Cele mai mari pagube inregistrate de "Electrica" in cursul anului trecut au fost generate de furturile de elemente din instalatiile care alimenteaza statiile de irigatii de pe teritoriul judetului. De altfel, din suma de 400.500 RON reprezentind valoarea totala a pagubelor, 363.000 RON reprezinta valoarea prejudiciului provocat numai ca urmare a furturilor din statiile de irigatii. Potrivit informatiilor prezentate de conducerea "Electrica" Braila, in anul 2005, au fost sustrase elemente din instalatiile care alimenteaza irigatii in zona localitatilor Romanu, Urleasca, Traian, Cuza Voda, Vadeni, Silistraru, Batogu, Bordei Verde, Viziru, Baraganu, Victoria, Zona IMB, Chiscani, Scortaru Nou, Movila Miresii, Ianca, Ciresu, Surdila Gaiseanca, Visani, Cazasu si Tudor Vladimirescu.
Factura aferenta demontarii si repunerii in functiune a instalatiilor din statiile de irigatii: 660.000 RON
Contextul in care se inregistreaza aceste pagube este acela ca activitatea statiilor de irigatii este sezoniera, iar posturile de transformare constituie tinta predilecta a hotilor. Pentru a diminua efectele, "Electrica" a apelat la o masura pe cit de complexa pe atit de costisitoare: demonteaza instalatiile proprii din statii pentru a le reinstala la debutul urmatorului an agricol.
"Un caz deosebit il constituie sustragerile din instalatiile care alimenteaza statiile de irigatii. Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF) este un consumator sezonier, fapt pentru care in perioada din an in care irigatiile nu functioneaza, instalatiile SDFEE, care alimenteaza statiile sint scoase de sub tensiune. Sucursala, cunoscind faptul ca, de-a lungul timpului, posturile de transformare au fost devalizate sistematic, procedeaza in fiecare toamna la demontarea instalatiilor proprii (transformatoare, cadre de sustinere, separatoare, descarcatoare, poduri de bare etc.), urmind ca primavara acestea sa fie reinstalate, efectuindu-se si probele aferente", ne-a explicat directorul SDFEE Braila, Ionascu Negru. De asemenea, sursa citata a precizat ca aceasta activitate, pe linga faptul ca este laborioasa si necesita efortul suplimentar al propriilor salariati, este si generatoare de cheltuieli suplimentare aferente punerii sub tensiune a instalatiilor pentru irigatii. "In anul 2005, aceste operatiuni au costat sucursala braileana 660.000 RON si, cu toate ca tactica a avut ca efect diminuarea fenomenelor de sustrageri, nu s-a reusit eradicarea acestora", a punctat sursa citata. In sustinerea acestei afirmatii, conducerea "Electrica" Braila a invocat faptul ca, in perioada in care instalatiile din posturile de transformare sint demontate, furturile continua tinta fiind, in special, conductoarele din liniile electrice aeriene de medie tensiune.
Mai grav, cazuri de furturi de echipamente din posturile de transormare (ulei electroizolant din transformator, bobine etc.) se inregistreaza si in perioada cind sistemul de irigatii functioneaza, deci instalatiile de alimentare cu energie electrica sint sub tensiune. "Sustragerea uleiului din transformator in timpul functionarii conduce la distrugerea completa a acestuia, dar, mult mai grav, este ca riscul unor accidentari mortale la care se expun hotii care intra in instalatiile aflate sub tensiune este foarte mare", a mai spus Negru.
Valoarea pagubelor inregistrate in instalatiile de 110 kV este mult mai mica in comparatie cu cele generate de furturile din instalatiile de alimentare a statiilor de irigatii. Astfel, potrivit informatiilor prezentate de "Electrica" Braila, prejudiciul total in acest sector se cifreaza la 37.500 RON constind in conductoare de protectie din otel - aluminiu in lungime de aproape 300 metri, izolatoare de trecere si ulei electroizolant. Ca si in cazul furturilor din retelele aferente sistemului de irigatii, sustragerile au avut loc in momentul in care instalatiile se aflau sub tensiune existind in orice moment riscul producerii unor accidentari mortale ale persoanelor implicate in furt.