• Camera Deputaţilor a respins OUG 51/2019, care elimina transportul intra-judeţean din sfera serviciilor de transport public şi implicit obligativitatea transportatorilor de a asigura abonamente şi bilete reduse pentru elevi
Lupta Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) pentru drepturile elevilor navetişti a avut câştig de cauză! Ordonanţa 51/2019, care elimina transportul intra-judeţean din sfera serviciilor de transport public şi implicit obligativitatea transportatorilor de a asigura abonamente şi bilete reduse pentru elevi, a fost respinsă de Camera Deputaţilor – for decizional, potrivit edupedu.ro. Proiectul de lege privind respingerea ordonanţei a fost votat recent în procedură de urgenţă de Camera Deputaţilor cu 248 de voturi pentru, 10 contra şi 6 abţineri.
Aşa cum avertiza Consiliul Naţional al Elevilor, efectul direct al acestei ordonanţe era imposibilitatea ca mii de elevi navetişti să îşi poată permite să ajungă la şcoală.
“O dată cu eliminarea obligaţiilor care derivă din încadrarea transportului ca fiind serviciu public, operatorii de transport nu vor mai acorda reduceri pentru elevi. În România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învăţământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiţii de deprivare materială severă, conform Eurostat. Investiţiile autorităţilor în educaţie sunt minime: în perioada 2012-2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educaţie ca procent din PIB. Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susţinute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educaţional, dar şi social”, transmiteau reprezentanţii CNE.
Şi cei din Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila au militat pentru drepturile elevilor naveşti. Luna trecută, aceştia au lansat parlamentarilor brăileni provocarea “Elev navetist pentru o zi”, prin care cei şapte senatori şi deputaţi trebuiau să facă naveta pe distanţa Brăila-Ianca, cu trenul sau maxi-taxi. Provocării au răspuns doar trei parlamentari, Emilia Meiroşu şi Florin Mircea de la PSD, care au folosit mijloace de transport în comun, şi Vasile Varga de la PNL, care a venit la întâlnirea cu elevii cu maşina personală. Cei trei le-au declarat elevilor că vor susţine în Parlament respingerea ordonanţei.
“În urma eforturile depuse de reprezentanţii elevilor din întreaga ţară, OUG 51/2019 a fost respinsă în Parlament! În urma respingerii acestei OUG, consiliile judeţene din întreaga ţară vor efectua contracte în regim de urgenţă pentru transportul judeţean al pasagerior, întrucât cele vechi au expirat. Din acest motiv, vom purta negocieri cu Consiliul Judeţean Brăila, pentru a ne asigura de faptul că printre noile obligaţii contractuale ale transportatorilor se va număra şi gratuitatea pentru transportul elevilor şi asigurarea unor trasee regulate din comunităţile din mediul rural şi urban mic către municipiul Brăila, astfel încât ele să corespundă nevoilor elevilor”, ne-a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila. Între timp însă, a izbucnit violent pandemia, şi în ţară s-a instaurat starea de urgenţă. După ce această criză se va încheia, victoria elevilor va fi aplicabilă.