• oamenii legii le-au explicat elevilor de la mai multe instituţii de învăţământ cum pot preveni situaţiile de bullying, care implică anumite comportamente violente • în primul rând, copiii trebuie să evite cuvintele jignitoare şi să nu încerce să se răzbune dacă sunt implicaţi în anumite incidente, cel mai bine fiind să ceară ajutorul profesorului sau părintelui
Violenţele între elevi, fie în clasă, pe stradă, sau pe internet, apar frecvent, astfel că poliţiştii au organizat întâlniri cu copiii de la mai multe instituţii de învăţământ tocmai pentru a le da anumite sfaturi. Oamenii legii le-au explicat elevilor cum pot preveni situaţiile de bullying, ei fiind sfătuiţi să evite cuvintele jignitoare şi să nu încerce să se răzbune pe o persoană cu care intră în conflict.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi cei ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au fost prezenţi săptămâna aceasta în mijlocul elevilor din unităţile de învăţământ din judeţul Brăila în cadrul evenimentului “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii - Ediţia 2019”. Poliţiştii au discutat cu elevii din şcolile gimnaziale “Mihai Eminescu”, “Ion Creangă”, “Fănuş Neagu”, “C-tin Sandu Aldea”, “Al.I.Cuza” Brăila, dar şi cu cei de la şcoala Gimnazială Romanu, Liceul Teoretic “George Vâlsan” Făurei şi Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca, despre principalele riscuri şi vulnerabilităţi la delincvenţa juvenilă. “Activităţile au avut drept scop conştientizarea de către elevi a efectelor fenomenului de bullying asupra victimei şi agresorului. Oamenii legii au discutat cu elevii noţiunile de bullying şi cyberbullying, au analizat împreună comportamentele de tip bullying, posibilele cauze care duc la comportamentele violente, infracţiunile care pot fi asociate fenomenului şi au identificat modalităţile eficiente de ameliorare a acestui fenomen în mediul şcolar şi în mediul online. O temă importantă a discuţiilor cu cei mici a constituit-o navigarea în siguranţă pe internet, fiind identificate împreună principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când sunt în mediul on-line. Elevii au fost antrenaţi de poliţişti într-o serie de jocuri educative, care le-au oferit ocazia de a identifica beneficiile şi capcanele utilizării internetului, dar şi riscurile la care se expun în cazul nerespectării regulilor de utilizare. Un accent deosebit a fost pus pe protejarea datelor personale pe internet”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Pentru a preveni situaţiile de bullying, constând în intimidarea, terorizarea, brutalizarea unei persoane, elevii trebuie să evite cuvintele jignitoare, răzbunările şi provocările din partea altor persoane. Se poate ajunge la un conflict mai mare.
Elevii sunt sfătuiţi să nu facă lucruri rele doar ca să fie acceptaţi într-un grup şi să se poarte respectuos cu toată lumea. Un tânăr care este agresat verbal, nu trebuie să riposteze, ci să se adreseze politicos agresorului. Cel mai bine este ca elevii să ceară ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea paşnică a unui conflict.