• Gabriel Sofrone, clasa a XI-a, Colegiul Murgoci şi Ioniţă Pavel Cristian, clasa a VII-a, Şcoala nr.11 Buzău au format echipa “ATOM” • cei doi au realizat un roboţel din piese lego la secţiunea din concurs Robotics Lego Line Follower
Un elev din Brăila este câştigătorul unei medalii de bronz la Concursul Internaţional INFOMatrix 2017, desfăşurat în perioada 27 aprilie - 1 mai la Bucureşti, competiţie dedicată elevilor pasionaţi de inginerie şi IT şi care reuneşte anual peste 100 de echipe din peste 40 de ţări de pe continente diferite.
Performanţa a fost obţinută de Gabriel Sofrone, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”. Acesta a făcut echipă cu Pavel Cristian Ioniţă, elev în clasa a VII-a la Şcoala nr. 11 Buzău şi împreună au format echipa “ATOM”. Cei doi au realizat un roboţel din piese lego la secţiunea din concurs Robotics Lego Line Follower şi astfel au urcat pe podium.
„Fiind vorba despre o competiţie internaţională nu am avut prea multe speranţe, dar echipa «ATOM» a obţinut medalia de bronz. Întotdeauna mi-au plăcut lucrurile deosebite, de aceea m-am hotărât să merg la INFOMatrix. M-am străduit mult, am pus suflet şi am sperat că munca mea va da roade. Cea care mi-a sugerat participarea la concurs şi m-a îndrumat a fost doamna profesoară Cristina Elena Anton. A fost o experienţă de neuitat, din care am avut mult de învăţat şi la care au participat echipe din 45 de ţări. Sper ca şi anul viitor să reprezentăm România, iar rezultatele să fie cele mai bune. Hai România!”,,a spus Gabriel, proaspătul medaliat cu bronz.
Cei doi elevi au fost îndrumaţi de Cristina Elena Anton, profesor de informatică la Colegiul “Murgoci”.
„Am lucrat cu plăcere cu cei doi elevi în vacanţă, ştiind că obiectivul INFOMatrix este să-i încurajeze pe tineri să-şi folosească imaginaţia, pasiunea şi creativitatea pentru a realiza inovaţii tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitivă în societate. Este cunoscut că, în fiecare an, companiile în domeniu urmăresc evoluţia participanţilor şi chiar se arată interesate de achiziţia unor proiecte realizate de elevi şi studenţi”, ne-a precizat prof. Cristina Elena Anton.
Ce înseamnă un robot linefollower
Robotul de line following este un robot construit pentru a parcurge un traseu într-un timp cât mai scurt. Traseul este, de obicei, reprezentat de o linie neagră pe un fundal alb şi prezintă atât curbe strânse, cât şi linii drepte lungi.
În prezent, există concursuri speciale pentru acest tip de roboţi, cei mai buni ajungând să parcurgă un traseu de dificultate medie cu o viteză de aproximativ de 2m/s. De asemenea, există şi o versiune mai dificilă de line following cu obstacole plasate pe parcursul traseului, numit Enhanced Line Follower.
Robotul de line following poate avea o mulţime de aplicaţii cu utilizări în viaţa de zi cu zi. Pornind de aici, se pot construi maşini-robot care pot urma, de exemplu, linia albă de pe şosea sau benzile pentru biciclete, oamenii putându-şi astfel programa roboţii să transporte lucruri pentru ei.
Felicitări elevilor şi profesorului îndrumător pentru performanţa obţinută!