Pentru a-i feri pe minori de abuzurile sexuale, care îi pot marca pe viaţă, poliţiştii brăileni au dat startul unei campanii de prevenire ce se desfăşoară până în primăvara anului 2016.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a iniţiat Campania de prevenire a implicării minorilor în infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale "Stop abuzului sexual asupra minorilor!". În parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice în unităţile de învăţământ din municipiu şi judeţ, în perioada 15 septembrie 2015- 15 martie 2016. "Scopul campaniei îl reprezintă creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la consecinţele abuzului sexual asupra dezvoltării copilului, prevederile legale care sancţionează abuzul şi măsurile de prevenire a implicării minorilor, în calitate de autori sau victime, în infracţiuni privitoare la viaţa sexuală. Cu toate că evoluţia indicatorilor statistici înregistraţi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila nu indică creşterea gradului de implicare în comiterea acestui tip de infracţiune, infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale sunt fapte cu grad de pericol social ridicat, prin implicaţiile de natură morală, socială, psihologică şi juridică", a precizat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene. Lipsa de educaţie şi slaba comunicare pe teme sensibile dintre părinţi şi copii, îndeosebi în mediul rural, sunt principalii factori favorizanţi ai victimizării minorilor prin infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Campania iniţiată de poliţie a vizat elevii şi părinţii acestora, care învaţă, muncesc şi locuiesc preponderent în mediul rural.
Primele activităţi în cadrul campaniei au fost desfăşurate de poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, cei de la Postul de Poliţie Comunală Dudeşti şi de la Biroul Proximitate în şcolile gimnaziale Dudeşti şi Tătaru din judeţul Brăila şi în Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" Brăila. Copiilor le-au fost prezentate aspecte precum: formele de abuz sexual asupra minorilor, infracţiunile asociate acestora şi pedepsele aplicabile celor care le săvârşesc. Specialiştii le-au vorbit elevilor şi despre rolul internetului în apariţia abuzurilor şi măsurile de prevenire.
Minorii au fost atenţionaţi să nu meargă singuri în locuri unde nu au cui cere ajutorul şi să nu urce în maşinile unor necunoscuţi. Dacă primesc propuneri indecente, tinerii trebuie să stea de vorbă cu persoane de încredere, respectiv părinte, profesor sau poliţist. În caz contrar, există riscul de minorii să fie victime ale unor persoane cu intenţii necurate. Părinţii au fost şi ei sfătuiţi să discute cu copiii, de la vârste mici, şi să analizeze comportamentul acestora.
Activităţile vor continua în această săptămână cu întâlniri ale reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila cu elevii şcolilor gimnaziale Jirlău, Vişani, Gemenele şi Scorţaru Nou.