• Bogdan Gălăţanu, elev în clasa a X-a la Colegiul “Murgoci”, este câştigătorului unei menţiuni speciale
Brăila are un premiant şi la Olimpiada Naţională de Istorie. Numele lui este Bogdan Gălăţanu, elev în clasa a X-a la Colegiul “Murgoci”, acesta reuşind să câştige o menţiune specială. Pe lângă o clasare bună, Bogdan a mai reuşit o performanţă. În cadrul concursului, la eseu, el a obţinut al doilea cel mai mare punctaj pe ţară.
“Sunt mulţumit! E un progres faţă de anul trecut. Am fost foarte încântat de subiecte, mai ales eseul pe istorie universală. Am avut secolul XIX şi secolul XX. Acolo, dacă ne luăm după note, aş fi pe locul doi pe ţară cu 47 puncte faţă de totalul de 50 puncte. Recunosc, au fost şi emoţii la început, dar după ce am ieşit de la concurs am fost destul de relaxat. Am simţit că am făcut bine, eram sigur de informaţia pe care am scris-o şi am învăţat şi temeinic că ăsta e şi scopul până la urmă, ca informaţia aceea să o poţi păstra cât trăieşti. Că dacă înveţi doar pentru un concurs e de pomană. Să înveţi doar pentru o diplomă nu e ok. Acum e momentul învăţării, că după aceea ne canalizăm energiile în alte domenii”, ne-a declarat elevul olimpic.
Anul acesta, anul Centenarului, olimpiada naţională s-a desfăşurat la Alba-Iulia, între 3 şi 6 aprilie, locul unde acum 100 de ani s-a înfăptuit Marea Unire. Din acest motiv, Bogdan ne-a spus că a fost plăcut impresionat de istoria şi cultura oraşului.
“Cred că cea mai mare plăcere a noastră a fost că olimpiada s-a desfăşurat la Alba Iulia. Foarte frumos oraşul! Am avut nişte ghizi deosebiţi, care au încercat să ne explice şi ne-au explicat foarte frumos istoria oraşului. Am fost şi în Sebeş, unde, la fel, am fost încântat de cultura şi istoria oraşului. Cum spunea un domn profesor de la olimpiadă, acolo e istorie oriunde calci. Şi arhitectura oraşului m-a impresionat foarte mult”, ne-a povestit acesta.
Bogdan a participat pentru a doua oară la olimpiada naţională de istorie şi spune că “reţeta” succesului constă în muncă şi pasiune.
“Merită să participi la olimpidă. Întâlneşti oameni pasionaţi de acelaşi domeniu ca tine şi asta înseamnă mult, pentru că ai ce să discuţi cu oamenii aceia. Însă pentru a ajunge acolo, e nevoie de muncă şi perseverenţă. Spre exemplu, eu, în a VIII-a nu m-am calificat, în clasa a IX-a am vrut să mă calific ca să îmi dovedesc mie, iar acum am vrut să iau şi un premiu. Trebuie să iei lucrurile treptat, să munceşti şi să iubeşti ceea ce faci. Mulţumesc doamnei profesoare Alina Vlad, părinţilor şi doamnei Teodora Nedelcu, profesoara mea din gimnaziu care mi-a trezit această pasiune pentru istorie încă din clasa a V-a”, a mai spus acesta.
Bogdan şi-a propus să participe în continuare la această olimpiadă, însă în clasa a XII-a, atunci când se învaţă istoria României. Până atunci, anul viitor, tânărul vrea să concureze la socio-umane, la disciplina economie.
Felicitări, Bogdan! Felicitări, prof. Alina Vlad!