• concursul a ajuns la a XII-a ediţie • s-au acordat 110 premii şi menţiuni, iar Marele Premiu a fost obţinut de Roxana Grozea, clasa a VI-a, Colegiul Naţional Gh. M. Murgoci, pentru soluţiile date secţiunii de geometrie
Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, Colegiul Economic “Ion Ghica”, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Filiala Brăila şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a organizat, în perioada 8-10 decembrie 2017, “Concursul Interjudeţean de Matematică Petru Moroşan-Trident”, destinat elevilor din clasele V-VIII şi IX-XI(M1), înscris în Calendarul Activităţilor Educative Regionale, MEN 2017.
Concursul poartă numele marelui profesor brăilean Petru Moroşanu (1944-2002), care timp de aproape 20 de ani a predat matematica în Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, reprezentând un omagiu adus de foştii elevi pentru devotamentul, generozitatea şi demnitatea ce l-au definit.
Coordonatorii concursului, ajuns astăzi la a XII-a ediţie, au fost prof. Mihaela Florina Giurcă, directorul Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. Viorel Botea, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, prof. Dan Negulescu, Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, ambii preşedinţi ai Comisiei Centrale, alături de profesorii Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”: Nazali Boicescu, Daniela Covaci, Rosana Murea, Radu Vasile.
Obiectivul principal al concursului este acela de a motiva elevii pentru studiul matematicii şi pentru învăţare colaborativă, fiind o formă performantă de antrenament pentru olimpiadele şcolare.
Structurat pe două secţiuni, gimnaziu şi liceu (M1), concursul a reunit anul acesta 283 elevi, din judeţele Galaţi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Brăila, fiind înscrişi 331. Loturile reprezentative ale celor 5 judeţe au fost însoţite de profesori cooptaţi în comisia de corectare a lucrărilor.
La festivitatea de premiere, organizată în amfiteatrul Colegiului Naţional Gh.M.Murgoci, au participat Marian Viorel Dragomir, Primarul Municipiului Brăila, alături de prof. de matematică Maria Moroşan, soţia profesorului Petru Moroşan, emoţionată de onoarea de a fi alături de copiii şi de profesorii care-i cinstesc memoria soţului Domniei Sale.
S-au acordat 110 premii şi menţiuni (vezi tabelele), Marele Premiu “Petru Moroşan” fiind obţinut de Roxana Grozea, clasa a VI-a, Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, profesor coordonator Daniela Covaci, pentru soluţiile date secţiunii de geometrie. Premiul se acordă pentru această secţiune, geometria fiind pasiunea marelui profesor Petru Moroşan.
„Desfăşurat într-o atmosferă de reală competiţie, după un regulament care favorizează performanţa şcolară la nivel gimnazial şi liceal, Concursul Interjudeţean de Matematică «Petru Moroşan-Trident», ediţia a XII-a, 2017, a reuşit să creeze un cadru în care să funcţioneze schimbul de idei, în care să se promoveze spiritul înalt, propriu ştiinţei. Ne bucurăm de performanţele elevilor noştri, semn al unui demers didactic de calitate în domeniul matematicii, remarcând în lucrările acestora interesul pentru găsirea unor soluţii corecte şi inedite de rezolvare a exerciţiilor şi problemelor propuse de comisia concursului. Sperăm că, odată cu înscrierea în Calendarul Concursurilor Interjudeţene, organizate în colaborare cu terţi (fără finanţare MEN) , 2018, această întrecere din domeniul matematicii să conducă la iniţierea unor parteneriate cu cât mai multe şcoli din ţară, în sensul definirii totale a activităţii complexe ce caracterizează învăţământul românesc”, a declarat director prof. Mihaela Florina Giurcă.
„Concursul Interjudeţean de Matematică «Petru Moroşan-Trident», a fost iniţiat în 2004, în colaborare cu profesorii de la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Galaţi. La cea de-a doua ediţie, în 2005, preşedintele concursului a fost renumitul profesorul Mircea Ganga, autor de manuale şi culegeri şcolare. De-a lungul timpului, acest concurs şi-a câştigat locul printre concursurile interjudeţene cunoscute şi apreciate pentru calitate şi corectitudine în evaluare, la ediţia a X-a, de exemplu, participând peste 900 de elevi. Remarc faptul că fiecare ediţie a acestui concurs aduce valoare formulei de organizare, deschizând trasee de perfecţionare a modalităţilor de evaluare a lucrărilor concurenţilor. Reuşim astfel să susţinem ritmul firesc al colaborărilor cu colegii noştri din oraş şi din judeţele participante, favorabile încurajării elevilor pasionaţi de matematică”, a punctat prof. Viorel Botea.