• weekendul trecut, brăilenii de toate vârstele au vizitat monitorul 45 „Mihail Kogălniceanu”, vedeta blindată 178 „Smârdan” și vedeta fluvială 149 „Locotenent Paul Apostolescu”, precum și expozițiile de tehnică militară deschise pe Faleză • copiii participanți la „Școala de vară 2023” au fost premiați de Comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, contraamiral de flotilă Marcel Neculae
Weekendul trecut, navele Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila au primit oaspeți, în cadrul evenimentului Ziua Porților Deschise, organizat de marinarii militari, cu prilejul mult-așteptatei Zile a Marinei.
Nave militare de luptă, ateliere de prezentare cu tehnică și echipamente de infanterie marină și de scufundare, aparatură EOD, atelier de promovarea carierei militare, expoziție de lucrări de matelotaj, brățări și noduri marinărești confecționate de marinari iscusiți și multe alte surprize i-au așteptat și anul acesta pe brăilenii de toate vârstele, aducându-i în fasciananta lume a marinarilor militari, cei care, zi și noapte, stau de veghe la hotarele albastre ale României.
Desfășurată, concomitent, în porturile Brăila, Tulcea și Galați, cu navele de luptă ale Flotilei Fluviale, Ziua Porților Deschise le-a oferit celor mari și mici oprtunitatea de a descoperi tainele marinărești, de a explora navele și tehnica de luptă și de a interacționa cu echipajele. Monitorul 45 „Mihail Kogălniceanu”, vedeta blindată 178 „Smârdan”, vedeta fluvială 149 „Locotenent Paul Apostolescu” și expozițiile de tehnică militară au fost vedetele acestei zile pe Faleza Dunării de la Brăila, precizează surse militare.
Concomitent, a fost organizată festivitatea de premiere a copiilor care au participat, în luna iulie, la atelierele de confecționat noduri și lucrări de matelotaj din cadrul programului „Școala de vară 2023”, desfășurat la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Premiile au fost oferite de comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, care a strâns mâna fiecărui copil și le-a adresat acestora felicitări.
După ceremonia de ridicare a marelui pavoaz, vizitatorii au avut acces la bordul navelor de luptă, pentru a cunoaște tehnica, echipamentele și armamentul specific utilizat de marinarii militari și infanteriștii marini ai Flotilei Fluviale. Marinarii i-au așteptat pe cei peste două mii de vizitatori cu gogoși calde, după obicei, dar și cu povești marinărești, spre încântarea oaspeților de toate vârstele.
În cadrul evenimentului găzduit de faleza brăileană, Muzeul Național al Marinei Române a fost prezent cu o inedită expoziție de piese de patrimoniu cu valoare istorică, mărturii originale din istoria militară a forțelor navale fluviale.