Ei sunt ucigaşii! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Crima de la Gradiştea, final de anchetă

Ei sunt ucigaşii!

• Ionuţ Mocanu, Marcel Mocanu, Radu Baboi şi Valentin Ciprian Mocanu sunt cei patru romi din Gradiştea, care, în seara zilei de 23 februarie 2015, au atacat-o pe Marcela Stoian, mamă a doi copii, şi au ucis-o cu cruzime, pentru 100 de lei • asta au decis procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila la finalul anchetei • cei patru vor fi judecaţi pentru omor calificat şi tâlhărie calificată • doar 4 luni au stat după gratii, pentru că, pe 26 iunie 2015, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar, sub care sunt şi în prezent – adică bine mersi, acasă

 

După un an şi jumătate de anchetă, procurorul criminalist Mircea Ciutac, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a dispus trimiterea în judecată a celor patru romi din comuna Gradiştea care, în februarie anul trecut, au ucis cu sânge rece o femeie, mamă a două copile, de 10 şi de 13 ani, în scop de jaf.

Ionuţ Mocanu, 25 ani, Marcel Mocanu, 27 ani (fratele lui Ionuţ), Radu Baboi, 24 ani şi Valentin Ciprian Mocanu, de 19 ani, vor fi judecaţi sub două capete de acuzare: omor calificat şi tâlhărie calificată. Toţi cei patru asasini au antecedente penale.

Potrivit procurorului care s-a ocupat de caz, iniţial, inculpaţii au recunoscut că au pândit-o în acea noapte pe victimă şi că au omorât-o ca să-i fure banii din poşetă, dar ulterior au dat vina pe un alt individ, afirmând totodată că ar fi fost siliţi de poliţişti să recunoască această crimă, pe care n-ar fi comis-o.

Prezentăm în continuare filmul asasinatului de la Gradiştea, aşa cum a fost el reconstituit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

Au plănuit crima în casa lui Baboi

Ionuţ Mocanu, Marcel Mocanu, Radu Baboi şi Valentin Ciprian Mocanu sunt rude apropiate şi au fost vecini cu victima Marcela Stoian, administratorul magazinului SC “Almeia Serv” SRL din comuna Gradiştea, unde funcţiona şi un punct de desfacere a facturilor “pay point”. Potrivit anchetatorilor, atunci când încasările sumelor din facturi atingeau un anumit plafon, casa de marcat se bloca, iar Marcela trebuia să vină la Brăila, ca să predea banii.

În dimineaţa zilei de 23 februarie 2015, patroana magazinului avea încasată suma maximă şi se pregătea ca, la prânz, să facă plata la Brăila. La ora 11:00, a intrat în magazin Valentin Mocanu (“spoitorul” cum aveau să-l numească martorii), care a remarcat că patroana număra o sumă importantă de bani. Ulterior, Marcela Stoian a plecat la Brăila, a făcut plăţile, după care s-a întors la Gradiştea şi a redeschis magazinul.

Procurorul de caz precizează: “De la magazin, Mocanu Valentin Ciprian s-a deplasat direct la locuinţa inculpatului Baboi Radu, căruia i-a povestit despre bani, propunându-i să-i fure împreună. Inculpatul Baboi Radu a spus că ar trebui să o ucidă pe victimă. În cursul aceleeaşi zile, în jurul orei 18:30, toţi cei patru inculpaţi s-au întâlnit la locuinţa lui Baboi Radu şi au hotărât s-o ucidă pe victimă şi să-i fure banii, iar pentru a se asigura că aceasta mai era la magazin l-au trimis pe Mocanu Valentin Ciprian să verifice”.

Cel mai mic dintre asasini a mers la magazin şi a cumpărat o ţigară (!), după care s-a întors în locuinţa lui Baboi ca să confirme prezenţa femeii la magazin.

În continuare, cei patru romi s-au deplasat la intersecţia străzilor Scriitorului şi Ascunsă şi au încercat să rupă o scândură din gardul Lucicăi Negoiţă. Scândura, însă, s-a rupt în două, jumătate rămânând prinsă de gard (pe latura de pe strada Curcubeului, unde locuiesc Ionuţ Mocanu, Marcel Mocanu, Radu Baboi şi Valentin Ciprian Mocanu). În final, autorii crimei de la Gradiştea au rupt o scândură întreagă din gard, de un metru şi jumătate – arma crimei - şi s-au deplasat pe strada Prelungirea Tinereţii, pe unde ştiau că avea să treacă victima, în drumul către casă. Era locul unde puteau organiza ambuscada, pentru că există un segment de drum neiluminat, în pantă descendentă, mărginit pe o latură de terenuri virane, iar pe cealaltă latură de un mal de pământ înalt de 7 metri pe care se află casa în care locuiesc trei dintre autorii asasinatului: Ionuţ, Marcel şi Valentin Mocanu.

Omorâtă în chinuri pentru 100 de lei

Scena dură, şocantă, a uciderii Marcelei Stoian este relatată în continuare de procurorul criminalist:

“Inculpaţii s-au ascuns în vegetaţia de pe marginea drumului, iar în jurul orei 20:30 – 21:00 victima a trecut pe drum, practic pe lângă inculpaţii ascunşi, aceştia pornind imediat în urmărirea sa. Victima i-a observat şi i-a strigat pe nume (se cunoşteau bine, că erau vecini – n.r.), cerându-le să o lase în pace, iar în acel moment, cel mai probabil Baboi Radu i-a aplicat o lovitură cu partea îngustă (tăişul – n.r.) a scândurii în zona occipitală, această lovitură fiind aplicată circular, în plan orizontal, în urma căreia fesul victimei a fost proiectat în afara drumului”.

Concomitent, Marcel Mocanu a apucat poşeta victimei, încercând să o smulgă, iar femeia, copleşită de lovituri, l-a zgâriat pe obrazul stâng, creîndu-i patru escoriaţii (ce aveau să fie identificate ulterior de medicul legist).

Potrivit procurorului de caz, acelaşi Radu Baboi i-a mai aplicat bietei femei câteva lovituri cu scândura, doborând-o la pământ. Victima a căzut cu faţa în jos, perpendicular pe axul drumului, cu capul în şanţul din dreapta. A încercat, cu ultimele puteri, să-şi protejeze capul cu mâinile (în zona occipitală) însă Baboi a lovit-o cu bestialitate, fracturându-i antebraţul stâng. Anchetatorii spun că, imediat după aceasta, criminalul a abandonat scândura şi i-a îndesat victimei capul în pământ, creînd o adâncitură ce avea să fie identificată ulterior în momentul cercetării efectuate la locul faptei.

“În acelaşi timp, toţi inculpaţii i-au aplicat victimei mai multe lovituri de picior, iar inculpatul Mocanu Marcel i-a furat poşeta. După ce Baboi Radu a abandonat scândura, cel puţin încă un inculpat a apucat-o de capătul murdar de sânge şi a continuat să lovească victima. Cei patru inculpaţi i-au căutat în buzunarele hainei şi au găsit două telefoane mobile, pe care însă nu şi le-au însuşit, pentru a nu fi depistaţi (!), iar apoi s-au deplasat pe lângă stâlpul care luminează zona de unde rupseseră scândurile, au căutat în poşetă şi şi-au însuşit suma de 100 lei şi un portofel pe care toţi l-au descris (ulterior, când au fost audiaţi – n.r.) ca fiind maro, pătrat şi care se deschidea în trei segmente”, precizează procurorul criminalist.

După ce au luat o viaţă pentru 100 de lei, criminalii de la Gradiştea au plecat acasă. Valentin Mocanu a traversat curtea, s-a aşezat pe malul de pământ de 7 metri pe care este amplasată locuinţa sa – exact deasupra locului în care rămăsese Marcela Stoian - şi a început să supravegheze zona.

Întâi au recunoscut, apoi au dat vina pe un consătean

Îngrijorat de faptul că Marcela întârzia de la magazin, soţul acesteia, Vasile, a plecat să o caute. A găsit-o moartă în drum, cu faţa în noroi, aşa cum o abandonaseră romii asasini. Scena a fost observată de Valentin Mocanu şi descrisă de procurorul de caz:

“Soţul victimei a început să plângă, a întors-o cu faţa în sus, a căutat telefoanele acesteia (…) şi a sunat-o pe fiica sa S.A.M. (în vârstă de 13 ani), căreia i-a cerut să vină la locul agresiunii, iar apoi a apelat operatorul serviciului unic de urgenţe (…) Din raportul medico-legal de necropsie rezultă că victima a suferit un traumatism cranio-cerebral complex cu fractură de boltă şi bază craniană, hemoragie cerebrală, contuzii hemoragice cerebrale cu zone limitate de dilacerare, dar şi multiple plăgi contuze epicraniene, echimoze şi zone excoriate, fractura antebraţului stâng – leziuni ce au condus în mod direct şi necondiţionat la deces”.

Audiaţi la scurt timp de la declanşarea anchetei, autorii agresiunii de la Gradiştea au recunoscut săvârşirea faptei, fiecare încercând să-şi diminueze însă participarea la crimă. Ei au participat la conducerile în teren (reconstituiri) de faţă cu o mulţime săteni din Gradiştea şi chiar din satele învecinate şi au indicat fără şovăire locurile esenţiale ale cauzei: de unde au fost rupte scândurile, unde au aşteptat victima, unde s-a consumat agresiunea, unde au verificat poşeta victimei şi unde au aruncat-o.

În momentul în care au fost audiaţi de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila (pentru discutarea propunerii de arestare preventivă), cei patru inculpaţi au fost audiaţi separat şi au descris, fiecare în parte, împrejurările în care au comis asasinatul. Mai apoi, l-au luat pe NU în braţe.

“După o lună de la depistare, inculpaţii au revenit toţi asupra declaraţiilor iniţiale, susţinând că, în perioada 22-24 februarie 2015, au stat, fiecare, în propriile domicilii, că la poliţie au fost bătuţi, că procurorul a consemnat declaraţii al căror conţinut nu îl cunosc – fiind necunoscători de carte – iar la instanţa în faţa căreia au dat aceleaşi declaraţii (Tribunalul Brăila – n.r.) ca şi la procuror s-au temut de poliţiştii din escortă. Toţi inculpaţii au declarat că sunt convinşi că autor al infracţiunilor reţinute în sarcina lor ar fi Petcu George Claudiu, fiul lui Petcu Iordache zis «Cartuş» (…) care a fost inclus de la începutul anchetei în cercul persoanelor bănuite”, precizează procurorul criminalist.

Numai că, efectuându-se verificări, s-a stabilit că George Petcu era plecat la Londra încă din ziua de 17 februarie 2015 (cu şase zile înainte de omor!) cu un autocar aparţinând unei firme din Brăila.

În opinia procurorului de caz, “varianta finală prezentată de cei patru inculpaţi este necorespunzătoare realităţii întrucât elementele de fapt obiective, stabilite cu privire la împrejurări anterioare, concomitente şi ulterioare săvârşirii infracţiunilor, se coroborează succesiv cu declaraţiile de recunoaştere iniţiale, elemente de fapt pe care nu le puteau cunoaşte altfel decât percepându-le personal”.

Întâi arest preventiv, mai apoi control judiciar

Demn de amintit este faptul că, în timpul anchetei, poliţiştii au descoperit urme de sânge pe geaca purtată de Radu Baboi şi că, în urma expertizei genetice efectuate, s-a stabilit că acesta conţine “un profil feminin incomplet, ale cărei corespondenţe cu profilul victimei sunt insuficiente pentru identificarea acesteia”. Întrebat de unde provine sângele, Baboi a afirmat că ar fi avut o “spuzeală” la gură şi că s-a şters de sânge cu geaca. “Existenţa profilului feminin, chiar şi insuficient pentru o identificare completă, înlătură posibilitatea ca sângele de pe hainele purtate de Baboi Radu să provină de la «spuzeala» acestuia”, concluzionează procurorul criminalist.

Mai mult, cu prilejul primelor cercetări, poliţiştii au folosit un câine de urmă care de la locul cadavrului a pornit direct către locuinţa lui Baboi Radu, precizează anchetatorii, oprindu-se foarte aproape de aceasta, în intersecţia în care se adunase multă lume, iar la gardul din care au fost rupte scândurile a pornit direct la locuinţa celorlalţi trei inculpaţi şi chiar a pătruns în curte, profitând de faptul că nu există o împejmuire, fiind observat de Valentin Ciprian Mocanu.

Inculpaţii au fost bănuiţi încă de la începutul anchetei (“ai lui Mârzac”, cum îi ştiu grădiştenii), fiind cunoscuţi drept persoane violente care, după ce consumă alcool, “se bat cu scânduri smulse din garduri”. De altfel, în momentul în care s-a trezit cu poliţiştii la uşă, primele cuvinte pe care le-a spus Radu Baboi au fost: “N-am făcut nicio crimă!” de parcă l-ar fi întrebat cineva despre aşa ceva.

Cei patru autori ai asasinatului de la Gradiştea au fost reţinuţi în ziua de 26 februarie 2015, iar a doua zi au fost arestaţi preventiv, pentru omor calificat. Toate contestaţile formulate de Baboi şi de cei trei Mocanu au fost respinse, mai puţin cea din data de 26 iunie 2015, când magistraţii Curţii de Apel au dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar. Măsură sub care sunt şi în prezent – adică bine mersi, acasă. 

Dosarul crimei de la Gradiştea se află acum în atenţia magistraţilor de la Tribunalul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro