Elevi şi scriitori faţă în faţă, la "Clubul lecturii" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevi şi scriitori faţă în faţă, la "Clubul lecturii"

* gustul pentru lectură este stimulat prin acordarea de premii constând în camere web şi cărţi

Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" a găzduit ieri, la secţia pentru copii şi tineret, cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului "Clubul lecturii". Zeci de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Economic "Ion Ghica" au participat la întâlnirea cu scriitorii brăileni Marian Coman şi Cristian Robu Corcan, întâlnire moderată de şeful secţiei pentru copii şi tineret, Adelina Ioana. Adolescenţii au fost invitaţi să-şi spună impresiile despre cele mai recente cărţi pe care le-au citit, "Bătrânul şi marea" de Ernest Hemingway şi "De veghe în lanul de secară" de J. D. Salinger. "Trebuie să existe un dialog viu, să intraţi în jocul acesta pe care vi-l propunem, din care va rezulta un alt tip de înţelegere a ceea ce citiţi", a spus Adelina Ioana. Marian Coman le-a vorbit elevilor despre plăcerea lecturii, despre miracolul literaturii, dat de întâlnirea peste timp a cititorilor cu textul unui autor din alte generaţii, iar Cristian Robu Corcan i-a ajutat să descopere simbolistica prezentă în textele literare. "În primul rând, când citim un text sau când ascultăm o melodie ori când vedem un dans, ne rezumăm la gust, dacă ne place sau nu, dacă ne transmite o stare emoţională sau nu. Deocamdată, e fain la vârsta voastră, să rămâneţi la bucuria asta a lecturii iniţiale, la faptul de a-ţi provoca plăcere un text citit. Vedeţi ce e miraculos la literatură, faptul că Hemingway a trăit acum câteva zeci de ani, s-a gândit la chestia asta, a pus-o pe hârtie şi, cu toate că el nu mai există, noi vorbim acum despre ceea ce a scris el cu decenii în urmă", a arătat Marian Coman.
Deoarece elevii nu au reuşit foarte bine să-şi contureze impresiile despre cărţile citite, li s-a propus, pentru următoarea întâlnire, care va avea loc peste două săptămâni, să-şi exprime ideile în scris. Adolescenţii care vor prezenta cele mai frumoase impresii vor primi premii constând în camere web şi cărţi.

Aceste întâlniri au loc bilunar şi urmăresc informarea tinerilor brăileni despre cultura locală, regională, naţională şi europeană. Temele de discuţie sunt propuse de Biblioteca Judeţeană sau de participanţi. Este un proiect finanţat anul trecut de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Tineret Brăila, care şi-a propus să-l continue, pentru valorizarea educaţiei culturale prin lectură şi interpretare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro