Mergi la conţinutul principal

Elevi brăileni îndrumați spre școlile militare

• marinarii militari, împreună cu reprezentanți ai Centrului Militar Județean (CMJ) și colegi din unitățile Garnizoanei Brăila, au „acostat”, la finele săptămânii trecute, în mai multe instituții de învățământ gimnazial • elevilor le-a fost prezentată oferta educațională a instituțiilor de învățământ militar, tipurile de misiuni executate de militarii români și aspecte legate de importanța Zilei Armatei • Ziua Armatei Române este marcată, an de an, la data de 25 octombrie

 

Derulat la nivel național, în preajma Zilei Armatei Române - care se sărbătorește an de an, la data de 25 octombrie - proiectul „Ziua Armatei României în școli” a angrenat, zilele acestea, și unitățile Garnizoanei Brăila.

Astfel, potrivit unor surse militare, marinarii militari din cadrul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila, împreună cu reprezentanți ai Centrului Militar Județean (CMJ) Brăila și colegi din celelalte unități ale Garnizoanei Brăila, au „acostat”, la finele săptămânii trecute, în mai multe instituții de învătământ gimnazial din Municipiul Brăila.

Elevilor prezenți la eveniment le-a fost prezentată oferta educațională a instituțiilor de învățământ militar, tipurile de misiuni executate de militarii români, precum și aspecte legate de importanța Zilei Armatei României. „Activitatea desfășurată de marinarii militari a reprezentat o oportunitate pentru ca elevii să ne cunoască pe noi și modul nostru de viață, să le răspundem la întrebări și curiozități și să le oferim informații privind opțiunile de învățământ și carieră, precizează sursa citată.

Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la data de 25 octombrie. La această dată, în anul 1944, odată cu eliberarea orașului Carei, se atingea obiectivul major al momentului „întoarcerii armelor de la 23 august 1944”, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupația germano-maghiară și anularea consecințelor dictatului nedrept de la Viena, din 30 august 1940.

Ziua Armatei Române a fost instituită la 1 octombrie 1959 și este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militarii români, în statele în care România are acreditați atașați ai Ministerului Apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente. Ceremonii similare au loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din mai multe țări ale Europei.

Reamintim că, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război al Armatei Române a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. Totodată, Armata Română participă cu efective la diverse misiuni internaționale de sprijinire a păcii sau umanitare și de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfășurate sub egida NATO, UE și ONU sau fac parte din angajamente de tip coaliție internațională. Prima participare la operații externe s-a înregistrat, sub mandat ONU, în anul 1991, când Armata României a contribuit cu un spital de campanie la Forța Multinațională de Pace din zona Golfului Persic (Coaliția internațională împotriva Irakului) și cu observatori militari la Misiunea de Observare ONU din Irak-Kuweit, UNIKOM. Au urmat participări la misiunile ONU din Somalia, Angola, Eritreea, Rwanda, Congo, Burundi, Coasta de Fildeș, Kosovo, India, Pakistan, Sudanul de Sud, cea mai recentă fiind la Misiunea multidimensională integrată de stabilizare din Mali MINUSMA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro