Mergi la conţinutul principal

Elevi de 10 la Evaluarea Națională! Cei patru fantastici

* Leonard Ștefan Aftodor, Andreea Oana Bobotan, Andreea Cristina Seniuc și Diana Andreea Țigănuș sunt cei patru elevi din Brăila care au obținut media 10 la examenul de anul acesta * trei dintre ei au ales să își continue studiile la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci”, iar unul a optat pentru Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” * astăzi, într-o ediție specială, cotidianul “Obiectiv” vă invită să îi descoperiți pe cei patru, care sunt adolescenți de 10 nu doar la școală, ci și în afara ei

 

Liliana NISTOR

 

Au muncit mult și au fost răsplătiți cu cele mai frumoase rezultate! Leonard Ștefan Aftodor, Andreea Oana Bobotan, Andreea Cristina Seniuc și Diana Andreea Țigănuș sunt cei patru elevi brăileni care au reușit performanța de a obține 10 pe linie la examenul de Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Toți sunt șefi de promoție la școlile gimnaziale pe care le-au absolvit, însă au pasiuni diferite, de la fotbal și desen, la echitație și chitară. Cotidianul “Obiectiv” vă invită să-i cunoașteți mai bine pe cei patru, care sunt elevi de 10 atât la școală, cât și în afara ei.

Iar pentru că toți sunt excepționali, am ales să vi-i prezentăm în ordine alfabetică.

 

Leonard Ștefan Aftodor, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”

 

Nu mă așteptam să iau nota 10 la ambele probe ale examenului!”. Este prima mărturisire pe care ne-a făcut-o Leonard Ștefan Aftodor, care a aflat ce medie a obținut la Evaluarea Națională într-un mod cu totul și cu totul special.

Eram la fotbal și domnul antrenor a oprit la un moment dat meciul și a zis

«Haideți să îl aplaudăm pe Leonard că e singurul de la fotbal care a luat 10 la Evaluarea Națională!». Și a fost un sentiment foarte frumos să te aplaude toți colegii! Inițial, nu mi-a venit să cred, am vrut să verific. Îmi tremura mâna când am intrat pe site și am tastat codul să văd notele. Am fost foarte, foarte fericit! Sincer, la matematică mă așteptam să iau 10, dar la română nu am avut același sentiment de siguranță pentru că sunt foarte multe exerciții la care poți fi depunctat”, ne-a povestit adolescentul.

Leonard face fotbal de performanță de șapte ani, la echipa Dacia Unirea, și susține că sportul l-a ajutat foarte mult pe plan academic. “În primul rând, sportul te disciplinează, faci mai bine față stresului, emoțiilor. Și te ajută să înțelegi importanța muncii. Iar cu cât te pregătești mai bine, cu atât o să ai rezultate mai bune”, afirmă Leonard.

Acesta susține că nu doar pregătirea teoretică joacă un rol important pentru a obține un rezultat bun la examen, ci și “pregătirea emoțională”.

Contează foarte mult partea emoțională. Pentru că, până la urmă, examenul este un moment și trebuie să fii pregătit foarte bine atât emoțional, cât și teoretic. Poți să știi foarte multe informații dar din cauza emoțiilor să omiți să pui pe hârtie tot ceea ce știi. Și e păcat... Într-adevăr, se vorbește mereu de noi, cei care am luat 10, dar și cei care au luat puțin sub 10, 9,90 sau 9,80, poate și ei au muncit la fel de mult ca noi, dar poate această parte emoțională a făcut diferența”, este de părere Leonard.

Adolescentul știe sigur că vrea să învețe la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci”, fie la specializarea matematică-informatică, fie la matematică-informatică bilingv engleză, și este foarte entuziasmat pentru etapa care urmează. Având media 10 de admitere, evident că nu are nicio emoție la repartizarea computerizată, însă este de părere că media generală din gimnaziu ar trebui să conteze la intrarea la liceu.

Eu nu prea sunt de acord cu noua formulă de calcul a mediei de admitere, care reprezintă acum doar media de la examen. Viața noastră nu depinde doar de două momente, Evaluarea Națională și Bacalaureat. Sunt mulți copii care vor să devină medici sau fizicieni și faptul că se scoate această medie, cumva, subtil, îți transmite idea că nu mai contează atât de mult celelalte materii, biologie, fizică, limbi străine etc. Și din cauza aceasta mi se pare un dezavantaj că sunt alți copii pasionați de alte materii, nu doar de română și matematică. Și consider că ar trebui să fim încurajați să învețăm și la celelalte materii și media claselor V-VIII să aibă o mai mare importanță la admiterea la liceu. Cum era înainte era mai bine din punctul meu de vedere”, ne-a explicat acesta.

Despre Leonard mai trebuie să știți că este olimpic la geografie, anul acesta câștigând o mențiune la faza națională, dar este pasionat și de fizică și astronomie. De asemenea, în gimnaziu a participat și la olimpiada județeană de matematică și limba engleză.

 

Andreea Oana Bobotan, Colegiul Național Pedagogic “Dumitru Panaitescu Perpessicius”

 

Opt ani de muncă, opt ani de învățat permanent, opt ani în care profesorii și părinții au sprijinit-o și opt ani în care s-a descoperit pe ea însăși. Acestea au fost “ingredientele” care au ajutat-o pe Andreea Oana Bobotan să obțină media 10 la Evaluarea Națională.

La examen, credeam că la un moment dat emoțiile vor ajunge să mă copleșească. În schimb, când am primit subiectul, am citit cerințele și am văzut că nu este nimic ce n-am învățat. Le-am luat pe rând, pas cu pas, cele două ore au fost suficiente și am reușit să duc totul până la capăt. Ambele materii de examen îmi plac la fel de mult și mi-am dorit să iau 10 de la bun început. Și când am intrat pe site... Am fost în primă fază șocată. Și apoi am stat și am analizat că e munca mea acolo și trebuia totuși și munca să fie răsplătită într-un final. A fost un sentiment de neatins!”, ne-a povestit Andreea.

Aceasta ne-a spus că experiența olimpiadelor școlare a ajutat-o să își stăpânească emoțiile, participând în gimnaziu la două naționale de limba română (clasa a VII-a și a VIII-a), la naționala de lingvistică (clasa a VIII-a, premiul III) și Concursul Național “Memoria Holocaustului” (clasa a VII-a). Tot în clasa a VII-a adolescenta s-a calificat și la etapa națională a olimpiadei de tehnologie, la care nu a putut participa deoarece competiția s-a derulat în același timp cu olimpiada de română. Dacă vă întrebați cum a obținut Andreea aceste rezultate la discipline diferite, răspunsul e mai simplu decât credeți. Pur și simplu învață cu plăcere.

Este important să te descoperi pe tine învățând. Trebuie să vezi ce materii îți plac, trebuie să înțelegi că nu toate materiile trebuie să îți placă și te focusezi pe cine ești tu și ce vrei mai departe. Dar, în același timp, învățând îți deschizi niște uși pe care nu le poate descuia nimeni pentru tine. Cum ar fi să faci ce vrei tu cu viitorul tău”, susține aceasta.

Pentru început, planurile ei de viitor sunt legate de Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci”, acolo unde vrea să studieze la specializarea matematică-informatică. La liceu vrea să participe în continuare la olimpiade, mai ales lingvistica și matematica, dar și să se focuseze pe voluntariat și să își facă prieteni noi.

Dincolo de școală, Andreea are și alte pasiuni, cum ar fi muzica. Cântă la chitară și a participat doi ani la rând la Festivalul-concurs de muzică folk “Seară de mai”, având în palmares un premiul I și o mențiune (categoria 15-25 ani). Adolescenta afirmă cu mândrie că ascultă muzică rock, iar în ziua în care a aflat că a obținut media 10 la Evaluarea Națională părinții i-au făcut un cadou neprețuit: bilete la concertul legendarei trupe Scorpions. O altă pasiune este lectura, “Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde fiind cartea ei preferată.

Ce planuri are pentru vara aceasta? “Am câteva concerte de muzică rock la care vreau să merg, vreau să învăț limba italiană, să fac mai mult sport, să aprofundez lingvistica pentru olimpiada de anul viitor și să mă bucur de vară!”.

 

Andreea Cristina Seniuc - Școala Gimnazială “Vlaicu Vodă”

 

Andreea Cristina Seniuc ne-a povestit amuzată că a aflat de la colegul de bancă că a luat 10 la Evaluarea Națională.

Eu încă dormeam când s-au publicat rezultatele. Colegul meu de bancă îmi trimisese mesaj să mă întrebe cât am luat. Când am deschis telefonul am văzut că am mesaj și de la mama și am intrat repede să văd notele. Și evident că m-am bucurat foarte mult! Mă așteptam la mate să iau 10. Și la română eram încrezătoare dar nu știam cum o să perceapă profesorul corector la literatură. La gramatică știam că a fost totul perfect, dar la literatură îmi puneam întrebări de genul «Dacă n-o să-i placă profesorului corector exprimarea?». Dar m-am bucurat foarte mult când am văzut rezultatul!”, ne-a spus aceasta.

Și pe Cristina lecțiile învățate în sport au ajutat-o să obțină această performanță. A făcut volei timp de patru ani la Sport Plus Brăila, acolo unde a văzut cum munca susținută aduce rezultate. “Sportul m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt. Mi-a dat încredere în mine, mi-a arătat că dacă depun efort vin și rezultatele”, ne-a declarat adolescenta

Mai departe, la liceu, Cristina vrea să meargă la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci”, la specializarea Științe ale Naturii. “Am ales acest profil pentru că îmi place foarte mult matematica și chimia. Știu că majoritatea elevilor aleg să meargă la Științele Naturii pentru că vor mai departe la Medicină, dar eu nu îmi doresc neaparat asta. Eu vreau să explorez!”, susține adolescenta.

Cristina este pasionată de desen, în prezent urmând cursurile Școlii de vară de la “Vespasian Lungu”. În gimnaziu, în clasa a VII-a, a participat la faza națională a Concursului “Terra” sau “mica olimpiadă de geografie”, unde a obținut un premiu special. Anul acesta, în clasa a VIII-a, a concurat la olimpiada județeană de geografie, unde a obținut premiul III. Un premiu “de suflet” este cel câștigat la Olimpiada Națională de Benzi Desenate: locul 3 în clasa a VII-a.

Acum că emoțiile cu examenul și admiterea la liceu s-au încheiat, adolescenta se pregătește de o vacanță frumoasă prin mai multe orașe din Europa. Iar cum este pasionată și de istorie, unul din locurile pe care își dorește foarte mult să le viziteze este Auschwitz-ul.

 

Diana Andreea Țigănuș, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”

 

În timp ce alți elevi sar în sus de bucurie atunci când văd nota la examenul de Evaluare Națională, pentru Diana Andreea Țigănuș scenariul s-a desfășurat altfel.

Când am aflat rezultatul am fost uimită! Pur și simplu am înghețat și am stat cu o expresie calmă. La matematică știam că va fi nota 10. La română m-am așteptat să fie o notă mare, dar când am văzut 10 m-a uimit”, ne-a povestit aceasta.

Întrebată dacă a avut o probă preferată, aceasta ne-a spus că ambele materii i-au plăcut, însă au oscilat perioadele în care una o atrăgea mai tare decât cealaltă. “Uneori matematica mi se părea mai ușoară pentru că ținea doar de calcule și nu de imaginație. Și apoi îmi plăcea să scriu la română compuneri, să dau frâu liber imaginației și să compun”, susține Diana.

Deși acum nu are nicio emoție la admiterea la liceu, Diana ne-a mărturisit că a fost puțin dezamăgită când s-a eliminat media din clasele V-VIII din formula de calcul.

M-am gândit că mă va ajuta tot ce am făcut în clasele V-VIII și cumva am simțit că degeaba am învățat în gimnaziu la toate materiile. Și cred că această alegere de a se scoate mediile din gimnaziu cumva ne determină să ne axăm doar pe cele două discipline, matematică și limba română, și să ignorăm cumva celelalte materii, să le considerăm «neimportante». Și nu e ok”, susține aceasta.

În gimnaziu, adolescenta s-a făcut remarcată la olimpiada județeană de limba română, dar și la Concursul Național “Vreau să devin reporter”.

Diana este o elevă și o artistă de 10, ea fiind absolventă a Școlii Populare de Arte “Vespasian Lungu”, unde a studiat canto popular și pian. Din clasa I și până în a VIII-a a adunat numeroase premii la concursuri muzicale, iar printre cele mai recente distincții se numără locul 3 la Competiția Internațională “Golden Voices” București 2022 și trofeul categoriei 11-14 ani la Festivalul Internațional “Armonii în timp” Bacău.

Adolescenta are și două pasiuni interesante: echitația și lectura. “Când spun că îmi place să citesc nu mă refer doar la cărți de ficțiune. Îmi place să mă documentez despre animale, să citesc enciclopedii”.

Diana vrea să rămână la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, unde va urma specializarea Științe ale Naturii pentru că își dorește ca în viitor să devină medic veterinar sau psiholog.

 

 

Ce înseamnă să fii un elev de 10?

 

Leonard: “Trebuie să dai dovadă de asiduitate, să fii serios, să muncești foarte mult, să fii ambițios, să îți dorești cu adevărat să obții un anumit lucru. Cu siguranță trebuie să existe și pauze și momente de recreere, nu poți să înveți continuu, dar dacă îți dorești cu adevărat ceva doar prin muncă și ambiție poți reuși”.

Andreea: “Trebuie să fii atent în clasă, să înțelegi și să pui întrebări, să înveți esența și apoi să înveți foarte mult și acasă. Ajută și să participi la concursuri și olimpiade pentru ca să poți să treci peste nivelul de la clasă. Pe mine m-au ajutat să ies din zona mea de confort și să îmi dovedesc că pot mai mult. Un sportiv se antrenează zilnic, ani de zile, pentru o competiție de o singură zi. De aceea, rezultatul meu este vârful unui aisberg de muncă.”

Cristina: “Să fii atent la școală și să înveți acasă. Nu vreau să pară că mă laud dar eu ca să ajung la acest rezultat am lucrat mult acasă. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât totul ți se va părea mai ușor”.

Diana: “Să fii un elev de 10 înseamnă cumva o mândrie. E vorba de multă muncă. Trebuie ambiție, trebuie să renunțăm la anumite lucruri pentru a ne dedica mai mult școlii, evident, fără să uităm de recreere. Am învățat că degeaba înveți extrem de mult dacă nu iei și pauze”.

 

 

Sfaturi pentru colegii care vor susține examenul anul viitor!

 

Leonard: “Să aveți încredere în voi, să munciți foarte mult, să aveți un program bine stabilit și să fiți perseverenți pe tot parcursul anului!”

Andreea: “Să învețe în fiecare zi! Să fie atenți în clasă și să studieze apoi individual. Și să participe la cât mai multe olimpiade pentru că îi ajută să își gestioneze emoțiile, timpul și învață cum să învețe!”.

Cristina: “Să aibă încredere în ei că cel mai probabil va fi mai ușor decât se așteaptă! Și să lucreze! Să trateze examenul cu seriozitate, să se apuce de învățat din timp și nu să lase totul pe ultima lună. Că tot lor le va fi mai ușor!”

Diana: “Din vacanță să înceapă să lucreze, să își ia timp pentru ei înșiși și să se țină de pasiuni. Să nu renunțe niciodată!”

 

 

Mulțumiri

 

Leonard: “Le mulțumesc tuturor profesorilor pentru dedicarea de care au dat dovadă și pentru sprijinul acordat tuturor elevilor! Le mulțumesc doamnelor profesoare Rodica Cenca și Alina Buți! Și le mulțumesc părinților pentru că au fost mereu lângă mine și m-au încurajat în momentele frumoase, dar și în momentele mai puțin frumoase!”

Andreea Bobotan: “Vreau să le mulțumesc profesorilor mei de la școală! Doamnei Florentina Vasile pentru că m-a îndrumat și mi-a deschis acest drum al literaturii pe care nu-l descoperisem încă și doamnei Daniela Stănică pentru că mi-a dezvoltat pasiunea pentru matematică! Aș mai vrea să le mulțumesc doamnei învățătoare Iuliana Pătrașcu și părinților mei pentru toată susținerea”.

Cristina: “Le mulțumesc profesorilor Janina Popescu și Rodica Beciu, precum și tuturor celorlalți profesori de la clasă, doamna de desen, domnul de fizică etc. pentru că m-au învățat foarte multe! Îi apreciez foarte mult că au fost foarte implicați, au făcut pregătiri suplimentare cu noi și ne-au arătat că toate materiile pot fi interesante! Le mulțumesc și părinților că sunt mereu alături de mine!”

Diana: “Le mulțumesc doamnelor Laura Ion și Lucica Visalon și tuturor profesorilor de la clasă care au fost foarte dedicați și m-au sfătuit să îmi urmez visele și să nu renunț, chiar dacă eu eram mai timidă și nu aveam încredere în mine! Le mulțumesc părinților pentru toate încurajările!”

 

 

 

Elevii de 10, premiați de ziarul “Obiectiv”

 

Păstrând tradiția, cotidianul “Obiectiv” i-a premiat pe cei patru elevi care anul acesta au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Aceștia au primit diplome de excelență și câte un premiu de 100 lei.

Felicitări tuturor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro