Elevii Școlii Gimnaziale Romanu au simțit efectul drogurilor și alcoolului cu ochelarii speciali | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii Școlii Gimnaziale Romanu au simțit efectul drogurilor și alcoolului cu ochelarii speciali

• dependența de drogurile legale (alcool, tutun) devine unul dintre pericolele vremurilor prezente, primele victime fiind adolescenții, iar polițiștii și specialiști ai Centrului Antidrog au desfășurat activități preventive cu un număr de peste 100 elevi și profesori de la școala Romanu • participanţilor li s-a cerut să efectueze o serie de operaţiuni (să strângă obiecte într-un interval de timp, să citească un text), iniţial fără ochelari, apoi purtând ochelarii speciali 

 

Elevii din Romanu s-au simțit drogați și băuți, cu ajutorul ochelarilor speciali puși la dispoziție de polițiști. Au văzut lucrurile mai puțin clar și au conștientizat că unele activități se fac cu mai multă dificultate, sau în cazul celor care se urcă la volan, cu anumite substanțe ”la bord”, șofatul poate duce la accidente grave.
După cum arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, deoarece dependența de drogurile legale (alcool, tutun) devine pe zi ce trece unul din pericolele vremurilor prezente, primele victime fiind adolescenții, polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității împreună cu specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog - Brăila au desfășurat activități preventive. S-au întâlnit cu peste 100 elevi și cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Romanu. ”Demersurile polițiștilor de prevenire au urmărit informarea adolescenților cu privire la  riscurile consumului de substanțe interzise, efectele pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului, cu accent pe riscul implicării în calitate de victime sau chiar de autori ai unor fapte penale, dar și prevenirea fenomenului de delincvență juvenilă. Oamenii legii au folosit ochelari special concepuţi pentru a induce celor care îi poartă efectele consumului de droguri, respectiv de alcool. Astfel, au fost organizate mai multe experimente, în cadrul cărora participanţilor li s-a cerut să efectueze o serie de operaţiuni (să strângă obiecte într-un interval de timp, să citească un text), iniţial fără ochelari, apoi purtând ochelarii speciali”, au explicat polițiștii.

De asemenea, oamenii legii  au prezentat elevilor noţiuni generale referitoare la infracţiuni, contravenţii, răspundere penală, sancţiuni aplicabile minorilor şi le-au explicat care sunt faptele penale şi contravenţionale cel mai des săvârşite de minori dar şi consecinţele pe care săvârşirea unei fapte penale le poate avea asupra viitorului lor.
Activitățile desfășurate se înscriu în seria demersurilor din cadrul Programului judeţean de prevenire a victimizării minorilor pentru anul 2024, din nevoia unei abordări integrate a nevoilor de siguranță ale copiilor. Aceste activitatăți de prevenire a victimizării minorilor sunt intensificate și în relația cu cadrele didactice, parinții/tutorii legali ai elevilor, pentru eficientizarea comunicării preventive și conștientizarea importanței suportului de specialitate în procesul educațional.

 

Acțiuni la Măxineni

 

Începutul acestei săptămâni a fost marcat de polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila cu o serie de activități pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și zona adiacentă a liceului din comuna Măxineni din județul Brăila.
La solicitarea conducerii unității de învățământ, polițiștii de siguranță școlară au discutat cu elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale despre drepturile și obligațiile pe care aceștia le au în calitate de elevi, care sunt actele și faptele din sfera  delincvenței și a infracționalității care pot expune elevii în mediul școlar și cum trebuie să procedeze atunci când anumite comportamente îi deranjează și le afectează imaginea. ”Activitățile au urmărit conștientizarea de către elevi din clasele primare a efectelor pe care le are bullying-ul și cyberbulyingul asupra victimei, precum şi înțelegerea de către aceștia a modurilor corecte de gestionare a situațiilor de bullying/ cyberbullying în care sunt implicaţi ca victime sau la care sunt martori. De asemenea, elevilor le-au fost reamintite și principalele reguli care reglementează circulația în siguranță a pietonilor pe drumurile publice”, au spus polițiștii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro