• ieri după amiază se reuşise realimentarea, pe liniile de medie tensiune, a tuturor localităţilor rămase fără curent din cauza fenomenelor meteo extreme • este în plină desfăşurare însă procedura de verificare şi remediere a problemelor la nivelul reţelei de joasă tensiune
Abia după mai bine de 40 de ore de la avariile în lanţ, provocate de furtuna de marţi seară care atraversat judeţul nostru, a revenit cât de cât la normal alimentarea cu energie electrică a consumatorilor brăileni. Un comunicat de presă al SDEE (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice) Muntenia Nord datat joi, 27 iulie, ora, 10.00, indica faptul că echipele de intervenţie încă mai aveau de rezolvat problema alimentării cu energie în cazul a 2 localităţi, Oancea, Gropeni, şi, parţial, Baldovineşti, în total fiind vorba despre circa 1.500 de consumatori. Două ore mai târziu, mai rămăsese nealimentată, tot parţial, localitatea Baldovineşti, circa 150 de abonaţi, iar în jurul orei 15.00 s-a anunţat că problema a fost rezolvată. Surse din cadrul SDEE Muntenia Nord au explicat că, odată remediate incidentele pe liniile de medie tensiune, urmează o procedură similară şi în cazul liniilor de joasă tensiune, la nivelul fiecărei localităţi afectate de furtună. Procedural, realimentarea pe o linie cu probleme se face din surse alternative, urmând ca, după remedierea incidentului, să se revină la sursa principală de alimentare. Echipele de intervenţie s-au plâns însă că multe dintre avariile din reţeaua electrică ar putea fi evitate prin simpla respectare a culoarelor de siguranţă pe traseul liniilor de medie şi joasă tensiune, în sensul efectuării toaletării periodice a vegetaţiei de-a lungul firelor, inclusiv în interiorul localităţilor. Probleme în acest sens au fost înregistrate în cazul localităţii Oancea, precum şi pe traseul Chichineţu - Chioibăşeşti, unde vegetaţia a îngreunat mult intervenţia echipelor Electrica.
Reamintim că în urma evenimentelor meteo extreme de marţi seară (25 iulie) zeci de localităţi din judeţ au rămas fără curent, în total fiind vorba de peste 23.000 de abonaţi. Gradual, pe parcursul zilei de miercuri, 26 iulie, o bună parte dintre aceştia au fost realimentaţi, în urma lucrărilor în teren efectuate de cele 30 de echipe de intervenţie ale SDEE Brăila.