Elevii şi studenţii critică dur intenţia PSD de a băga campania electorală în şcoli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
“Vrem o educaţie curată, depolitizată!”

Elevii şi studenţii critică dur intenţia PSD de a băga campania electorală în şcoli

• recent, un grup de parlamentari PSD şi ALDE au iniţiat o propunere legislativă prin care vor să dea undă verde realizării de campanii electorale în unităţile de învăţământ  • “Este inacceptabil ca, după ani de luptă pentru delimitarea unităţilor de învăţământ faţă de mediul politic, să se propună permiterea activităţilor de propagandă electorală tocmai în locurile unde sunt formaţi copiii şi tinerii”, susţin reprezentanţii elevilor şi studenţilor

 

Un grup de parlamentari PSD şi ALDE au iniţiat o propunere legislativă prin care  elimină unităţile de învăţământ din lista instituţiilor în care este interzisă desfăşurarea campaniei electorale. Modificarea a fost aspru criticată de principalii actori din educaţie, reprezentanţii elevilor şi studenţilor spunând că îşi doresc o “educaţie curată, depolitizată”.

“Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), reprezentanţii legitimi ai elevilor, respectiv ai studenţilor la nivel naţional, condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unităţile de învăţământ. Încălcând prevederi fundamentale enunţate în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care stipulează independenţa faţă de doctrine politice şi interdicţia activităţilor de natură politică în unităţile de învăţământ, acest proiect de lege le exclude tocmai pe acestea de pe lista locurilor unde propaganda de acest fel este interzisă, motiv pentru care tragem un semnal de alarmă ferm. Este inacceptabil ca, după ani de luptă pentru delimitarea unităţilor de învăţământ faţă de mediul politic, să se propună permiterea activităţilor de propagandă electorală tocmai în locurile unde sunt formaţi copiii şi tinerii. În acelaşi timp, în contextul în care este vizată elaborarea unei noi legi a educaţiei, ne dorim ca acele principii sănătoase să se păstreze”, susţin respezentanţii elevilor şi studenţilor într-un comunicat de presă.

Totodată, CNE şi ANOSR consideră că proiectul ignoră unul dintre pilonii unui sistem de învăţământ calitativ, şi anume distanţarea mediului educaţional faţă de cel politic. Aceştia sunt de părere că propunerea legislativă încurajează, prin conţinutul său, introducerea persuasivă a doctrinelor politice în comunitatea şcolară şi universitară, fapt care nu poate atrage după sine altceva decât perturbarea procesului instructiv-educativ şi muşamalizarea adevăratelor probleme cu care se confruntă elevii şi studenţii din România la momentul actual.

“Se vorbeşte adesea despre impactul major pe care mediul de învăţare îl are asupra unui elev, însă de prea multe ori rămânem cu simple cuvinte. Comunitatea şcolară trebuie să fie una propice dezvoltării armonioase a tânărului, independentă de doctrine politice, prozelitism religios şi alte influenţe externe. Ne dorim ca principiile enunţate în Legea Educaţiei Naţionale să cântărească mai mult pentru clasa politică actuală, care să conştientizeze într-un final că acestea sunt indispensabile pentru un sistem educaţional sănătos.”, a declarat Ioana Băltăreţu, preşedinte CNE.

“Depolitizarea sistemului de educaţie reprezintă unul dintre principalele deziderate ale studenţilor din România, şi nu numai. Din păcate, câtă vreme nu va exista o voinţă politică şi o presiune suficient de importantă din partea societăţii româneşti, acest lucru nu se va întâmpla. Faptul că ne complăcem în această situaţie determină situaţii precum cea din prezent, în care Parlamentul României este pe cale să oficializeze intrarea unităţilor de învăţământ în arena electorală. Destul e destul! Poate că este momentul în care să reflectăm mai mult la cât de dăunătoare este politizarea sistemului educaţional din România şi să spunem stop!”, a adaugat Marius Deaconu, preşedinte ANOSR.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro