* zilele trecute, 9 elevi ai Colegiului Tehnic “C.D. Neniţescu” Brăila, alături de personal didactic, au efectuat o vizită la Penitenciarul Brăila * acţiunea a fost organizată pentru marcarea zilei de 13 octombrie - Ziua Naţională a Educaţiei în Penitenciare *
Elevi brăileni au fost în vizită la Penitenciarul Brăila în cadrul unei activităţi organizate pentru marcarea zilei de 13 octombrie - Ziua Naţională a Educaţiei în Penitenciare. În data de 14 octombrie, specialiştii din cadrul Serviciului Educaţie al unităţii de detenţie au derulat cu persoanele private de libertate activităţi specifice. Astfel, 9 elevi ai Colegiului Tehnic “C.D. Neniţescu” Brăila, alături de personal didactic, au efectuat o vizită la penitenciar. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, cms. şef Simona Kober, activitatea derulată în cadrul proiectului “Să preţuim libertatea” coordonată de şef Serviciu Educaţie a constat în vizitarea penitenciarului cât şi în interacţiunea elevilor cu persoanele care execută pedepse privative de libertate. S-a urmărit îmbunătăţirea percepţiei cu privire la instituţia penitenciară şi conştientizarea de către elevi a efectelor negative pe care le are încarcerarea asupra individului. Toţi au înţeles importanţa respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc.
“Elevii au purtat discuţii libere cu un grup de 10 deţinuţi participanţi la proiect cât şi cu personalul penitenciarului. Temele abordate au vizat, în principal, aspecte cu privire la cauzele, motivele, contextul comiterii de infracţiuni, precum şi efectele privării de libertate. Interacţiunea cu deţinuţii şi mărturia experienţei acestora au avut ca scop asumarea şi învăţarea unor atitudini şi comportamente dezirabile social şi respingerea celor cu consecinţe negative”, a precizat sursa citată.
Comisar de poliţie Simona Calu, director Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Brăila a evidenţiat funcţia educativă a serviciului penitenciar prin implicarea acestuia în acţiuni de prevenire a infracţionalităţii juvenile. În ceea ce priveşte importanţa educaţiei în penitenciare, au fost subliniate beneficiile, atât pe timpul detenţiei prin câştigarea unui număr de 30 de zile la absolvirea unui an şcolar şi a unui număr de 30 de credite/semestru, cât şi în afara penitenciarului, deţinuţii şcolarizaţi având şanse mult mai mari de reintegrare socială, mai ales prin prisma faptului că aceştia îşi găsesc mult mai uşor un loc de muncă.
Tot în data de 14 octombrie, în cadrul proiectului de activitate “Vizită în comunitate” derulată la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila au participat alături de specialişti din cadrul Serviciului Educaţie un număr de 14 deţinuţi.
Activitatea a constat în prezentarea şi conştientizarea importanţei educaţiei în plan personal, în general şi a celei din mediul carceral, în mod particular.
La finalul activităţii, colajele realizate au fost expuse şi au rămas în holul instituţiei partenere.