Elevii şi studenţii vor discuţii cu Cabinetul Cioloş pe bugetul Educaţiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii şi studenţii vor discuţii cu Cabinetul Cioloş pe bugetul Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) au cerut Guvernului României o întâlnire cu prim-ministrul Dacian Cioloş, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul finanţelor publice Anca Dana Dragu Paliu, pentru a discuta bugetul alocat educaţiei prin Legea bugetului de stat pentru anul 2016.
„Având ca reper necesităţile actuale ale sistemului educaţional, ANOSR cere respectarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede alocarea anuală a cel puţin 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie. Astfel, s-ar ajunge la o creştere a procentului din PIB pentru învăţământul superior până în jurul valorii de 1%, prin creşterea finanţării de bază, a fondului de investiţii, a fondului de burse din învăţământul superior (şi impunerea unui procent minim de 30% din totalul fondului de burse ce să fie alocat către bursele sociale), creşterea subvenţiei pentru transport şi acordarea de reduceri de 50% pentru studenţi pentru toate tipurile de trenuri şi pentru un număr nelimitat de călătorii (eliminarea restricţiilor „carnetului de cupoane"), precum şi creşterea subvenţiei cămine-cantine", se arată într-un comunicat al celor două organizaţii. În plus, au cerut şi creşterea bugetului Programului Naţional „Tabere Studenţeşti", alocarea specifică de fonduri din bugetul de stat pentru anul 2016 pentru planurile de acţiune aferente Strategiei Naţionale pentru Tineret 2015 şi alocarea finanţării corespunzătoare pentru cercetare, cel puţin respectând Strategia Naţională pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare.
Un alt punct de interes este ca finanţarea universităţilor în anul 2016 să fie alocată în funcţie de indicatorii de performanţă stabiliţi de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS). „La nivel preuniversitar se impun o serie de măsuri concrete care sa crească performanţa sistemului de învăţământ şi să înlesnească accesul garantat al elevilor la educaţie. Astfel, reprezentanţii elevilor propun decontarea integrală a decontului navetei elevilor, fiind nu doar o măsură menită să respecte art. 9 alin (3) din Legea Educaţiei Naţionale şi art. 32 din Constituţia României, prin care învăţământul este gratuit şi accesul la educaţie ocrotit prin legea fundamentală. În acelaşi timp, s-ar elimina discrepanţa discriminatorie faţă de profesori, care au naveta decontată integral. Din 2013 încoace, abandonul şcolar a crescut cu 1% ca urmare a deciziei luate de a nu deconta integral naveta, în condiţiile în care statul nu oferă unităţi de învăţământ în toate localităţile de domiciliu".
În ce-i priveşte pe elevi, punctele de interes ale viitoarelor discuţii vizează acoperirea integrală a costurilor manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, scăderea numărului de elevi la un consilier psihopedagogic de la 900/consilier la 300/consilier şi activarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar pentru stabilirea unui cost standard per elev real ce să acopere în mod justificat şi eficient coeficienţii de finanţare pentru discrepanţe precum rural/urban, profil de studiu etc.
De altfel, reprezentanţii elevilor şi studenţilor au venit cu aceste propuneri şi în faţa guvernului anterior la întâlnirea de luni, 9 noiembrie 2015, aceştia garantând că bugetul educaţiei pentru anul 2016 va creşte substanţial faţă de anul 2015. "Astfel, solicităm o întrevedere cu reprezentanţii noului guvern deoarece dorim să prezentăm în detaliu propunerile noastre asupra bugetului educaţiei pentru anul 2016, precum şi să aflăm care este viziunea guvernului asupra acestui subiect. Credem cu tărie că punerea în practică a propunerilor enumerate mai sus vor avea un efect benefic asupra sistemului educaţional din România.Având în vedere că propunerile formulare de ANOSR şi CNE pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2016 sunt în beneficiul tuturor actorilor implicaţi în sistemul educaţional, am dori să invităm public Consiliul Naţional al Rectorilor şi federaţiile sindicale din învăţământ să susţină aceste propuneri şi să facă, la rândul lor, demersuri pentru ca acestea să se regăsească în forma finală a acestei legi", se mai arată în comunicat.
Propunerile concrete ale celor două organizaţii privind bugetul educaţiei sunt disponibile pe pagina web a ANOSR în cadrul unei analize denumite „Cifrele bugetului educaţiei - unde suntem şi unde ar trebui să fim".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro