Elevii şi profesorii de la «Ion Ghica» au dat «Extemporal şi la dirigenţie» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii şi profesorii de la «Ion Ghica» au dat «Extemporal şi la dirigenţie»

Titlu pe cât de pitoresc, pe atât de cuprinzător, dat unui simpozion ce se vrea cu tradiţie la nivel mondial chiar, iniţiat de profesorii şi elevii de la Colegiul Economic "Ion Ghica", sub bagheta încărcată de experienţă psihopedagogică a unor colegi din alte instituţii cu putere de decizie din judeţ şi nu numai.
Miercuri, 27 ianuarie, la Colegiul Economic "Ion Ghica", a avut loc, aşadar, prima ediţie a Simpozionului Internaţional "Extemporal şi la dirigenţie", activitate la care, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, au participat prof. Cătălin Canciu, inspector şcolar general, prof. Dan Mihai Gheorghiţă, adjunct al inspectorului general, prof. Daniela Turcu, inspector Management Instituţional şi prof. Aurelia Ion, inspector Educaţie Permanentă şi Activităţi Extraşcolară.
În deschiderea evenimentului, prof. Camelia Istrate, directorul Colegiului "Ghica", a precizat că "prin acest simpozion, cadrele didactice şi-au propus informarea şi sensibilizarea actorilor implicaţi în actul educaţional (profesori şi elevi) cu scopul dezvoltării comportamentelor pozitive în mediul şcolar, comportamente bazate pe respect şi toleranţă reciproce".

Totul despre agresivitatea din mediul şcolar

Simpozionul cu tema "Agresivitatea în mediul şcolar" a fost organizat pe două secţiuni: una pentru cadre didactice cu subtema "Educaţia - mod de combatere a violenţei", unde s-au înscris cu lucrări 142 de cadre didactice din România, Portugalia şi Republica Moldova şi Secţiunea pentru elevi cu tema "Împreună împotriva violenţei!", unde s-au înscris 353 elevi.
Subiectele au fost dezbătute prin: desene, colaje, fotografii digitale, filme scurte de maximum cinci minute şi materiale realizate în Power Point.
Tema s-a potrivit perfect situaţiei actuale existente în întreg spaţiul educaţional din România, dat fiind faptul că numai în ultimele şase luni, la Brăila s-au înregistrat nu mai puţin de patru cazuri de violenţă în unităţile de învăţământ.

Şi-au dat mâna pentru a combate ieşirile comportamentale

Violenţă verbală, fizică, între elevi, profesori şi elevi, agresivitate pe mai multe planuri, pe care nimeni n-o vede ca la ea acasă în şcoală.
Reamintim că la Brăila s-au înregistrat cazuri de profesori de sport acuzaţi că au lovit elevi, cu pumnul, respectiv cu închizătoarea uşii sălii de sport, învăţătoarea filmată de un părinte în timp ce ar fi adus injurii copiilor din clasa pregătitoare, elevi de clasa a şaptea de la Cuza Vodă de Stăncuţa filmaţi în timp ce distrugeau mobilierul clasei.
Nu mai departe de luna ianuarie a.c., însuşi dirijorul Ştefan Lupu a fost subiect de discuţie după ce a pledat pe Facebook pentru un presupus drept al dascălilor de a purta armă şi chiar de a o folosi împotriva elevilor "care refuză să predea gadget-urile".
Într-un fel sau altul, toate aceste cazuri au fost "sancţionate", atât de către cadrele didactice din sistem, cât şi de opinia publică, iar fiecare a încercat să se reabiliteze, ba chiar unii au şi reuşit.
Vezi cazul elevilor de la Cuza Vodă, care au organizat un târg de prăjiturele şi au donat banii pentru Cristian Filip, adolescentul ce se tratează în Turcia în urma unei boli crunte. Nu este contestată capacitatea subiecţilor menţionaţi mai sus de a face şi lucruri minunate, care să copleşească în mod pozitiv opinia publică. Cert este că cele rele sunt vizibile şi de aceea se întâmplă ca pentru a şterge cu buretele o astfel de faptă, e nevoie uneori de mai multă muncă.

Parteneri cu "ştaif"

De aceea, în cazul simpozionului despre care vorbim, toţi factorii de decizie şi acţiune şi-au dat mâna. Partenerii proiectului sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean; Inspectoratul de Poliţie Judeţean; Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi; Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog; Casa Corpului Didactic; Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati"; Capela căminelor pentru persoane vârstnice "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Din afara ţării au participat şi au fost parteneri: Şcoala Escola Secondaria PINHEIRO E ROSA, Faro, Portugal; Colegiul Tehnic Feroviar Bălţi, Republica Moldova.
Proiectul educaţional "Extemporal şi la dirigenţie" a fost iniţiat de către profesorii coordonatori: Camelia Istrate, Doiniţa Zafiu, Simona Gianina Muşat, Steluţa Claudia Berechet, Cătălin Istrate-Fulger şi psiholog Rita Drâmbei.
Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila a oferit în cadrul acestui parteneriat 30 de cărţi pentru elevii care s-au înscris la acest proiect, fiind reprezentată de Valentina Chiriac, care a făcut parte din juriul evenimentului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro