• mâine, cu prilejul Zilei Arhivelor Naţionale, la biblioteca publică a oraşului va fi vernisată expoziţia documentară “Donaţii şi donatori brăileni” • prezentată publicului de arhivistul Ştefania Botez şi bibliotecarul Ion Volcu, expoziţia va cuprinde zeci de documente emise de mari donatori ai urbei, incusiv Nedelcu P. Chercea şi Dumitru Ionescu • în premieră, va fi expus actul de donaţie al Elenei Doamna, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Zi de sărbătoare pentru truditorii Arhivelor Naţionale. Pentru prima dată în istoria postdecembristă a urbei, arhiviştii vor expune documentul prin care Elena Doamna, soţia domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, oferă o donaţie substanţială unei şcoli de fete din Brăila.
Este doar unul din zecile de documente inedite ce vor fi expuse, mâine, la sediul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila, de Ziua Arhivelor Naţionale. Vor putea fi admirate, în premieră, testamente şi acte de donaţie aparţinând marilor filantropi ai Brăilei - arhimandritul Hrisant Penetis, industriaşul Nedelcu P. Chercea, fostul primar al Brăilei Dumitru Ionescu, colecţionarul de artă Anastase Simu ş.a. - dovezi incontestabile ale mărinimiei şi bunei cuviinţe de care au dat dovadă înaintaşii noştri pe care regimul de tristă amintire a încercat să-i şteargă din cărţile de istorie. Expoziţia “Donaţii şi donatori brăileni” este organizată de Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale în colaborare cu Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, iar vernisajul va avea loc mâine, la ora 15.00, la sediul bilbiotecii publice. Exponatele vor fi prezentate de Ştefania Botez, consilier superior în cadrul SJAN Brăila, şi Ion Volcu, şef Birou Colecţii Speciale în cadrul BJPI, neobosiţi păstrători ai istoriei acestor ţinuturi binecuvântate de Dumnezeu.
“Expoziţia documentară îi prezintă, în special, pe oamenii de afaceri care donau prin testamente, fiind încă în viaţă, sume importante de bani Primăriei Brăila ori diverselor instituţii, pentru construcţii de şcoli şi grădiniţe, pentru întreţinerea de paturi în spitale, pentru ajutorarea copiilor săraci, dar sârguincioşi la învăţătură. Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale va expune, numai el, 36 de documente originale redactate în greacă şi română (cu şi fără alfabet chirilic), inclusiv actul de donaţie rămas de la Elena Cuza, pentru o şcoală de fete din Brăila”, ne-a precizat Ştefania Botez, iniţiatoarea manifestării de joi, de la bibliotecă.
În fiecare an, la data de 31 octombrie, România sărbătoreşte Ziua Arhivelor Naţionale. Anul acesta, se împlinesc 157 de ani de când, la 31 octombrie 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Direcţiei Generale a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor Statului din Ţara Românească şi Moldova, instituţie care avea la bază principiul separării actelor cu valoare istorică de cele cu valoare practică - aspect neschimbat până în ziua de astăzi.
Înfiinţat în urmă cu 66 de ani, în condiţii deosebit de grele - pentru că nu dispuneau de un sediu propriu - Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale a fost şi a rămas, în toţi aceşti ani, păstrătorul memoriei naţionale, instituţia menită să conserve istoria oraşului şi judeţului şi să o transmită urmaşilor urmaşilor noştri, netrucată, nealterată şi dovedită cu documente.
Deşi puţini la număr, arhiviştii brăileni verifică, ordonează şi inventariază mii şi mii de documente vechi, pe care le conservă şi le pun la dispoziţia cetăţenilor interesaţi. Fac acest lucru riscându-şi de multe ori sănătatea, pentru că actele vechi, prăfuite, sunt pline de mucegai şi ciuperci periculoase.
Instituţia adăposteşte peste cinci kilometri liniari de documente de importanţă naţională şi locală, acte oficiale şi nu numai, emise începând cu anul 1831, după revenirea Brăilei noastre la Ţara Românească. Cel mai vechi document păstrat la SJAN este uricul emis de fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnitorul Bogdan al III-lea “cel Orb”, datat 1 iulie 1505 şi scris pe pergament, care poartă sigiliul voievodului.