• de ziua Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, brăileanca Ana - Cristina Militaru, elevă a clasei de pian a Școlii Populare de Arte și Meserii „Vespasian Lungu”, a susținut un recital la Casa Artelor din Galați • evenimentul a fost prilejuit de vernisajul Expoziţiei de icoane „Apostolat la Dunărea de Jos”
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și al Eparhiei Dunării de Jos, a avut loc, la Casa Artelor din Galați, cea de-a treia ediție a expoziției de icoane bizantine realizate de studenți ai Facultății de Arte, ai Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie - Secția Artă Sacră din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei” (unde învață și brăileni), ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” și ai școlilor gimnaziale din Chiraftei, Măstăcani, Tulucești și Șivița. De asemenea, iconari consacrați din Arhiepiscopia Dunării de Jos și-au expus creațiile.
Potrivit unor surse eparhiale, deschiderea evenimentului a fost marcată de un moment muzical susținut de Corul Seminarului Teologic Ortodox, sub îndrumarea prof. Constantin Lupu și de talentata cursantă a clasei de pian a Școlii Populare de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila, Ana - Cristina Militaru, coordonată de prof. Gianina Daniela Culea. Ana - Cristina a impresionat publicul prezent la vernisajul expoziției de icoane cu două piese clasice „Sonatina, Op. 36, Nr 6”, de M. Clementi și „Preludiu nr 1”, de J. S. Bach.
Evenimentul s-a bucurat de susținerea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și a Primăriei Municipiului Galați. Prezent la verisaj, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a adus omagii tinerilor artiști, oferindu-le sfaturi și aprecieri pentru talentul și dedicarea lor. Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Tinereţe şi credinţă“, precum şi ale premii.
Lucrările de artă bizantină pot fi admirate la Casa Artelor din Galați până în luna ianuarie 2025, a mai precizat sursa citată.