• la cele două olimpiade, lotul brăilean a bifat o medalie de aur, cinci de argint şi patru de bronz • Radu Andrei şi Maria Iordache, ambii elevi la “Bălcescu”, s-au calificat la loturile lărgite pentru participarea la internaţionale
Un nou succes pentru elevii brăileni la Olimpiadele naţionale de fizică şi astronomie şi astrofizică. Elevii noştri au câştigat nu mai puţin de 10 medalii la cele două competiţii: una de aur, cinci de argint şi patru de bronz. Mai mult, doi elevi s-au calificat la loturile lărgite pentru participarea la faza internaţională a olimpiadelor.
Opt premii la Fizică
Olimpiada Naţională de Fizică s-a desfăşurat în perioada 23-28 aprilie la Târgu-Jiu, judeţul Gorj şi a reunit peste 700 de elevi şi profesori. Lotul brăilean a fost reprezentat de 16 elevi, opt dintre aceştia fiind premiaţi de Societatea Română de Fizică (SRF). În total, la această competiţie, olimpicii noştri au câştigat o medalie de aur, una de argint, patru de bronz şi două medalii de onoare.
Maria Mihaela Ţigănoiu, clasa a XI-a, “Bălcescu”, prof. Aurelia Stroe, a obţinut o nouă medalie de argint, repetând astfel performanţa de anul trecut.
Răzvan Neacşu, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Liviu Arici, este câştigătorul unei medalii de bronz. “M-am bucurat că şi anul ăsta am luat o medalie. În toţi anii în care am participat am luat o medalie. Asta mi-am şi propus şi îmi pare bine că nu am renunţat că, de regulă, în clasa a XII-a lumea se concentrează pe bac, pe admitere şi nu mai merg la olimpiade. La a XII-a sunt foarte puţini participanţi şi sunt cei mai buni”.
Tot bronz a luat şi David Cotigă, clasa a VI-a, “Murgoci”, prof. Manuela Gheorghiu. “A fost o experienţă frumoasă în care am învăţat lucruri noi legate de organizarea unei olimpiade. Când am aflat rezultatul am fost bucuros pentru că am văzut unde mă situez. La anul voi participa din nou”.
Un alt elev de la Murgoci, Dănuţ Valentin Dinu, clasa a XI-a, prof. Manuela Gheorghiu, a câştigat şi el un bronz. “Îmi place fizica şi concurenţa. Medalia aceasta înseamnă o muncă răsplătită”.
La această ediţie a olimpiadei, Alexandru Crăcan, clasa a X-a, “Bălcescu”, prof. Liviu Arici, şi-a adăugat încă un bronz în palmares, având în total trei medalii la fizică: una de argint şi două de bronz.
Adrian Ţiripa, clasa a VI-a, “Iorga”, prof. Mioara Sisea, a înregistrat un rezultat foarte bun, fiind răsplătit de SNF cu medalia de onoare. “A fost o organizare nouă pentru mine, un mediu nou unde am avut ocazia să întâlnesc persoane din societăţi diferite. Ştiam cât am învăţat, cât am exersat şi am intrat cu încredere la examen. Mă simt împlinit, dar nu mulţumit, pentru că ştiam că pot mai mult. Voi merge şi la anul”. De asemenea, medalie de onoare a primit şi Matei Ovidiu Tudose, clasa a VI-a, “Bălcescu”, prof. Florin Moraru.
Astronomie şi Astrofiză: şase elevi calificaţi, şase distincţii câştigate
Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofiză a avut loc între 19-22 aprilie la Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Lotul brăilean a fost compus din şase elevi, toţi reuşind să se întoarcă acasă cu o medalie.
Astfel, Adrian Cristian Dinu, clasa a XI-a, “Bălcescu”, a primit menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi Medalie de argint din partea Societăţii Române de Fizică. “Important este drumul, iar faptul că am şi câştigat e doar o mică parte”.
Nicolae Bănică, clasa a IX-a, “Bălcescu”, a câştigat menţiune şi medalie de argint. “Anul acesta am muncit mai mult, mi-am dorit mai mult şi am reuşit. Am plecat cu speranţa că o să iau o medalie şi premiul ăsta mă determină să fac mai mult, să perseverez. Deviza olimpiadelor e: «Ai pierdut, continuă! Ai câştigat, continuă!»“.
Menţiune şi medalie de argint a obţinut şi Maria Iordache, clasa a VII-a, “M. Eminescu”. Pentru Maria concursul nu s-a încheiat aici, ea reuşind să se califice şi la lotul lărgit pentru participarea la olimpiada internaţională de astronomie. “Premiul acesta înseamnă foarte mult pentru mine, mai ales calificarea în lot a fost un rezultat la care nu mă aşteptam”.
Mircea Popa, clasa a VIII-a, “Murgoci”, a fost răsplătit cu o medalie de onoare.
“A fost prima participare şi mă bucur că am luat un premiu din prima. Sunt fericit pentru că fiind clasa a VIII-a nu am avut timp să mă pregătesc atât cât mi-aş fi dorit. La anul vreau să fiu mult mai pregătit”.
Cea de-a doua medalie de onoare i-a revenit lui Răzvan Gârbacea, clasa a XI-a, “Bălcescu”. “Sunt mândru de mine că am fost la olimpiadă timp de şase ani consecutiv. Probabil în viitor voi merge pe ceva engineering sau arhitectură, iar apoi aş vrea să fac şi un master pe business”.
Rezultatele excepţionale s-au datorat şi profesorilor îndrumători Nicoleta Becheanu şi Liliana Iacob.
Radu Andrei, cel mai bun dintre cei buni
La ediţia din acest an a Olimpiadei Naţionale de Fizică, Radu Andrei a demonstrat că este cel mai bun elev din ţară. El a avut primul rezultat dintre toţi concurenţii, primind premiul I din partea Ministerului Educaţiei şi medalie de aur de la SRF. De asemenea, el şi-a îmbogăţit palmaresul cu încă un premiu la naţionala de astronomie şi astrofizică, câştigând menţiune şi medalie de argint.
Pentru Radu, cel mai important rezultat nu sunt medaliile obţinute, ci calificarea la loturile lărgite pentru olimpiadele internaţionale. “La fizică chiar mi-am dorit în anii trecuţi premiul ăsta şi mă bucur că l-am câştigat. Acum vreau să fiu în primii cinci ca să merg la internaţională. Calificarea pentru lotul restrâns are loc peste o săptămână la Călimăneşti, acolo unde a avut loc olimpiada. La astronomie mă bucur că am reuşit să mă menţin. Important este că m-am calificat în lot pentru internaţională, asta m-a interesat de la început: să mă calific în loturi”, ne-a spus tânărul olimpic.
Radu Andrei a câştigat până acum trei medalii internaţionale: argint la internaţionala de Astronomie de la Kârgâzstan (2014), aur la Astronomie în Bulgaria (2016) şi bronz la Astronomie şi Astrofizică în India (2016).
Olimpiada Internaţională de Fizică va avea loc vara aceasta în Indonezia, iar Olimpiada Internaţională de Atronomie şi Astrofizică se va desfăşura în noiembrie, în Thailanda.