Mergi la conţinutul principal

Elev înjunghiat în faţă la Murgoci

marţi, în jurul prânzului, un adolescent de 15 ani a fost atacat cu bestialitate de doi tineri de etnie romă, care i-au cerut bani şi ţigări • băiatul venise la Murgoci pentru a se întâlni cu un prieten şi s-a trezit ameninţat şi chiar tăiat cu cuţitul în coapsa piciorului, la mică distanţă de artera femurală • victima este Gabriel Şolcă, elev în clasa a IX- a la Colegiul Bălcescu, un adolescent liniştit, pasionat de automobilism • atacul violent s-a produs chiar în jurul prânzului, în faţă la Murgoci, în timp ce băiatul îşi aştepta amicul care urma să iasă de cursuri • culmea, nimeni nu a intervenit, nici măcar paznicul unităţii şcolare, care a intrat în curte şi a închis poarta, după cum ne-a spus tatăl băiatului agresat • bărbatul a mai declarat că, în cursul zilei de marţi, au mai fost trei tineri atacaţi în acelaşi mod, tot în faţă la Murgoci, ba chiar unul a fost tăiat cu cuţitul şi a ajuns la cabinetul medical • reclamantul îi consideră vinovaţi pe reprezentanţii Colegiului Murgoci, asistentă şi director, care nu au anunţat incidentul anterior la Poliţie, pentru a preveni următorul atac, asupra fiului său

 

Elevi în pericol, în zona unităţilor de învăţământ, în plină zi. Nimeni nu îi protejează de indivizi certaţi cu legea care dau lovitură după lovitură, îi ameninţă cu arme albe, ba chiar îi taie cu cuţitul, pentru a face rost de bani şi ţigări. Astfel de cazuri sunt multiple, în apropierea şcolilor şi liceelor, iar elevii ajung să se teamă pentru propria viaţă atunci când ies pe stradă. Printre atacatori sunt chiar copii de vârste fragede, pe care nimeni nu reuşeşte să îi liniştească, mai ales că nici nu răspund penal. Paza în zona unităţilor şcolare se face de la distanţă sau deloc, ba chiar uneori paznicii nici nu intervin pentru a opri atacuri violente. Un astfel de caz de o violenţă extremă s-a produs în faţa Colegiului Murgoci, unde un adolescent a fost tăiat cu cuţitul. Poliţiştii au dat startul anchetei.

 

Elev pasionat de automobilism, înjunghiat fără milă

 

Un adolescent avea să treacă prin momente de groază, în cursul zilei de marţi, când a mers la Colegiul Murgoci pentru a se întâlni cu un prieten care urma să iasă de la cursuri. Cazul ne-a fost semnalat de tatăl adolescentului, Mihăiţă Şolcă, revoltat de faptul că fiul său a ajuns la spital, cu o rană destul de gravă, asta pentru că atunci când a fost atacat de doi necunoscuţi, nimeni nu a intervenit. Băiatul agresat este Gabriel Petru Şolcă, elev în clasa a IX-a la Colegiul “Nicolae Bălcescu”, un copil liniştit care nu a creat vreodată probleme, după cum spune chiar tatăl său. Şi totuşi, în cursul zilei de marţi, 21 ianuarie, avea să ajungă la spital, după un atac în stradă. Tatăl copilului ne-a povestit cum s-a întâmplat totul şi a spus că este decis să meargă până în pânzele albe pentru ca vinovaţii să plătească. Acesta a făcut şi reclamaţie la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, atacatorii fiind deja depistaţi în urma imaginilor suprinse de camerele video de la Colegiul Murgoci. “El învaţă la Bălcescu, are 15 ani, este elev în clasa a IX-a. Marţi, el a terminat orele şi are un prieten, care învaţă la Murgoci, şi a mers acolo pentru a se întâlni cu el. S-a dus acolo, în jurul orei 13.15, şi chiar am vorbit cu el, zicea că îl aşteaptă pe prietenul său. A coborât din autobuz şi a mers la chioşcul de fornetti, este acolo în faţă la Murgoci. Şi-a cumpărat fornetti, a mâncat şi restul a pus în ghiozdan, apoi au venit doi ţigani la el şi i-au spus «Dă-ne bani sau ţigări!». El a zis «nu am niciun ban, de unde să vă dau bani!». El avea un leu rest de la fornetti. A dat leul şi i-au spus să dea mai mulţi bani. A vrut să îl controleze. El a spus că nu are bani, băiatul avea portofel la el. I-a spus «lăsaţi-mă în pace că nu vă dau niciun ban» şi s-a întors să plece. Au scos cuţitele cei doi, au început să îl ameninţe: «dă-ne banii că te tăiem». I-a identificat poliţia, erau doi ţigani, unul de 10 ani şi altul de 17 ani, au venit poliţiştii şi am stat de vorbă”, ne-a declarat Mihăiţă Şolcă.

Bărbatul a spus că băiatul lui a ajuns la spital cu autobuzul, după ce l-a înţepat cu cuţitul, a fugit repede pe partea cealaltă şi s-a urcat în autobuz. Copilul a sunat şi a anunţat ce a păţit, iar tatălui nu îi venea să creadă ce aude. “Eu am crezut că glumeşte în primă fază, că ştiu că este un copil foarte cuminte, nu se duce nicăieri fără să anunţe, nu a avut vreodată probleme. Nu face nicio mişcare fără să ştiu de el. Am rămas marcat: «Tată s-au luat doi ţigani de mine în faţă la Murgoci şi m-au tăiat cu cuţitul, sunt acum în autobuz». Nu îmi venea să cred. Am plecat după el. I-am zis să coboare în faţă la Spitalul judeţean, soţia este asistentă acolo. Era plin de sânge pe pantaloni”, a spus tatăl. Bărbatul a declarat că, înainte ca fiul său să fie atacat, alţi trei adolescenţi au fost ameninţaţi şi agresaţi, tot în faţa Colegiului Murgoci, probabil de aceleaşi persoane, unul dintre tineri ajungând chiar la cabinetul medical unde a fost pansat. Numai că, după cum spune tatăl revoltat, nimeni nu a sesizat incidentul. El spune că, dacă asistenta şi conducerea unităţii şcolare ar fi reacţionat, probabil fiul său nu mai pica victimă a agresorilor, întrucât se putea interveni mult mai repede.

Am cerut date despre acest caz la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila şi ni s-a comunicat că, într-adevăr, s-a produs un astfel de incident agresiv. Potrivit informaţiilor transmise de agent de poliţie Geanina Niculae, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Brăila, în cursul zilei de 21 ianuarie, poliţiştii au fost sesizaţi de către Unitatea de Primire Urgenţe Brăila cu privire la faptul că la unitatea medicală s-a prezentat un minor de 15 ani, care ar fi fost agresionat. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla pe Calea Călăraşilor, acesta a fost abordat de două persoane care l-ar fi ameninţat şi l-ar fi înţepat cu un cuţit, cu scopul de a le da bani. Totodată, folosind aceeaşi metodă, au stabilit poliţiştii, suspecţii ar fi abordat alţi doi minori, ambii în vârstă de 16 ani, de la care ar fi sustras şi o ţigară. Cei doi tineri nu au suferit vătămări corporale. “Poliţiştii i-au identificat pe raza municipiului, pe doi minori, cu vârstele de 10, respectiv 17 ani, bănuiţi de comiterea faptelor. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi tentativă la tâlhărie calificată”, a declarat sursa citată.

 

Paznicul şcolii nu a intervenit

 

Tatăl adolescentului înjunghiat susţine că, după cum i-a declarat fiul său, paznicul de la Murgoci era în zonă şi fuma, însă nu a intervenit în vreun fel. Copilul a spus că se uita la paznic şi aştepta ca acesta să intervină, numai că el a intrat în curte şi chiar ar fi închis poarta. Reclamantul Mihăiţă Şolcă a spus că este deranjat foarte tare de modul în care s-au comportat reprezentanţii Colegiului Murgoci, atât paznicul, cât şi asistenta, dar şi conducerea, care nu au luat atitudine. Bărbatul a ţinut să atragă atenţia vizavi de faptul că, în faţa unităţii de învăţământ, au mai fost incidente agresive, însă multe nu sunt reclamate la Poliţie. Elevi agresaţi, susţine reclamantul, ajung la cabinetul medical, dar aici se termină totul. Nimeni nu anunţă mai departe. “Ştiţi ce mă deranjează foarte tare? El ieri (n.r. - marţi) a fost a patra victimă. S-a folosit aceeaşi manieră. Unul dintre copii, clasa a X-a la Murgoci, agresat înaintea fiului meu şi tăiat, a intrat în liceul Murgoci şi s-a dus la cabinetul medical, l-a spălat, l-a bandajat şi cei de la Murgoci, nici asistenta, nici conducerea, nu au luat legătura cu Poliţia. Nu a anunţat nimeni nimic. Nu este posibil aşa ceva! Adică chiar nimeni nu sesizează aşa ceva! Dacă este agresiune, trebuie anunţat. Eu mă duc şi la asistente, mă duc să vorbesc. Cazul cu celălalt copil tăiat a fost tot ieri (n.r. - marţi), dar au fost vreo trei, toţi în aceeaşi zi. Problema este că poliţiştii s-au autosesizat după cazul nostru, au mers şi au luat camerele, pentru a viziona imaginile de pe cameră. Cei care atacă vin în fiecare zi acolo”, a spus bărbatul.

Tatăl victimei nu înţelege nici de ce paznicul unităţii, de la Murgoci, care era în faţa porţii şi fuma, nu a intervenit să oprească altercaţia. El spune că acesta ar fi văzut când cei doi s-au luat de băiatul lui, însă s-a întors şi a plecat liniştit. “Putea să anunţe când a văzut, să dea un telefon, să strige. Suni la 112 şi anunţi, suntem oameni, nu stai aşa şi îi laşi pe unii să agreseze copiii. L-am întrebat pe paznic şi a zis că au venit doi inşi, că el nu i-a mai văzut până atunci, i-a întrebat ce caută, că unul a dat să intre în curtea liceului. Dar i-a spus să iasă afară. Dar băiatul meu mi-a zis: «tată, paznicul se uita la noi, că eu mă uitam la el şi am crezut că intervine când s-au luat cei doi de noi. A văzut că cei doi au scos cuţitele şi ne ameninţau, paznicul a intrat în curte şi a trântit poarta»“, a mai explicat Mihăiţă Şolcă.

Bărbatul a spus că băiatul a fost înţepat cu cuţitul, la picior, la mică distanţă (3-4 mm) de artera femurală. Elevul a ajuns la spital şi tatăl a spus că s-au prezentat apoi la medicină legală pentru a scoate certificat. “Are o înţepătură destul de mare, i-a pus bandaj. Mi-a dat actul cu diagnosticul de la spital ca să mă duc la medicină legală”.

Oricum, bărbatul a adăugat că, atunci când s-a întâmplat totul, era o grămadă de lume în zona liceului, dar nimeni nu a făcut nimic. Acesta susţine că, cel mai tare, îl doare neglijenţa de la şcoala respectivă. Trebuia anunţat incidentul anterior şi totul s-ar fi terminat mult mai repede şi mult mai bine, fără alte victime. “Cei mai vinovaţi sunt cei de la Liceul Murgoci, eu pe ei îi văd principali vinovaţi. Au fost mai multe cazuri ieri, dar copiii spun că în fiecare zi se întâmplă, vin şi le cer bani, îi ameninţă. Nu putem sta aşa să ne omoare un copil de 10 ani pe stradă, trebuie făcut ceva, trebuie găsite soluţii”, a mai declarat tatăl elevului. Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le-a aflat în urma discuţiilor purtate, cei de la Poliţia Locală ar fi trebuit să fie în zona unităţii de învăţământ, în fiecare zi, la începerea şi terminarea cursurilor, pentru a asigura paza şi protecţia. El a spus că nu erau poliţişti în zona Colegiului Murgoci, atunci când au ieşit copiii de la cursuri. Bărbatul a declarat că va depune o sesizare în acest sens la autorităţile locale.

 

Reacţia conducerii liceului: “Este o anchetă în desfăşurare. Nu vă pot da detalii”

 

Contactat de redactorii “Obiectiv”, directorul adjunct al Colegiul “Murgoci”, prof. Florentin Cimpoae, ne-a declarat sec că a aflat de acest episod nefericit de la Poliţie, evenimentul având loc în afara şcolii. Referitor la sesizarea în care se spune că şi alţi elevi ai liceului au fost agresaţi şi au ajuns la cabinetul medical al liceului, acolo unde asistentul medical le-a acordat îngrijire dar nu a raportat incidentul la Poliţie, directorul adjunct al colegiului nu a dorit să comenteze.

Mai întâi de toate este o anchetă în desfăşurare şi nu pot confirma informaţiile pe care mi le-aţi furnizat dumneavoastră şi pe care nu le cunosc. Iar confidenţialitatea actului medical există, mai ales atât timp cât este o anchetă în desfăurare. Puteţi solicita informaţiile acestea organelor abilitate. Momentan ancheta este deschisă de către poliţie şi aşteptăm să se finalizeze”, ne-a declarat prof. Florentin Cimpoae.

În ceea ce priveşte atitudinea gardianului care ar fi închis porţile şcolii în loc să intervină să apere copiii, directorul adjunct al Colegiului “Murgoci” ne-a spus că nu are cunoştinţă de acest episod, motiv pentru care nu a dorit să comenteze. Cu toate acestea, prof. Florentin Cimpoae susţine că în informarea trimisă inspectoratului a solicitat ca Poliţia să intensifice paza în zona liceului.

 

ISJ Brăila analizează cazul

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost informat cu privire la acest incident şi analizează cazul.

Eu am primit o informare de la unitatea şcolară. Ieri mi-au comunicat telefonic  şi mi-au dat şi o informare scrisă legată de acest episod. În ceea ce priveşte detalii privind personalul de acolo urmează să vedem. E un incident regretabil şi este clar că dacă cineva nu a acţionat la timp avem o problemă”, ne-a declarat prof. Romeo Mocanu, inspector şcolar general adjunct.

 

Gabriel Petru Şolcă: O speranţă a automobilismului brăilean

 

Anul trecut Gabriel Petru Şolcă, un tânăr de doar 15 ani a obţinut licenţa de a participa la Campionatul Naţional de Autoslalom, competiţie organizată de pilotul brăilean Valentin Nemţanu, cel care este şi preşedintele clubului Hobby Autosport Brăila. La debutul său în această competiţie naţională, Şolcă a concurat pe un Tico, pe care l-a achiziţionat de la un alt automobilist cu performanţe deosebite pe plan naţional, Răzvan Popa. Iar rezultatele au fost foarte bune. Brăileanul a câştigat etapele de la Slobozia şi Brăila iar la general, la juniori s-a clasat pe locul al 4-lea pe ţară, la clasa până în 1400 cmc.

Este un tânăr cu calităţi deosebite în automobilism, o speranţă a sportului cu motor din Brăila, spune preşedintele clubului brăilean Hobby Autorspor Brăila, Valentin Nemţanu.

Consider că Gabriel Petru Şolcă este o speranţă a automobilismului românesc. Are calităţi. A început cu kartingul pe la 7 ani dar o accidentare la Craiova a pus capăt acestei experienţe. Acum a ajuns la concluzia că maşina este mult mai sigură şi, fiind un pasionat al automobilismului a decis să se legitimeze la clubul nostru. Anul trecut a obţinut licenţa de participare în Campionatul Naţional de Autoslalom şi a avut rezultate foarte bune. Deşi avea doar 15 ani poate concura dar doar pe o pistă amenajată cu circulaţie rutieră închisă. În aceste condiţi i s-a acordat licenţa de participare. Maşina o aduce pe platformă, concurează şi apoi o duce acasă tot la fel. Mi-am propus anul trecut să lansez în sportul cu motor doi juniori şi am reuşit, Şolcă fiind unul dintre ei. Sunt convins că anul în curs el o să crească valoric, este un copil ascultător şi prinde totul din zbor. În 2020 va concura atât la Autoslalom dar şi la Galaţi la Super Rally”, ne-a declarat Valentin Nemţanu.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu