• situația infracțiunilor comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, în perioada ianuarie - decembrie 2022, a avut un trend ascendent față de perioada similară a anului 2021, fiind înregistrate 79 de cazuri • în noiembrie, o elevă a fost snopită în bătaie lângă Colegiul “Ana Aslan”, agresoarea fiind elevă de la “Nenițescu” • tot în noiembrie anul trecut, doi colegi de clasă de la Liceul “Anghel Saligny”, în vârstă de 15 ani, au fost protagoniștii unui scandal petrecut în zona școlii • unul dintre aceștia l-ar fi înțepat cu un cuțit în picior pe celălalt • nici anul acesta nu a început prea bine: un adolescent l-a înjunghiat pe altul, din cauza unei fete, iar la Făurei o elevă și-a snopit în bătaie o colegă
Infracțiunile comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ au fost la un nivel mai ridicat, anul trecut, față de anii anteriori. Au fost înregistrate aproape 80 de infracțiuni, în cursul anului 2022, iar uneori au fost fapte grave comise chiar între elevi care au decis să își facă dreptate “cu pumnul”. Mai grav este faptul că, în ultimul timp, nu numai tinerii adolescenți se iau la bătaie, ci agresiuni apar și între eleve, pe diferite motive. Nici acest an nu a început mai bine, din punct de vedere al fenomenului infracțional între adolescenți, recent un elev fiind înjunghiat de un alt elev, după o ceartă pe o fată.
“În vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor și al personalului didactic, au fost desfășurate 1.062 de activități pe linia prevenirii și combaterii violenței, consumului de substanțe ilicite, delincvenței juvenile. Au fost și activități de educație rutieră, în vederea aducerii la cunoștință a riscurilor la care se supun prin nerespectarea și încălcarea regulilor de circulație și siguranță rutieră”, au precizat polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Elevă snopită în bătaie și adolescent “înțepat” cu cuțitul
De exemplu, în noiembrie anul trecut, o elevă a fost snopită în bătaie, lângă Colegiul “Ana Aslan”. Potrivit datelor transmise de anchetatori, în ziua de 24 noiembrie, în jurul orei 14.00, o tânără de 15 ani din Brăila, elevă a unui liceu din municipiu, ar fi lovit o altă elevă în zona adiacentă unei alte instituții de învățământ. De la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila s-a transmis faptul că, la data de 25 noiembrie, lucrători din cadrul Poliției Municipiului Brăila - Biroul Proximitate s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în ziua anterioară, o tânără de 15 ani, elevă a liceului “Nenițescu”, potrivit unor surse, aflându-se în zona adiacentă a unei alte instituții de învățământ, respectiv Colegiul “Ana Aslan”, ar fi lovit o elevă a acestei unități școlare. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Reprezentanții Biroului Siguranța școlară și ai Biroului Proximitate au mers la unitățile de învățământ din care făceau parte elevele implicate în eveniment pentru relaționarea cu conducerea acestora și efectuarea de activități specifice în vederea prevenirii unor astfel de incidente.
Un alt caz a fost la începutul lunii noiembrie anul trecut, când doi colegi de clasă de la Liceul “Anghel Saligny”, în vârstă de 15 ani, au fost protagoniștii unui scandal petrecut în zona școlii. Unul dintre aceștia l-ar fi înțepat cu un cuțit în picior pe celălalt, însă agresorul ar fi declarat în fața polițiștilor că “nu s-au luat de la ceva” și că sunt prieteni. Incidentul a avut loc în data de 8 noiembrie.
Prof. Adriana Dumitrescu, directoarea Liceului Tehnologic “Anghel Saligny”, a spus atunci că incidentul s-a petrecut în afara școlii, iar cei doi tineri sunt elevi care învață la clasele de profesională, fiind colegi și prieteni. “Undeva la doi pași de școală, la magazin, unul dintre ei, nu că l-a înjunghiat, nu e vorba de înjunghiere, dar cu un vârf ascuțit l-a înțepat pe colegul lui. A venit Poliția, a făcut investigațiile. Nu știu dacă s-au luat de la ceva. Nu a fost nici măcar o ceartă. A fost un gest. Ei au și zis că nu s-au certat, că nu s-au luat de la ceva. Ei sunt prieteni”, a declarat atunci conducerea școlii.
Poliția a fost sesizată prin apel la 112 cu privire la incidentul petrecut. Din primele cercetări se pare că un minor de 15 ani, în timp ce se afla într-un părculeț de copii din zona intersecției străzii Gării cu strada Roșiori, în pauza dintre cursuri, l-ar fi înțepat cu un cuțit, în zona posterioară a piciorului stâng, pe un alt minor de 15 ani, din Brăila, ambii fiind colegi în cadrul aceleiași instituții de învățământ. După săvârșirea faptei, minorul agresor ar fi revenit la cursuri, iar elevul agresat a suferit leziuni, motiv pentru care a solicitat acordarea de îngrijiri medicale, fiind transportat la spital. Polițiștii l-au identificat pe autorul minor în incinta instituției de învățământ din municipiu, iar într-o borsetă găsită asupra unui minor de 14 ani, coleg al celor doi minori implicați în eveniment, a fost găsit un cuțit care se pare că ar fi fost folosit la săvârșirea faptei.
Noul an a început cu atacuri violente între elevi. Tânăr arestat pentru tentativă de omor
Alte agresiuni între elevi, mult mai grave, în noul an. Un atac violent a avut loc chiar la începutul lui februarie, când doi adolescenți în vârstă de 16 ani au intrat în conflict, un elev de la Liceului cu Program Sportiv fiind înjunghiat în apropierea unității școlare. Băiatul a suferit mai multe leziuni, având cinci plăgi înjunghiate, între care una gravă, care i-a atins plămânul. Băiatul a fost supus unei intervenții chirurgicale.
În după-amiaza zilei de 6 februarie, cei doi adolescenți, elevi la licee diferite, urmare a unei discuții contradictorii având la bază relația de amiciție cu o adolescentă, s-au întâlnit pentru a rezolva divergențele. Numai că s-a ajuns la o altercație mult prea violentă, tânărul agresor fiind arestat pentru infracțiunea de tentativă de omor. Poliția Municipiului Brăila a fost sesizată de către Spitalul Județean Brăila cu privire la faptul că unui tânăr i se acordă îngrijiri medicale ca urmare a unei agresiuni. Polițiștii au identificat un tânăr de 16 ani, din Brăila, bănuit de săvârșirea agresiunii, care ar fi fost elev al Liceului de Arte, potrivit unor surse judiciare.
La jumătatea lunii februarie, un alt incident a avut loc la Liceul din Făurei, unde, de la jigniri pe WhatsApp s-a ajuns la bătaie în sala de clasă. Imaginile cu bătaia celor două fete de la Liceul din Făurei au ajuns în spațiul public, iar fetele s-au ales cu nota scăzută la purtare
Două eleve de clasa a XI-a de la Liceul Teoretic „G. Vâslan” Făurei, de 17 și 16 ani, ar fi ales să își rezolve neînțelegerile cu pumnii și picioarele. Potrivit conducerii liceului, cearta dintre ele ar fi început în weekend, iar luni dimineață cele două au trecut de la jigniri la violențe fizice. În pauza de după prima oră, eleva de 17 ani s-a năpustit asupra colegei ei mai mici, iar o altă colegă a încercat să le despartă. Atacatoarea s-a năpustit însă și asupra ei. Niciun alt coleg nu a intervenit să aplaneze conflictul, ba chiar au avut grijă să filmeze "meciul" și să posteze totul pe internet, videoclipul ajungând în presa națională.
Contactată de redactorii „Obiectiv”, directoarea liceului, prof. Gabriela Petrovici, ne-a declarat că fetele au mărturisit că cele două eleve s-au bătut din cauza unor certuri ce au pornit în mediul online, însă că la mijloc nu ar fi vorba de niciun băiat, așa cum a apărut pe site-ul observatornews.ro. Mai mult, aceasta ne-a spus că a rămas surprinsă de comportamentul fetelor, care nu au mai făcut probleme și învață bine la școală.
Eleva agresată nu ar fi solicitat acordarea de îngrijiri medicale, iar polițiștii au dat startul cercetărilor în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovirea sau alte violențe.
Încă o lună de arest pentru elevul agresor
Agresorul care l-a înjunghiat pe un elev de la Liceul cu Program Sportiv, acuzat de tentativă de omor, a mai primit o lună de arest prin decizia instanței din 6 martie. Acesta fusese trimis în arest preventiv pentru infracțiunea de tentativă de omor la începutul lunii februarie. Ieri, magistrații Tribunalului Brăila au admis propunerea procurorului și au dispus prelungirea arestării față de inculpatul T.M.C. “Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. În temeiul art. 236 alin. 2 Cod de procedură penală raportat la art. 243 Cod procedură penală dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului T. M. C. pe o durată de 30 zile începând cu 08.03.2023 și până pe 06.04.2023 inclusiv. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la comunicare”, este soluția postată pe site-un Tribunalului Brăila la data de 6 martie.