• 11 partide au rămas, oficial, în cursa electorală pentru Parlamentul României la Brăila, potrivit unui document publicat, ieri, de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 (BECJ) • în afară de USR Brăila, care a propus doar un candidat la Senat şi 5 la Cameră, toţi ceilalţi competitori au venit cu liste complete • Mihai Tudose, Nicu Niţă şi Ion Rotaru (PSD), Antoaneta Ioniţă, Vasile Varga şi Florin Cîrligea (PNL), Gheorghi Obreja, Daniela Rădulescu şi Mihai Ruse (ALDE), Marioara Nistor, Ionel Adetu şi Cristian Ancuţa (PMP) sunt primele opţiuni la Cameră şi la Senat ale partidelor mari • o schimbare notabilă legată de propunerile PNL pentru deputaţi, unde Cătălina Ciocan figurează în continuare pe listă, însă nu mai candidează în realitate, fiindcă a demisionat din partid
După mai bine de o săptămână de contestaţii şi para-contestaţii la Tribunalul Brăila şi la Curtea de Apel Galaţi, apele s-au limpezit, în sfârşit, la Brăila, în privinţa candidaţilor rămaşi, oficial, în cursa pentru Parlamentul României. Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 (BECJ) Brăila a publicat, ieri, procesul verbal privind candidaturile definitive pentru Cameră şi Senat. Astfel, potrivit documentului, 11 partide se vor regăsi cu liste pe buletinele de vot ale brăilenilor: PRU, ALDE, PNL, PSD, ANR, PMP, UDMR, USR, PRM, PSR şi PER.
Trebuie punctat că în afară de Uniunea Salvaţi România, care a venit în faţa electoratului cu un singur candidat la Senat şi cu cinci la Cameră, toate celelalte formaţiuni politice s-au înscris cu liste complete, adică 7 candidaţi la deputaţi şi 4 la senatori. O schimbare notabilă apare însă pe lista de deputaţi a Partidului Naţional Liberal Brăila. Deşi figurează în continuare în postura de candidat pe poziţia 4 (loc neeligibil), Cătălina Ciocan nu se mai numără printre propunerile liberalilor în realitate, deoarece aceasta a decis să demisioneze, vineri, din partid. Cătălina Ciocan a luat decizia să se retragă, ca urmare a scandalului mediatic în care a fost implicată, recent, după apariţia mai multor fotografii pe site-urile de socializare care o înfăţişau în ipostaze nu tocmai decente.
Contactat telefonic de către redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, Vasile Cortez, secretarul general al organizaţiei judeţene a PNL, a afirmat că la mijloc este vorba despre un gest de onoare şi nu de o impunere din interiorul partidului.
„A demisionat, vineri, din Partidul Naţional Liberal. Este un gest de onoare, ca să îi fie bine partidului. Nu are niciun fel de problemă, chiar dacă ea consideră că acele fotografii care au apărut pe reţelele de socializare sunt trucaje. Dar lista nu se mai modifică. Nu ai cum! Ferească Dumnezeu! Şi dacă ar deceda cineva, lista rămâne neschimbată. Dar oricum dânsa nu era pe un loc eligibil. Într-adevăr figurează şi pe lista consilierilor locali municipali, dar nu a ajuns în CLM. Acum nu mai este cazul. În caz că îşi va da cineva demisia vreodată şi ar fi trebuit să urce dumneaei, o să urce următorul pe listă”, a declarat Cortez.
PSD-iştii brăileni pariază pe Tudose şi Rotaru
Aşa cum cotidianul „Obiectiv - Vocea Brăilei” a anunţat încă din momentul validării, listele complete de candidaţi propuse de social-democraţii din judeţul nostru arată în felul următor:
La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află actualul deputat Mihai Tudose (fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta, de profesie jurist), urmat pe 2 de consilierul judeţean Nicu Niţă (administrator, jurist), pe 3 de Marilena Emilia Meiroşu (director de şcoală gimnazială, consilier judeţean la al doilea mandat şi profesor), pe 4 (loc neeligibil) de consilierul judeţean Florin Mircea (director general, economist) şi consilierii municipali Cristiana Voineag pe 5 (medic), George Marius Caranica pe 6 (avocat, jurist) şi Loredana-Virginia Badiu (administrator financiar, economist).
La Senat, prima poziţie pe lista PSD Brăila este ocupată de actualul senator Ion Rotaru (de profesie jurist), urmat pe 2 (loc neeligibil) de viceprimarul Doiniţa Ciocan (economist), pe 3 de consilierul municipal Sorin Eugen Boşneag (director, economist) şi pe 4 de colegul acestuia din CLM, Ionuţ Marius Pisică (inginer).
PNL Brăila a rămas cu 10 candidaţi din 11
Prima poziţie pe lista liberalilor brăileni la Camera Deputaţilor este Antoaneta Ioniţă (medic specialist de urgenţă, de profesie medic primar, fosta şefă de la UPU Brăila), urmată pe 2 de actualul deputat Vasile Varga (jurist), pe 3 (loc neeligibil) de fostul consilier judeţean Bogdan Minescu (medic cardiolog). Pe 4 se află poziţionată Cătălina Ciocan (consilier cabinet senatorial, de profesie profesor), însă aceasta nu mai trebuie luată în calcul, după ce a decis să demisioneze din partid. Pe locul 5 la deputaţi este Radian Brăcaciu (administrator, de profesie jurist), pe 6 - Mariana Vernescu (contabil şef, economist), iar pe 7 - Alexandru Vlăduţ Başno (medic stomatolog).
La Senat, cel care deschide lista liberalilor este omul de afaceri Florin Eugen Cîrligea (consilier judeţean, inginer şef transporturi), urmat pe 2 (loc neeligibil) de Ioana Gabriela Zullas (administrator firmă, inginer), pe 3 de Ciprian George Terente (director vânzări la Yazaki, inginer) şi pe 4 de consilierul judeţean Marian Sîrbu (consilier juridic, de profesie jurist).
Ofertele electorale ale ALDE, PMP, USR şi ANR
Cel care deschide lista ALDE Brăila la Camera Deputaţilor este nimeni altul decât fostul prefect al Brăilei, Gheorghi Obreja (director, de profesie inginer), cunoscut pentru episodul în care a rămas înzăpezit în judeţ pentru câteva zile, la începutul anului 2014. Pe locul 2 se află consilierul municipal la al doilea mandat, Daniela Elena Rădulescu (manager marketing, economist), pe 3 Nicolae Pavlovschi (inginer), pe 4 consilierul judeţean George Turiac (administrator), pe 5 Mircea Lucian Dudulea (administrator, economist), pe 6 Relu Bogdan (administrator, de profesie tehnician cadastru funciar) şi pe 7 Ionuţ Titel Mihalache (mecanic întreţinere).
La Senat, primul pe lista ALDE Brăila este fostul primar PSD-ist al comunei Măxineni, Mihai Ruse (fost director al Camerei Agricole Brăila, actual viceprimar Măxineni, licenţiat în ştiinţe administrative), pe 2 - Dănuţ Băncilă (administrator, economist), pe 3 - Mariana Niculaie (asistent medical) şi pe 4 - Gabriel Drăguţ (primarul comunei Surdila Găiseanca, de profesie electromecanic).
Lista PMP Brăila la Camera Deputaţilor o readuce în prim-plan pe Marioara Nistor (economist), actual deputat şi preşedintele organizaţiei judeţene. Aceasta este urmată pe 2 de consilierul judeţean Ionel Adetu (administrator firmă, economist), pe 3 de Coman Sarafolean (pensionar, profesor), pe 4 de fostul consilier judeţean Emilian Dumitriu (ex-vicepreşedinte CJ Brăila, inginer), pe 5 de Virginia Koler (inginer), pe 6 de Silviu Gabriel Botea (inspector protecţia muncii, inginer) şi pe 7 - Ionuţ Ţiparu (clasificator carcase, inginer).
La Senat, „vârful de lance” al PMP Brăila îl reprezintă fostul consilier judeţean George Cristian Ancuţa (director general), urmat pe 2 de consilierul judeţean Viorel Botea (profesor), pe 3 de Virginia Stăncescu (viceprimar Făurei, inginer zootehnist) şi pe 4 de Tudorel Gîscă (primarul comunei Racoviţa, subinginer).
După cum au precizat, deşi au aşteptat până în ultimul moment pentru a primi oferte de candidaturi din afara partidului, USR-iştii brăileni nu au găsit suficienţi oameni pentru a propune liste complete. Astfel că, la Camera Deputaţilor USR Brăila a intrat în cursa electorală doar cu 5 candidaţi: pe primul loc se află preşedintele organizaţiei judeţene, Cătălin Ionuţ Stancu (administrator firmă, inginer), urmat pe 2 de Leonard Oprea (administrator firmă, electronist), pe 3 de Florica Nuţi Findrihan (pensionar, contabil), pe 4 de Silviu Vlad (administrator firmă, tehnician mecanic) şi pe 5 de Florin Milea (inginer metalurg).
La Senat USR-iştii brăileni vin cu o singură propunere: Ionel Mocanu (inginer mecanic).
Alianţa Noastră România a lui Marian Munteanu a venit la Brăila cu liste complete de candidaţi. La Camera Deputaţilor ANR îl propune pe prima poziţie pe Marian Ghionu (administrator firmă, economist), urmat pe 2 de Manuela Carmen Ionescu (farmacist), pe 3 de Răzvan Alexandru Iordache (ofiţer maritim, sportiv de performanţă), pe 4 Mihail Bogdan Belcin (jurist), pe 5 Bogdan Radu Micu (administrator firmă, agronom), pe 6 Veronica Strungă (bibliotecar, sociolog) şi pe 7 Dinu Tiberiu Chelariu (administrator, inginer).
La Senat, pe primul loc se află agricultorul Marcel Cucu (fost secretar general al Partidului Agricultorilor din România, fermier, inginer), pe 2 Ionel Toma (pensionar, biolog), pe 3 Ivana Moraru (pensionar, economist) şi pe 4 - Viorel Niculcencu (inginer hidro).
Partidul România Mare a revenit, oficial, în cursa electorală
Tribunalul Brăila a decis să dea curs, în urmă cu o săptămână, contestaţiilor făcute de Adrian Eugen Dănilă la adresa listelor PRM Brăila şi să anuleze deciziile BECJ prin care i se permitea partidului să participe la cursa electorală. Însă PRM-iştii au făcut apel la Curtea de Apel Galaţi şi au reuşit să se întoarcă în rândul participanţilor la alegerile Parlamentare. Astfel, primul de pe lista PRM Brăila la Cameră este Adrian Corneliu Răureanu (fost candidat pentru fotoliul de primar al municipiului, inginer agronom). La Senat PRM-iştii îl propun pe prima poziţie pe Marian Ilie (pensionar, ofiţer MApN).
Partidul România Unită Brăila mizează la Cameră pe actualul deputat Silviu Dorin Petrea (economist), iar la Senat, pe Dan Petrescu (director general, inginer).
Şi Partidul Ecologist Român vine cu o ofertă electorală completă, însă pe prima poziţie din lista PER la Cameră se află fostul consilier municipal PPDD/UNPR Cosmin Cătălin Păvăloiu, iar la Senat Alina Cristina Dumitraşcu (consilier juridic).
În alegerile Parlamentare din 11 decembrie se vor regăsi la Brăila şi listele Partidului Socialist Român. Aceştia propun pe primul loc la deputaţi pe Neculai Fătu (director, inginer), iar la senatori pe ex-ecologistul Ion Mărgineanu (instructor auto).
De asemenea, în cursa electorală s-a înscris în judeţul nostru şi Uniunea Democrată Maghiară din România, care îl propune în fruntea listei pentru Cameră pe Krisztian Tamas Ilyes (referent, economist finanţe bănci), iar la Senat pe Ileana Rozalia Somogyi (croitoreasă, confecţioner îmbrăcăminte).
Vezi listele complete cu candidaţi AICI.
Procesul verbal încheiat, ieri, de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 (BECJ) Brăila privind rămânerea definitivă a candidaturilor pentru Senat şi Cameră, unde sunt prezentate integral listele cu candidaţi de la toate partidele înscrise în cursa electorală, poate fi consultat pe site-ul Prefecturii, sau accesând următorul link: http://www.prefecturabraila.ro/upload/17R8757X58a39a3271b14b28288ab5491b65a37b67.pdf
Nebunia contestaţiilor
Trebuie reamintit că după depunerea listelor cu candidaţi pentru Cameră şi Senat, la Brăila, a urmat un val de contestaţii la Tribunal care s-au întins mai bine de o săptămână. Principalul contestator a fost Partidul Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune (ACASA), care a vizat: PRU, PMP, ANR, PER, PRM, UDMR. Chiar şi aşa judecătorii au respins pe bandă rulantă contestaţiile pentru că acestea nu fuseseră semnate.
USR Brăila a fost contestat atât de Monica Nicoleta Petruţ, cât şi de ecologişti, însă a avut câştig de cauză în cele din urmă. Este şi cazul PRM-iştilor care, deşi fuseseră eliminaţi din cursa electorală ca urmare a unei contestaţii, au revenit ulterior, ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel Galaţi.
Trebuie punctat că în alegerile Parlamentare s-a înscris iniţial şi Alternativa Naţională 2016, însă listele nu au fost acceptate de la bun început de către BECJ, deoarece dosarele nu au fost însoţite de dovada strângerii de semnături de la simpatizanţi.