Aproape 200 de elevi, de la clasele V- VIII şi IX - XI, de la mai multe unităţi de învăţământ au fost angrenaţi în activităţi educative pe linia prevenirii consumului de droguri. Ei au participat şi la un concurs specific şi au creat pe loc mesaje antidrog.
De la începutul acestei luni, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila a derulat activităţi de prevenire a consumului de droguri în cadrul proiectului educaţional "Zilele siguranţei". Acesta a fost iniţiat şi sprijinit de OMV Petrom, în parteneriat cu Liceul Tehnologic "N. Oncescu", Liceul Teoretic "Constantin Angelescu" din localitatea Ianca, Şcoala Gimnazială Plopu, Inspectoratul Scolar Judeţean Brăila, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi şi CPECA Brăila. Scopul activităţilor interactive a fost acela de a-i face pe elevi să înţeleagă riscurile consumului de substanţe psihoactive şi să stea la distanţă. La dezbaterile organizate au participat 65 elevi ai claselor V-VII şi 3 cadre didactice din cadrul şcolii Gimnaziale Plopu, precum şi 100 de elevi ai claselor IX-XI şi 5 cadre didactice din cadrul liceelor din oraşul Ianca. "Activităţile au fost finalizate cu lansarea unui concurs de sloganuri cu tematică antidrog. Elevii au fost invitaţi să creeze ad-hoc mesaje împotriva consumului de droguri. Participanţii s-au antrenat în realizarea de mesaje inedite şi convingătoare, care au evidenţiat câte 3 câştigători pentru fiecare nivel de studiu. Elevii de gimnaziu s-au remarcat cu următoarele sloganuri: «Eşti regele propriului tău corp», «Lasă-ţi inima să respire!» şi «Protejează-ţi viaţa de orice pericol!» , iar cei de liceu cu mesaje precum: «Viaţa e pe primul loc», «Viaţa e ca o ţigară, Nu o arde!», «Viaţa contează, nu se fumează»", a precizat coordonatorul Centrului Antidrog Brăila, psiholog Olga Condrat.
Aceste demersuri informativ-educative au ca scop întărirea factorilor de protecţie şi diminuarea factorilor de risc în ceea ce priveşte debutul timpuriu în consumul de droguri.