Mergi la conţinutul principal

Elev de la "Edmond Nicolau", trimis în judecată pentru șantaj

* inculpatul i-a solicitat puştiului, în cinci rânduri, diverse sume de bani, până au aflat părinţii celui şantajat şi conducerea instituţiei de învăţământ *

Violenţele de tot felul, tâlhăriile, ameninţările şi, mai nou, cazurile de şantaj au ajuns să facă parte din peisajul cotidian. Mai grav este că astfel de fapte reprobabile, pedepsite de legea penală, sunt semnalate tot mai des şi în instituţiile de învăţământ brăilene. Iar victimele sunt mai ales copiii sosiţi de la ţară, pentru care părinţii scot oricum destui bani buzunar, ca să poată să înveţe carte.
Un astfel de caz a fost soluţionat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Potrivit anchetatorilor, "în perioada februarie - martie 2011, prin constrângere, folosind ameninţări cu acte de violenţă, Alin Dorin Pălăceanu l-a determinat pe Radian D. să-i înmâneze suma totală de 30 de lei". Inculpatul are 20 de ani, însă partea vătămată avea doar 15 ani la data la care a fost şantajat.

"Taxă de protecţie" la liceu

Elev într-a XII-a la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau" din Brăila, Alin Dorin Pălăceanu l-a cunoscut pe Radian Ionuţ D. la începutul anului 2011, în timpul unui bairam. Trebuie precizat că, deşi era elev al Liceului Pedagogic, Radian locuia la căminul aparţinând Grupului Şcolar "Edmond Nicolau".
În timpul petrecerii, ca să se dea mare, Pălăceanu i-a înmânat numărul său de telefon puştiului din Perişoru, oferindu-şi "ajutorul" în cazul în care acesta ar fi avut "probleme" cu vreun coleg. Aşa se face că, la scurt timp după aceea, Radian şi-a sunat "protectorul", spunându-i că are neplăceri cu un coleg de clasă, Eugen.
Conform promisiunii, inculpatul a intervenit, spunându-i lui Eugen să-l lase în pace pe Radian şi ameninţându-l că, în caz contrar, "va avea de-a face cu el". Dar toate au un preţ, iar Pălăceanu, "şmecheraş" din Viziru II, a ştiut să profite de naivitatea elevului de la Pedagogic. Astfel, după câteva zile, inculpatul s-a întâlnit cu Radian Ionuţ D. şi i-a cerut 10 lei "pentru ajutorul dat".
În februarie 2011, Alin Dorin Pălăceanu i-a cerut încă 20 de lei, prin intermediul unui coleg, Marius Valerică M., ameninţându-l, de data aceasta, cu bătaia. "De teamă, partea vătămată i-a înaintat suma respectivă făptuitorului M. Marius Valerică, iar acesta, la rândul lui, i-a dat-o învinuitului", precizează procurorul care s-a ocupat de caz. Acelaşi lucru s-a întâmplat pe 8 martie 2012, când elevului şantajat i s-au mai cerut alţi 10 lei. Totul a culminat cu ziua de 28 martie 2011, când Pălăceanu i-a cerut minorului suma de 50 de lei, în timp ce se aflau în curtea Grupului Şcolar "Edmond Nicolau".
Când Radian, speriat, i-a spus că nu are atâţia bani, şantajistul i-a poruncit să împrumute de la un coleg de cameră, iar dacă va fi refuzat, să-l ameninţe pe acesta "că va fi bătut".
De frică, elevul şantajat a făcut întocmai, numai că, a doua zi, colegul de la care a încercat să împrumute bani le-a povestit părinţilor despre cele întâmplate, precum şi pedagogului de la internatul "Edmond Nicolau". Aşa au aflat şi părinţii băiatului din Perişoru că acesta este şantajat de un individ de la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau", care numai elev nu era.
Culmea, în acea zi, Pălăceanu intenţiona să-i mai ceară alţi bani lui Radian, însă n-a mai apucat să primească nimic, pentru că a fost luat la întrebări de conducerea liceului, fiind mai apoi căutat de poliţie.
Anchetatorii precizează că, pus în faţa probelor, Alin Dorin Pălăceanu a recunoscut că l-a şantajat pe elevul de la Pedagogic, cerându-i diverse sume de bani pentru "protecţie".
Instanţa urmează să se pronunţe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro