caltech, Stanford şi Yale. Decizia finală o va lua în funcţie de ofertele pe care le va primi.
La baza hotărârii lui Radu de a pleca din ţară nu stau doar oportunităţile pe care ţi le oferă o facultate de top.
“Am mai spus-o! Plec pentru că aici nu cred că sunt apreciat suficient şi ca om de ştiinţă profesionist, dar şi din punct de vedere al cetăţeanului. Şi nu pot să mă simt confortabil şi în siguranţă într-o ţară atât de imprevizibilă în care se modifică politici fiscale, şi asta mă afectează pe mine ca angajat, la ce voi lucra. E toată nebunia asta cu legile justiţiei. Eu nu mă simt aici în siguranţă şi nu am un semntiment de confort”, este de părere Radu.
Întrebat dacă ia în calcul ideea de a reveni în România la un moment dat, acesta a spus că s-ar întoarce dacă ar fi lăsat să schimbe lucrurile. Dar până atunci răspunsul lui e categoric: “Nu!”.
“A fost odată un program în care elevii olimpici urmau să facă studii în străinătate iar apoi se întoarceau garantat pe un post de conducere în Ministerul Educaţiei. Oamenii s-au dus, au făcut studiile şi când să vină înapoi... «Nu, mulţumim, nu mai avem nevoie de voi!» Asta a fost atitudinea statului la momentul respectiv. Deci dacă aş avea cu adevărat o şansă să fac ceva aici, o schimbare, poate că m-aş întoarce. Şi nu singur! Niciun fel de schimbare de genul acesta nu se poate face de către o persoană. Trebuie o echipă de oameni capabili care să lucreze împreună. Deci dacă aş putea face parte dintr-o astfel de echipă de oameni, care să schimbe ceva, atunci poate m-aş întoarce. Dar la modul la care s-a anulat deja un proiect de genul ăsta şi la modul cum stau lucrurile la momentul acesta nu mă văd venind înapoi”, declară acesta.
Dacă mulţi elevi în clasa a XII-a se gândesc doar să treacă bacul, anul ăsta Radu vrea să atingă apogeul. El urmăreşte să obţină rezultate cât mai bune la Olimpiada Europeană de Fizică şi la Olimpiada de Fizică a Ţărilor din Asia, la care este deja calificat, şi speră să participe şi să câştige medalii la internaţionalele de Fizică şi Astronomie şi astrofizică.
Raluca Sbîrnea. A visat să ajungă la Oxford şi a reuşit.
Fire ambiţioasă, Raluca îşi va vedea şi ea visul împlinit şi va studia Dreptul la Oxford. Tânăra ne-a mărturisit că a cântărit foarte bine decizia de a pleca din ţară.
“Am pus în comparaţie studiul în România şi studiul în Anglia, apoi oportunităţile în România şi oportunităţile în Anglia, carieră, job, viaţă, absolut orice. Concluzia a fost că mă simt bine în mediul respectiv. Asta a stat la baza plecării mele în Anglia. Iar Dreptul l-am ales pentru că e un domeniu care evoluează în mod constant. Aşadar şi eu voi evolua şi mă voi educa şi cred că educaţia de-a lungul vieţii ar trebui să fie constantă pentru ca tu să ţii pasul cu vremurile”, susţine Raluca.
Ea are şi un sfat pentru cei care vor să aplice la facultăţi de top din afară.
“Să îşi facă o analiză foarte detaliată şi să abordeze foarte serios procesul de aplicaţie. Ideea e că dacă nu îţi faci o evalauare foarte corectă a ta, ceea ce e foarte important în acest proces de admitere, vei aplica la facultăţi care îţi sunt fie inferioare, fie superioare şi atunci nu e ok. Pentru că o să te trezeşti că meritai mai bine sau că nu ai intrat undeva pentru că ai ţintit prea sus. Ar trebui să fie echilibru. Eu asta am făcut. Am aplicat la nişte facultăţi de siguranţă, una sau două, la facultăţi foarte bune care erau de nivelul la care eu considerat că sunt şi mi-am permis să încerc şi la Oxford unde nu mă aşteptam să intru”, spune aceasta.
Raluca a fost admisă şi la alte patru universităţi din Regat.
Alex Tatomir şi informatica
Alex, as în informatică, având zeci de premii în palmares, va merge la Oxford unde va urma specializarea Ştiinţa Calculatoarelor. El a fost acceptat la alte patru universităţi de top din Marea Britanie.
“Oxfordul a fost opţiunea principală şi cu oferta cea mai bună dintre toate. Sunt pasionat de informatică şi asta m-a determinat să urmez acest curs. De ţara în care să studiez aş fi avut de ales între România, Anglia şi America. Am ales varianta de mijloc. Oxford e o facultate foarte bună. Ăsta a fos ţelul meu, din vară mă tot pregătesc pentru tot procesul acesta. Acum mai rămâne să îndeplinesc oferta de la Oxofrd. Trebuie să obţin media 9 la bac şi 9.50 la un subiect relevant, adică mate sau info, dar mă bazez pe faptul că datorită olimpiadelor mele o să pot să-mi echivalez informatica cu 10”, spune Alex.
Pentru a se vedea intrat la Oxford, el a trecut cu brio de etapa interviurilor şi a susţinut şi un examen de matematică. Alex ne-a spus că nu exclude să se întoarcă în ţară, însă nu se vede lucrând în Brăila.
“Nu m-am gândit încă ce voi face pe viitor. Mă gândesc să mă întorc în ţară, este o variantă posibilă. Consider că în informatică poţi să lucrezi oriunde, nu aş fi legat de Anglia, sau aş putea să plec în altă parte. Dar nu cred că aş reveni în Brăila”, susţine olimpicul.
Cum mai e puţin şi se va da startul unei noi ediţii a olimpiadelor şcolare, Alex vrea ca anul acesta să ajungă la internaţionala de informatică.
Gabriel Moise, va fi coleg cu Alex la Oxford
Gabriel s-a pregătit mai bine de un an pentru a intra la Oxford, la Ştiinţa Calculatoarelor, unde va fi coleg cu Alex Tatomir.
“De când eram mic îmi doream Oxford. Am aplicat la 5 facultăţi şi am intrat la toate. Am ales Oxford. E cea mai bună din lume la Computer Science. Am şi fost acolo de două ori şi mi-a plăcut foarte mult oraşul, atmosfera, ideea de un profesor la doi studenţi şi ideea de relaţie apropiată între profesor şi elev. Sunt şi foarte mulţi români. Din vreo 40 şi ceva de locuri la Computer Science o treime sunt ocupate de români. E un nou limbaj de programare româna. Abia aştept să ajung acolo!”, ne-a declarat, fericit, Gabriel.
După facultate i-ar plăcea să lucreze în Franţa sau Elveţia. Cât despre România... “e greu să te întorci când nu se schimbă nimic”.
Sfatul lui pentru alţi elevi care visează să ajungă studenţi la Oxford: “Să se gândească bine înainte că e greu şi emoţional. Eu am fost foarte speriat înainte de a primi oferta. E multă muncă, trebuie să fii dedicat şi se prind dacă nu ai entuziasm mai ales. Poţi să fii tu super bun la mate şi să scrii un eseu foarte bun, dacă nu ai entuziasm nu te vor, poţi să fii tu cel mai bun olimpic din lume”, este de părere acesta.
Andrei Onea urmează exemplul fratelui său
Andrei a fost deja admis la Universitatea din Lancaster şi cea din Glasgow (Scoţia) şi aşteaptă răspuns de la Edinburgh şi Manchester. Specializarea aleasă de el: Ştiinţa Calculatoarelor.
Tânărul ne-a mărturisit că procesul de admitere nu este unul greu, dar e “îndelungat şi stresant până vin răspunsurile”.
“Am ales Anglia pentru că au sistem de educaţie mai concentrat pe practică. Având o relaţie foarte bună cu angajtorii, facultăţile te pregătesc mai mult pentru munca în industrie şi eu vreau să am cât mai multă experienţă, un CV puternic şi apoi să mă întorc în România şi să încerc să fac ceva bun aici. Aş vrea să lucrez în domeniul transporturilor, dezvoltarea sustenabilă, maşini electrice. Îmi place acest domeniu dar e şi o treabă în familie. Fratele meu a urmat acelaşi curs şi practic am fost mereu înconjurat de calculatoare”, spune Andrei.
Îi plac limbile străine, fiind olimpic la germană. În viitor i-ar plăcea să lucreze pentru o companie germană de maşini.
Adrian Dinu va studia Ingineria aerospaţială
Adrian Dinu a fost acceptat la Universitatea din Nottingham unde vrea să urmeze Ingineria aerospaţială, el fiind laureat al olimpiadelor de fizică şi astronomie.
“Îmi place ideea de a construi avioane, rachete, ideea de explorare a spaţiului iar Ingineria aerospaţială cu asta se ocupă. Există specializarea aceasta şi la Universitatea din Bucureşti, însă în Anglia există mai multe oportunităţi de practică pentru că fiind vorba de inginerie îţi trebuie şi pactică şi acolo lucrezi mai mult la capitolul acesta”, declară Adrian.
Visul lui este să lucreze în proiectare şi este entuziasmat de viitorul care îl aşteaptă.
Radu Pupezeanu, viitorul diplomat
Radu a aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie, specializările alese de el fiind Relaţii internaţionale şi Politică, sociologie şi studii est-europene. A fost deja acceptat la patru facultăţi, printre care University College London şi King’s College.
“Eu plec din start cu gândul că vreau să mă întorc. Plec pentru că vreau să am un fond de educaţie şi de relaţii cu persoane care lucrează în instituţii internaţionale ca să pot apoi să fac ceva în România. Chiar dacă sunt la mate-info din clasa a IX-a întotdeauna mi-au plăcut materiile umane. Îmi place foarte mult partea cu geopolitica, politica, inclusiv cea naţională, pe care încerc să o privesc cât de obiectiv posibil pentru că ştiu că în momentul în care o să vreau să mă implic n-o să mai pot să fiu obiectiv. Vreau să înţeleg ce se întâmplă pentru ca apoi să pot să corectez ce este stricat”, susţine acesta.
Radu spune că atunci când va reveni în ţară i-ar plăcea să facă o echipă cu oameni capabili, care excelează în domeniile lor, iar împreună să dea un “refresh” societăţii româneşti.
“Indiferent de cum va fi eu vreau să mă întorc. Mi-aş dori să fac o echipă cu oameni care au performanţe şi să putem să schimbăm în toate domeniile, inclusiv în cele la care eu nu mă pricep, cum e informatica sau ştiinţa sau cercetarea, domenii cu care eu n-am tangenţe, dar cunosc oameni competenţi şi cu o coordonare bună care mi-aş dori să vină din partea mea să putem să schimbăm ceva. După facultate mi-ar plăcea să lucrez o perioadă într-o instituţie internaţională gen ONU, NATO, ceva de genul. Eu sunt foarte înfipt, îmi place să coordonez şi să mă implic. Vreau să fiu un lider. Sunt ambiţios şi duc lucrurile până la capăt indiferent ce este de sacrificat ca să îmi îndeplinesc visul”, mărturiseşte Radu Pupuzeanu.
Răzvan Gîrbăcea a ales Ingineria mecanică
Răzvan, olimpic la fizică şi astronomie, a aplicat şi el la cinci universităţi de prestigiu, fiind acceptat până în prezent la Manchester şi Bristol. De asemenea, el s-a mai înscris şi la o facultate din Olanda. Specializarea aleasă de el este Ingineria mecanică deoarece îi oferă multe oportunităţi în viitor.
“Am mai depus la University College of London, Imperial College şi Leeds. Inginerie mecanică am ales-o pentru că îmi deschide multe uşi. În anul trei o să pot alege pe ce vreau să merg, iar din punctul meu de vedere o facultate în Anglia oferă o rampă de lansare mult mai bună spre un loc de muncă. Şi îmi plac şi ţările respective”, afirmă Răzvan.
Acesta spune că îi va fi greu să se “rupă” de România, dar privind în perspectivă aceasta este decizia cea mai bună. “Inima mi-ar spune să mă întorc dar probabil nu mă voi întoarce deoarece trebuie să privesc totul obiectiv din prisma viitorului meu şi asta e decizia cea mai înţeleaptă. O să fie o ruptură foarte grea dar o să îmi creez o viaţă de la zero acolo”, a adăugat el.
Anul acesta va participa din nou la olimpiada de astronomie.
Clasa a XII-a A de la “Bălcescu”, o clasă de performanţă
Am dorit să ştim care e “reţeta” care a făcut ca nouă elevi din aceeaşi clasă să meargă la Oxford, Cambridge şi alte facultăţi de top. Răspunsul a fost unul simplu: munca.
“Clasa aceasta a fost bună de la început. Chestia asta nu e întâmplătoare. S-a făcut o campanie bună de promovare a liceului în clasa a IX-a, când am terminat noi a VIII-a, astfel încât cei mai buni au ales să vină aici. După ce am fost strânşi într-o singură clasă s-a lucrat foarte tare cu noi pe ceea ce a contat, în speţă ştiinţele, şi inclusiv la celelalte materii de uman am sesizat că profesorii au avut un standard mai ridicat pentru noi ca să ne exploateze potenţialul un pic mai bine. Asta a fost într-adevăr o clasă de performanţă cum ar trebui să existe în mod normal. Dar mulţi sunt împrăştiaţi, poate unii se şi pierd, aici fiind toţi la un loc ne-am şi susţinut reciproc, nu prin vorbă, ci pur şi simplu prin competivitatea noastră”, spune Radu Andrei.
Iar farmecul clasei a XII-a A este că fiecare elev excelează în domenii diferite.
“Ceea ce este interesat la clasa asta este că există performanţe pe subiecte total diferite. De la uman, istorie, limbi străine, până la ştiinţe foarte complexe, sunt performanţe în foarte multe domenii”, susţine şi Radu Pupezeanu.