Mergi la conţinutul principal
S-au “înrolat” în aventura vieţii lor

Elevi de la “Iorga”, cadeţi pentru o zi la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”

• în perioada 12-14 octombrie, 20 de elevi de la Liceul Teoretic “N. Iorga” au avut ocazia să experimenteze viaţa unui cadet din marina militară • acţiunea a avut loc în cadrul proiectului “Cadet pentru o zi”, organizat în premieră de Ministerul Apărării Naţionale • deşteptarea, înviorarea, întreţinerea sectoarelor de curăţenie, raportul şi inspecţia de dimineaţă, vizitarea Navei-Şcoală “Mircea” şi a Fregatei “Regina Maria” sunt doar câteva dintre activităţile ce au fost pregătite de Forţele Navale pentru elevii brăileni • în urma acestei experienţe, opt dintre cei 20 de tineri participanţi se gândesc să urmeze Academia Navală “Mircea cel Bătrân”

 

V-aţi întrebat vreodată cum arată viaţa unui cadet din Marină? La această întrebare au aflat răspunsul 20 de elevi brăileni de clasa a X-a şi a XI-a de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, care au avut ocazia să experimenteze viaţa unui cadet al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”din Constanţa. Tinerii, însoţiţi de prof. Elena Tudor, directorul liceului, au participat în perioada 12-14 octombrie la proiectul “Cadet pentru o zi”, desfăşurat în premieră de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Deşteptarea, înviorarea, programul de igienă personală de dimineaţă, întreţinerea sectoarelor de curăţenie, raportul şi inspecţia de dimineaţă, vizitarea Navei-Şcoală “Mircea” şi a Fregatei “Regina Maria” sunt doar câteva dintre activităţile ce au fost pregătite de Forţele Navale pentru elevii brăileni. Proiectul a avut loc în contextul evenimentelor premergătoare sărbătoririi Zilei Armatei României, cei 20 de tineri desfăşurând pe parcursul zilelor din proiect activităţi în comun cu studenţii militari, pentru a se familiariza cu specificul dintr-o înstituţie militară de învăţământ.

Aşa cum ne-a spus directoarea Elena Tudor, concurenţa pentru a experiementa viaţa unui cadet a fost una mare, nu mai puţin de 70 de elevi ai liceului, 50 de fete şi 20 de băieţi, dorind să facă parte din acest proiect.

“Noi am făcut selecţia ajutaţi de diriginţi, de profesorii de la clasă, nu a fost făcută o selecţie aleatorie. Am ţinut cont de faptul ca ei să fie din clase diferite, să se cunoască cât mai mulţi şi cred că s-au legat prietenii. Am dorit să experimenteze ceea ce înseamnă toleranţă, că altfel este când eşti cu colegii tăi de la clasă, să iasă puţin din zona lor de confort”, ne-a spus Elena Tudor, directorul Liceului “Iorga”. 

În final au fost selectaţi 20 de elevi, şapte fete şi 13 băieţi, care s-au “înrolat” în aventura vieţii lor.

 

O zi din viaţa unui cadet. Deşteptarea la ora 06.00, stingerea la ora 22.00

Încă de când au intrat pe porţile Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” elevii brăileni au devenit, oficial, “cadeţi pentru o zi”. Dacă ziua de joi, 12 octombrie, nu a fost una “istovitoare”, vineri, 13 octombrie, tinerii au simţit pe pielea lor ce înseamnă să fii student într-o instituţie militară.

Ziua de “foc” a început cu deşteptarea, la ora 05.45. Soarele încă nu răsărise, dar elevii au coborât la înviorare, unde timp de 15 minute au făcut mişcare. Imediat după “scuturare”, tinerii au fost puşi să facă sectoarele. Provocarea cea mai mare a fost însă să aşeze patul, activitate care poate părea simplă la prima vedere, dar e mult mai complexă de atât. Iar asta pentru că există o tehnică, colţurile trebuie aranjate într-un anumit fel, iar cearşaful să fie foarte bine întins, astfel încât atunci când arunci moneda, aceasta să sară. Elevii au aflat că în academie sunt reguli şi pentru aşezatul hainelor în dulap. Aşa cum ne-au povestit aceştia, pe fiecare uşă era lipită o listă cu instrucţiuni pentru că toate lucrurile trebuia să fie aranjate şi poziţionate într-un anumit mod şi într-o anumită ordine.

Toate activităţile enumerate anterior au fost făcute într-un interval de o oră, iar la ora 07.00, cadeţii au coborât, în formaţie, la micul dejun.

Cea mai interesantă activitate pentru cei 20 de tineri a fost vizita la simulatorul naval al academiei. “Acolo au făcut o simulare să vadă dacă ei au rău de mare, rău care se manifestă în trei feluri: somnolenţă, stare de vomă şi foame. Niciunul dintre elevi nu a avut probleme. Acolo simulau inclusiv o furtună pe mare. Ei au fost încântaţi că se pune foarte mult accent pe partea practică şi cum trebuie să reacţionezi în anumite situaţii”, ne-a spus directorul liceului. 

După o vizită la muzeul şi apoi la planetariul academiei, elevii au avut ocazia să urce la bordul Navei-Şcoală “Mircea”. Acolo au fost primiţi de comandatul navei, care le-a arătat cum se desfăşoară activitatea pe punte. Elevii brăileni au fost impresionaţi şi de Fregata “Regina Maria”.

“Au aflat lucruri foarte interesante în urma vizitei la cele două nave. De exemplu, Bricul «Mircea» este nava unde cei de anul II fac practică. O lună de zile pleacă pe mare cam 60-80 de cadeţi. Apoi am fost pe «Regina Maria», care este o navă militară. Am aflat că nimeni, niciodată, nu se aşează pe scaunul comandatului, în afară de comandant, iar masa nu începe până acesta nu se aşează şi dă ok-ul. Disciplină!”, ne-a povestit prof. Elena Tudor.

După vizita la cele două nave elevii s-au întors în campus pentru masa de prânz, şi abia după ce au terminat de mâncat au avut şi ei parte de o mică pauză.

“Toate acestea le-am făcut până la masă, la 14.00. Am făcut atât de multe în orele acelea încât atunci când am luat pauza aveam impresia că e sâmbătă”, ne-a spus unul dintre elevi.

Exerciţiul demonstrativ de mânuire a armelor a fost un alt lucru inedit experimentat de elevi.

“Ne-au învăţat cum să salutăm cu arma, cum să stăm în repaus cu arma, cum se stă cu arma la jurământ, cum se demontează, cum se montează la loc, ne-au explicat fiecare componentă. Erau foarte grele armele şi am aflat că cei care depuneau jurământul trebuia să stea într-o singură poziţie cu mâna înclinată la 90 de grade până îşi spuneau jurământul, cam jumătate de oră, şi nouă ni se părea mult două minute”, ne-au povestit cadeţii brăileni.

Pe lângă mânuirea armelor, tinerilor le-a fost făcut un instructaj unde au învăţat noţiunile de bază: cum să se adreseze superiorilor, care este pasul de marş, câţi paşi trebuie să faci până zice comandatul stop, cum arată formaţia de careu şi multe altele.

Iar pentru că ziua a fost una lungă, după cină, elevii au avut parte de o surpriză: o permisie de 2 ore. Tinerii, cu acordul profesorului şi însoţiţi de cadeţii din anul IV, au mers în oraş, iar la ora 22.00, ora stingerii, aceştia erau înapoi în campus. Nu toţi elevii au avut energia de a mai ieşi în oraş, unii fiind prea obosiţi după o zi de “cadet”.

 

Impresii de cadet. “Am constatat că pierd foarte mult timp”

Pe lângă faptul că au rămas cu amintiri frumoase, cei 20 de elevi ai liceului “Iorga” au învăţat multe în urma acestei experienţe.

David Vasile, clasa a XI-a: “A fost o experienţă interesantă. Nu cred că o să mă duc la Marină. Am învăţat multe. Am constatat că pierd foarte mult timp. Noi, până la ora 13.00, făcusem atâtea chestii, iar acasă, într-o zi de sâmbătă spre exemplu, nu fac mare lucru. Am învăţat să fiu mai disciplinat, să îi înţeleg pe alţii mai mult şi să apreciez ce am acum. Aş recomanda experienţa asta tuturor, chiar dacă vor sau nu să urmeze acest drum”.

Cătălina Dumitraşcu, clasa a XI-a: “Eu credeam că va fi o excursie de câteva zile, să vedem cum este la Academie. Am crezut că va fi un fel de Ziua Porţilor Deschise. Dar când am ajuns acolo nu mi s-a părut foarte dificil. Mi s-a părut normal, ţinând cont că ei sunt foarte punctuali, la fel cum îmi place şi mie să fiu. M-am adaptat uşor, mi-a plăcut experienţa şi aş recomanda-o tuturor”.

 

Opt din cei 20 de “cadeţi pentru o zi” vor la Marină

Înainte de acest proiect, şase dintre cei 20 de elevi participanţi îşi doreau o carieră în armată. După ce au văzut ce înseamnă să fii cadet al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, numărul lor a crescut la opt, adică aproape jumătate dintre ei se gândesc să urmeze cursurile prestigioasei instituţii de învăţământ.

Mădălina Tîrîlă, clasa a XI-a: “Întotdeauna mi-am dorit la academie. Îmi place că e ordine şi disciplină şi e o meserie frumoasă. Pe mine mă atrage şi uniforma. Până acum nu ştiam dacă există limită de înălţime la admitere, dar am aflat că la marină nu e şi m-am bucurat”.

Ştefan Turcu, clasa a X-a: “Vreau la academie pentru că este foarte multă disciplină, te educă şi devii mult mai responsabil. Cred că te ajută să te dezvolţi şi să te maturizezi. Eu am vrut întotdeauna la Academia Militară pentru că eram fan armată de mic. Iniţial voiam la Forţele Terestre din Sibiu şi vreau în continuare. Dar faptul că am fost acum la Marină... pot să spun că mi-a mai schimbat părerea. Am văzut cum este programul, ce trebuie să faci. Mă aşteptam sincer să fie chiar mai greu, bine, mi-am dat seama că nu s-au comportat cu noi chiar foarte strict. Mi-ar plăcea să experimentez cadet pentru o zi şi la Sibiu. Ar fi bine ca acest proiect să se facă la toate academiile: Academia Navală Constanţa, Forţele Terestre Sibiu, Academia Militară Bucureşti şi Forţele Aeriene Braşov. Elevul să vadă cum e la fiecare şi să facă alegerea în cunoştinţă de cauză”.

“Cadeţii pentru o zi” spun că îşi doresc să mai repete experienţa şi, aşa cum ne-a spus directoarea liceului, până la sfârşitul anului vor mai avea parte de o astfel de “aventură”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro