• ineditul spectacol a avut loc vineri, 20 septembrie, în Centrul Istoric al municipiului Brăila, în prezența a sute de brăileni de toate vârstele, care au fost sensibilizați de prestația elevilor de la Arte • adaptare după piesa cu același nume de Carlo Goldoni, piesa „Hangița” a fost impecabil pusă în scenă de profesorul și actorul Zane Jarcu, împreună cu elevii săi interpreți de la Arta actorului - Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, clasele a XI-a și a XII-a
Eveniment de mare însemnătate culturală în plin Centru Istoric al Municipiului, în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative de la Brăila.
Vineri, 20 septembrie, începând cu ora 18:00, pe o vreme superbă, în minunata Piață Traian, fostă Sfinții Arhangheli - transformată ad-hoc în scenă în aer liber - s-a jucat piesa „Hangița”, adaptare după piesa cu același nume de Carlo Goldoni. Celebra piesă nu a fost pusă în scenă de actori profesioniști, așa cum s-ar crede, ci a fost jucată, în premieră, de elevii de clasa a XI-a și a XII-a, secția Arta actorului a Liceului de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, coordonați de reputatul actor și profesor brăilean Zane Jarcu.
Înainte de începerea spectacolului, Piața Traian a fost transformată în adevărată „sală de teatru”, cu toate cele necesare elevilor-actori, de la recuzită și până la sonorizare. Costumele actorilor au fost superbe, însă prestația lor a fost cea care a cucerit cu adevărat publicul, care i-a răsplătit cu îndelungi aplauze. Sute de tineri, copii și vârstnici au urmărit cu sufletul la gură prestația elevilor-actori de la Arte, ovaționându-i și încurajându-i. Iar Hangița, Cavalerul, Marchizul, Contele, Fabritzio și celelalte personaje interpretate cu multă măiestrie de elevii de la Arta actorului nu i-au dezamăgit defel.
Spectacolul „Hangița” s-a dorit a fi un debut pentru elevii interpreți într-o microstagiune pusă la punct în cadrul parteneriatului existent de ceva vreme între Teatrul „Maria Filotti” și Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, fiind o producție a claselor a XI-a și a XII-a, secția Arta actorului, din cadrul instituției de învățământ brăilene, adevărat „creuzet de talente”.
„Educația artistică cu specific teatral are ca principal scop realizarea unei deschideri culturale multidimensionale, care să-i sensibilizeze pe elevi în fața vastului fenomen artistic (teatru, muzică, pictură, sculptură, artă decorativă, artă ambientală, design etc) și să-i familiarizeze cu criteriile de evaluare a creației artistice (prin dezvoltarea bunului simț artistic către bunul gust artistic). Formarea competențelor specifice pentru specializarea Arta actorului - în fapt, actualizarea aptitudinilor artistice - presupune, în cazul teatrului, experimentarea concretă a fenomenului artistic, dublată de posibilitatea exprimării individuale și întărită de componenta cognitivă”, au precizat organizatorii evenimentului cultural de excepție care a fost Festivalul Internațional de teatru și arte performative de la Brăila.
„Spectacolul „Hangița”, adaptare după piesa cu același nume de Carlo Goldoni - răsplătită cu vii aplauze pe 20 septembrie, în plin Centru Istoric al Brăilei - a fost pusă în scenă de profesorul și actorul Zane Jarcu, împreună cu elevii săi interpreți de la secția Arta actorului, clasele a XI-a și a XII-a, a Liceului de Arte „Hariclea Darclee”: Cavalerul (Teodor Oancea), Hangița (Bianca Nicolae), Marchizul (Stelian Hornea), Contele (Alex Cogiuc), Fabritzio (Daniel Dan), Ortensia (Irina Băjănică), Dejanira (Aurora Mihalcea) și Servitorul (Florin Popoiu).
În opinia organizatorilor ineditului spectacol, această colaborare între instituția teatrală profesionistă brăileană - care susține secția de Arta actorului a Liceului de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila - și instituția de învățământ, reprezintă o adevărată „rampă de lansare” și de susținere a elevilor pasionați de actorie, într-o viitoare carieră artistică.
Iată de ce strădania elevilor și a inimosului prof. Zane Jarcu merită toate laudele. Reverențe, tineri actori și la cât mai multe spectacole de genul „Hangiței”!