* continuă seria investițiilor care vizează mărirea capacității rețelelor de distribuție, ca să scăpăm de problema avariilor din ultima perioadă* astfel, după investiția de 9 milioane lei, în urma căreia trei mari cartiere ale Brăilei au instalații de distribuție a energiei electrice modernizate, anul acesta vor fi demarate lucrări în zona cartierului Nedelcu P. Chercea * rețeaua de distribuție va fi reconfigurată, conductoarele înlocuite și branșamentele individuale refăcute pe cinci mari străzi din cartier * din păcate, problema brăilenilor fără curent electric de pe strada Nae Ionescu, din cartierul Chercea, - sesizată încă de acum patru ani - rămâne nerezolvată
Începute în mai 2019, lucrările de modernizare a instalațiilor de distribuție a energiei electrice, demarate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord - Sucursala Brăila au fost finalizate după ce, anul trecut, au fost decalate de mai multe ori, din pricina întârzierilor cauzate de aprobările ce urmau a fi date pentru efectuarea subtraversărilor în zona arterelor de circulație. Executate de SC TIAB SA București și SC Eurobuilding SRL Brăila, lucrările au avut ca prim termen de finalizare data de 29 martie 2020, acesta fiind prelungit, succesiv, până la finele anului, prin intermediul actelor adiționale atașate la contract. Potrivit unor surse din cadrul SDEE Brăila, subtraversări au fost efectuate pe mari artere de circulație ale Brăilei - Școlilor, Dorobanților, Griviței, 1 Decembrie 1918 - însă cele mai mari bătăi de cap le-au dat executanților cele din zona Victoriei - Eremia Grigorescu, unde exista un zid de beton armat îngropat pur și simplu sub carosabil.
"Investiția a avut drept scop creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică a tuturor consumatorilor din zonele Hipodrom, Obor, Victoriei - Eremia Grigorescu, ea fiind finalizată la sfârșitul lunii decembrie, așa cum s-a stabilit prin ultimul act adițional", ne-au precizat surse din cadrul SDEE Brăila.
În prezent, se află în curs de finalizare o altă investiție importantă a sucursalei brăilene: modernizarea liniilor electrice de joasă tensiune și a branșamentelor individuale la peste 500 de abonați de pe strada Ștefan cel Mare, cu scoaterea grupurilor de măsurare (contoarelor) pe domeniul public, la limita de proprietate. Investiția este benefică, pe de o parte, pentru abonați (pentru că nu mai trebuie să transmită lunar citirea contoarelor) dar mai cu seamă pentru Electrica, pentru că vor dispărea cu totul tentativele de furt de energie. Termenul de finalizare a lucrărilor este februarie 2021.
Cea de-a doua investiție prinsă în planul de investiții 2021 al SDEE Brăila și care este considerată o urgență, este cea numită, pe scurt, ICTAEE - "Îmbunătățirea condițiilor tehnice de alimentare cu energie electrică" a abonaților din zona cartierului Nedelcu P. Chercea, și anume străzile Cantonului, Ion Creangă, George Coșbuc, Octav Băncilă și Lanului.
În ultimii ani, zona a cunoscut o dezvoltare susținută. S-a extins cartierul Chercea, au apărut străzi noi (strada Petre Andrei, strada Nae Ionescu), iar instalațiile de distribuție existente nu mai corespund în raport cu necesarul de energie electrică al zonei.
"Investiția constă în montarea unui nou post de transformare în zonă și înlocuirea conductoarelor clasice cu conductoare izolate, torsadate, reconfigurarea rețelei de joasă tensiune, refacerea branșamentelor individuale, demontarea stâlpilor de lemn și înlocuirea lor cu stâlpi de beton", ne-au precizat surse din cadrul SDEE Brăila. Lucrările privesc strict instalația electrică existentă deja pe străzile sus-menționate.
Mii de brăileni au scăpat de problemele cauzate de avarii
Lăsând la o parte neplăcerile cauzate de lucrările de modernizare a rețelei - unii brăileni s-au arătat deranjați de zgomotul produs de picamere și de faptul că li s-ar fi distrus spațiul verde de la bloc - se poate afirma cu certitudine că, din această iarnă, mii de brăileni care trăiesc în trei dintre cele mai aglomerate cartiere ale orașului vor scăpa de necazurile cauzate de avarii.
Reamintim că, la data de 29 mai 2019, SDEE Muntenia Nord - Sucursala Brăila, a demarat ample lucrări de modernizare a instalațiilor de distribuție a energiei electrice din trei mari cartiere ale Brăilei, și anume Hipodrom, Obor și Victoriei, cu străzile adiacente. Investiția a fost salutată și de municipalitate. Practic, echipamentele învechite, care nu mai făceau față consumului, au fost înlocuite cu altele noi, moderne, care să rezolve problema avariilor, cel puțin în zona cartierelor menționate. Potrivit unui comunicat de presă al SDEE Muntenia Nord - Sucursala Brăila, "scopul acestor lucrări a fost creșterea eficienței energetice a instalațiilor de distribuție și îmbunătățirea condițiilor tehnice de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, prin trecerea la 20 KV a posturilor de transformare din zona cartierelor Hipodrom, Obor și Victoriei". În acest scop, s-a realizat un nou distribuitor, de 20 KV, care a preluat posturile de transformare (PT), 19 la număr, aflate până acum la tensiunea de de 6 KV (în zona Hipodrom – Obor - Victoriei), înlocuirea echipamentelor învechite cu altele moderne, cu semnalizări de prezență a tensiunii și semnalizare avarii, precum și echiparea cu unitate de teleconducere. S-a realizat, de asemenea, înlocuirea PT în anvelopă de metal cu PT în anvelopă de beton, precum și înlocuirea cablurilor de medie tensiune subterane, de 6 KV, cu altele noi, de 20 KV, care să facă față solicitărilor actuale.
Valoarea totală a investiției a fost de 8.763.802,42 lei și a fost adjudecată, prin Sistemul Electronic de Licitații Publice (SEAP), de către asocierea SC TIAB SA București - SC Eurobuilding SRL Brăila.
Brăilenii de pe strada Nae Ionescu, tot fără curent
Semnalată pentru prima dată în decembrie 2016, problema brăilenilor fără curent electric de pe strada Nae Ionescu a rămas fără rezolvare. "Puteți înțelege supărarea cuiva care nu are niciun sprijin din partea Primăriei, mai ales pentru a putea avea curent electric, fără a mai discuta de canalizare stradală sau asfalt. Și nu pe câmp, ci în cartierul Chercea", ne-a spus unul dintre locatarii de pe Nae Ionescu.
Pare o situație fără ieșire: pe de o parte, reprezentanții SDEE (Electrica) Brăila spun că nu pot face extinderea rețelei de distribuție decât în urma demersurilor Primăriei sau ale "dezvoltatorilor imobiliari", pe de pe altă parte Primăria nu poate lua decizii în zona respectivă, pentru că este vorba de un teren aflat în proprietate privată (situat, totuși, în intravilanul municipiului), iar contractele de furnizare a energiei electrice nu intră în sarcina municipalității. Prinși la mijloc, brăilenii din zonă au ajuns la capătul răbdărilor, după ce au mers cu jalba-n proțap fie la Primărie, fie la Electrica. Oana Bașturea, locatar pe strada Nae Ionescu, preciza, deunăzi, că ar fi primit un răspuns "urât" din partea autorităților, cum că investițiile în zonă nu ar fi rentabile pentru că sunt prea puțini locuitori. De parcă aceștia nu și-ar fi plătit la timp impozitele, taxele și consumul de curent, la fel ca ceilalți brăileni. "Nouă, primarul ne spune că nu are nicio treabă cu Electrica, dar, de cealaltă parte, Electrica spune că nu poate face nimic fără acordul Primăriei", ne-a declarat, revoltată, brăileanca. Aceasta a mai afirmat că o parte dintre locatari a reușit să-și tragă electricitate pentru că, potrivit legii, au terenul situat până în 100 de metri de la strada principală, de unde se pot branșa. Culmea, strada este iluminată public pe partea stângă, unde au fost instalați mai mulți stâlpi de beton, dar locatarii nu au voie să se racordeze. La vremea respectivă, primarul Brăilei a afirmat că Primăria asigură doar iluminatul public și că beneficiarii contractelor de energie electrică sunt cei de la Electrica. "Având în vedere faptul că ei încasează banii pentru consumul de energie electrică, este responsabilitatea lor să tragă și instalația electrică până acolo", a spus edilul-șef.
Iată de ce, deși benefică pentru sute de brăileni, noua investiție a SDEE Brăila nu va rezolva problemele brăilenilor din cartierul Nedelcu P. Chercea. Ea va viza strict modernizarea instalațiilor deja existente pe străzile Cantonului, Ion Creangă, George Coșbuc, Octav Băncilă și Lanului.