Concret, până astăzi inclusiv, elevii care doresc să candideze îşi pot întocmi un dosar şi să-şi depună candidatura. Acest dosar cuprinde un CV în format European, o scrisoare de motivaţie, adeverinţe doveditoare ale activităţilor menţionate în CV, o propunere de proiect şi o strategie de dezvoltare a Consiliului în viziune personală, precum şi o recomandare din partea conducerii unităţii de învăţământ. De asemenea, la dosar trebuie să existe şi acordul părintelui pentru candidatura copilului. Toate aceste documente se depun şi în format electronic pe site-ul Ministerului Educaţiei, www.edu.ro. Luni, 18 octombrie, se vor valida dosarele, iar în perioada 19 - 29 octombrie în toate şcolile se vor organiza campanii electorale, dezbateri şi apoi alegeri, într-o zi lucrătoare. Vor vota toţi elevii din şcoli, vor fi disponibile şi urnele mobile pentru cei care nu pot veni la şcoală, la fel ca la alegerile parlamentare. Ca la orice început, unii elevi au fost destul de nesiguri, dar cu încurajarea profesorilor au trecut peste acest obstacol şi şi-au depus candidaturile. "Avem o elevă foarte bună, care ştie să vorbească frumos, se descurcă, este un lider, deşi uneori mai trece peste limite, care nu voia să participe la alegeri pentru că nu credea că o va vota cineva. Am încercat să o încurajăm, să vedem ce va ieşi în final", a explicat directorul Şcolii nr. 10, Valentina Duca.
Alegeri după model european la Şcoala Gemenele
Elevii de la Şcoala Gemenele au fost cu un pas înaintea tuturor. Ei şi-au ales deja reprezentanţii în Consiliul Şcolar al Elevilor, preşedinte, vicepreşedinte şi secretar, încă de miercuri. Totul a fost organizat în sala de sport a şcolii, în cursă fiind înscrişi opt candidaţi. Noul preşedinte al organizaţiei elevilor din Şcoala Gemenele este eleva Ela Iuliana Calu, din clasa a VIII-a, secondată de un vicepreşedinte, Gabriela Trandafir, tot din clasa a VIII-a. Aceşti elevi au fost cu un pas înaintea tuturor pentru că acţiunea face parte dintr-un proiect Comenius, "Micii exploratori ai marii democraţii", început în 2009 şi care se va derula până în 2011, în parteneriat cu şcoli din cinci ţări europene. În mod fericit, activitatea s-a încadrat şi în noile reglementări privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Elevilor, impuse recent la nivel naţional şi judeţean. "Noi am organizat alegerile în Consiliul Şcolar al Elevilor după un regulament comun european realizat împreună cu partenerii noştri din Polonia, Suedia, Grecia, Spania şi Turcia, pe durata primului an de proiect. În cadrul proiectului am stabilit că au dreptul să fie aleşi în funcţii de conducere şi elevi din ultimii ani de studiu. Ştim că după regulamentul naţional elevii de clasa a VIII-a nu au dreptul să candideze, dar cu atât mai bine pentru noi, o să ne bucurăm şi la anul de o nouă înfruntare între elevi pentru funcţia de preşedinte. Activităţile derulate în şcoala noastră au fost orientate explicit spre însuşirea de către elevi a unor valori civice precum: libertatea de expresie, creativitatea şi comportamentul activ", ne-a declarat coordonatorul proiectului, prof. Simona Nedelcu. Mai multe imagini din campanie şi din ziua alegerilor pot fi văzute pe site-ul proiectului, www.littleexplorers.eu.
Săptămâna viitoare, patru cadre didactice de la Şcoala Gemenele vor participa la a treia întâlnire de proiect în Spania. Vor fi prezentate rapoarte privind desfăşurarea alegerilor Consiliului Elevilor în fiecare şcoală parteneră şi vor fi stabilite data şi ora videoconferinţei în care se vor cunoaşte toţi preşedinţii organizaţiilor de elevi din cadrul parteneriatului.