* Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, la începutul săptămânii, varianta finală a celor două mandate de senatori și cinci de deputați ai Județului Brăila * exact cum anunțasem, pe surse, în urma distribuirii și redistribuirii voturilor, PSD a obținut un post de senator și trei de deputați, PNL - un loc de deputat, în timp ce AUR - un loc de senator și unul de deputat * noii parlamentari și-au expus câteva dintre planurile pe care le au pentru primul an de mandat * din păcate, în ciuda eforturilor, deputații PSD Nicu Niță și George Paladi nu au putut fi contactați, în timp ce parlamentarii AUR au preferat să ofere răspunsuri ”la comun”
Este oficial, Brăila are șapte parlamentari: patru de la PSD, doi de la AUR și unul de la PNL. Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, varianta finală a repartizării mandatelor parlamentare după distribuirea și redistribuirea voturilor românilor din 6 decembrie. Astfel, așa cum redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” anunțaseră, pe surse, încă de săptămâna trecută, PSD Brăila a obținut un mandat de senator și trei de deputați, PNL - un mandat de deputat, în timp ce AUR un mandat de senator și unul de deputat.
Având în vedere acest aspect, dar și faptul că, ieri, a avut loc înmânarea oficială a certificatelor constatatoare a celor 7 noi parlamentari brăileni, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să urmeze depunerea jurământului noilor aleși, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să discute cu cei șapte reprezentanți ai județului nostru în viitorul Legislativ, pentru a vedea care le sunt planurile, cel puțin, pentru primul mandat. Din păcate, nu toți aleșii au răspuns la telefon, nici măcar după ce au fost înștiințați prin sms-uri în legătura cu tematica propusă. Este cazul deputaților Nicu Niță și Adrian George Paladi de la PSD. De asemenea, cei din tabăra AUR ne-au oferit răspunsuri ”la comun”. Senatorul Andrei Hangan încă nu a avut nici măcar o intervenție publică, lăsându-l doar pe colegul său de la Cameră, Ciprian Ciubuc să vorbească. Ce-i drept, membrii AUR au explicat în momentul în care au fost contactați că se aflau într-un turneu național de mulțumire pentru voturile primite, astfel că nu ar fi avut timp suficient să răspundă la întrebări, în special Hangan, care se afla la volan, în drum spre Timișoara.
PSD-iștii, concentrați pe stabilirea cât mai rapidă a unui nou guvern
Senatorul PSD, Ion Rotaru (președintele organizației județene a partidului), a făcut cu această ocazie o analiză finală a Alegerilor Parlamentare din 6 decembrie, concluzionând că partidul din care face parte a stat cel mai bine în clasamentul românilor care au decis să meargă la vot. Element care ar trebui să cântărească, spune acesta, atunci când vine vorba despre stabilirea viitorului Executiv.
”Concluzia finală privind rezultatul Alegerilor Parlamentare este aceea că PSD rămâne cel mai important partid al țării, în pofida eforturilor de demonizare a acestuia, a tentativelor de distrugere și a atacurilor repetate la adresa PSD, făcute în mod deosebit de președintele Iohannis. PSD este fără niciun dubiu, câștigătorul Alegerilor Parlamentare pentru că a obținut cel mai mare scor. Iar românii au dat un vot de încredere pentru PSD, mai mult decât oricărui alt partid. Cred că votul este și o sancțiune primită de PNL, referitoare la modul în care au guvernat. Și demonstrează faptul că sunt incompetenți și impostori din multe puncte de vedere. În mod sigur, a modului dezastruos în care au gestionat pandemia și situația în care se află economia, astăzi. Dacă ne referim la Brăila, scorul de peste 42% obținut aici, confirmă faptul că aproape jumătate din votanții care s-au prezentat la vot, au avut și au încredere în PSD. Au apreciat programul de guvernare și oamenii. Și acest vot cred că vine să confirme sau să reconfirme încrederea acordată la recentele Alegeri Locale, pentru administrația PSD. Care este majoritară la nivelul comunelor, orașelor, Municipiului Brăila, Consiliului Județean”, a declarat Rotaru.
Întrebat în legătură cu planurile în perioada imediat următoare, senatorul a vorbit despre necesitatea de a stabili un Guvern competent, astfel încât România să iasă din criza sanitară, dar și cea economică.
”Dacă ne referim la situația actuală, astăzi, la zece zile de la încheierea alegerilor (n.r. - discuția a avut loc marți), era bine și era absolut necesar să avem creionată o formulă de guvernare. Din păcate, asistăm la o bătălie pentru putere și pentru funcții. Mai ales a USR-iștilor, care cu 15% văd că sunt foarte avizi de putere și vor doar funcții și poziții. Din păcate, după părerea mea, se creionează un nou CDR, o nouă Convenție Democratică de tristă amintire. Pentru că se demonstrează indiferența față de viața românilor, față de programele cu care au ieșit în campanie partidele politice, față de situația economică, față de situația de sănătate a populației, care este destul de complicată și trebuie gestionată. În contextul acesta, PSD a venit cu o propunere, un specialist: dr. Alexandru Rafila, recunoscut și în plan internațional. Noi am apreciat că poate să gestioneze această situație grea și complicată din punct de vedere epidemiologic și că poate să pună în practică un Guvern PSD, programul de guvernare. Sigur că nu excludem ideea unui Guvern de uniune națională, care ar pune la aceeași masă toate forțele politice, ar închide o serie întreagă de conflicte, și s-ar merge într-o direcție, pe realizarea obiectivului principal: ieșirea din pandemie. Și nu neapărat în secundar, un al doilea obiectiv la fel de principal: ieșirea din situația economică complicată în care ne aflăm. Cred că acestea sunt obiectivele pe care ar trebui să le aibă orice partid astăzi și nu bătălia pentru funcții și pentru putere. Pentru că lucrurile astea sunt contraproductive și nu vor genera, de fapt, așteptările pe care le au oamenii, de a rezolva problemele României. Eu tot am speranța că președintele va desemna un premier PSD și atunci, lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, a mai completat Rotaru.
Revenind pe plan local, întrebat dacă speră să poată colabora cu parlamentarii de la AUR și PNL pentru interesele județului nostru, Rotaru s-a arătat deschis unor viitoare discuții în acest sens.
”Noi am avut un target, l-am obținut. Am și declarat inițial că vrem să obținem un loc de senator și trei de deputați. Am realizat acest obiectiv. Avem un scor substanțial peste scorul partidului. Ne poziționăm pe o poziție foarte bună în clasamentul național. Sigur că aici votul este intenția și ceea ce și-au dorit oamenii. Avem și acest partid AUR, care este un partid antisistem. Vom vedea care sunt obiectivele lor. Cum se poate colabora. Dacă există un consens pe anumite probleme importante. Atât în plan parlamentar, cât și în plan local, care pot fi susținute. Este evident faptul că nu poate fi ignorată voința populației și trebuie să găsim o formulă prin care reușim să construim ceva. Am parcurs o etapă în care au fost foarte mulți oameni, partide și așa mai departe, care nu au făcut altceva decât să arate cu degetul. Trebuie să mai și construim ceva în țara asta. Și eu sper să găsim acele formule care să funcționeze”, a mai adăugat PSD-istul.
Prioritățile lui Florin Mircea: portul, podul și drumurile expres
În ceea ce îl privește pe cel care a deschis lista PSD la Camera Deputaților, Florin Mircea, acesta a afirmat că nu se aștepta întocmai la rezultatul alegerilor din 6 decembrie.
”Este ceea ce și-au dorit brăilenii. Din păcate nu foarte multă lume a venit la vot. Asta din cauza condițiilor de pandemie. Cred că acesta a fost principalul motiv, referitor la absenteism. Dar ca rezultat, asta au dorit brăilenii și noi nu putem decât să le mulțumim pentru votul pe care l-au dat. Cât din punct de vedere al echipei PSD, eu cred că nu îi vom dezamăgi, având în vedere ceea ce am promis în campania electorală și nu numai. Ceea ce am promis în general că vom face. Nu știu dacă rezultatul era previzibil chiar în forma asta, sau redistribuirea mandatelor, nu neapărat rezultatul, dar mergem înainte și sper ca toți șapte parlamentari de Brăila să facem o echipă bună pentru brăileni”, a afirmat Florin Mircea.
Asemenea senatorului Ion Rotaru și deputatul social-democrat s-a arătat extrem de deschis către o colaborare cu ceilalți parlamentari de Brăila, în privința proiectelor comune ale județului.
”Eu unul colaborez cu absolut oricine. Aștept să ne cunoaștem destul de repede și să ne vedem de treabă. Nu cred că sunt oameni cu care nu se poate discuta. Chiar și colegii de la PNL, chiar și colegii de la AUR. Au avut un țel. Nu am stat să citesc oferta electorală, nu i-am văzut în oraș sau județ, dar probabil au avut și dumnealor ceva de luptat pentru brăileni”, a completat Mircea.
Cât despre planurile de viitor, sursa citată a adăugat că mandatul său a fost unul scurt, de câteva luni, astfel că nu poate vorbi deocamdată despre continuarea unor proiecte începute atunci, însă a afirmat că are de gând să se concentreze foarte mult pe a veghea la realizarea reabilitării portului Brăila, realizarea podului peste Dunăre și a drumurilor expres.
”Nu pot să spun că este vreun proiect rămas, pentru că a fost un mandat destul de scurt. Dar avem câteva lucruri pe care le-am identificat și în timpul campaniei electorale, pe care să le sprijinim - nu în mod special ca inițiativă legislativă. O parte dintre ele chiar mi le-am notat de azi-dimineață de când sunt la birou. Mi le-am notat încă o dată, ca să începem să lucrăm pe ele. Dar în ceea ce privește inițiativele legislative, haideți să vedem configurația. Cum se va lucra în perioada următoare. Să vedem Guvernul. Să vedem configurația parlamentului ca și conducere. Și după aceea să ne găsim și aliații necesari pentru ceea ce ne hotărâm să facem. Vom sprijini proiectele pe care le avem deja începute în ceea ce înseamnă port, pod și drumurile expres. Acesta este un domeniu la care mă pricep și știu ce trebuie făcut. Le vom sprijini să meargă mai departe. Și să vedem acum proiecte noi. Deocamdată nu putem spune, până când nu vedem care este configurația Guvernului și a Parlamentului”, a conchis Mircea.
Din păcate, așa cum am precizat deja, deputații Nicu Niță și George Paladi nu au răspuns la telefon, nici la sms-urile transmise de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a ne prezenta planurile lor pentru acest mandat, până ieri, la ora închiderii ediției print a cotidianului nostru.
Alexandru Popa se va concentra pe Agricultură și fonduri europene
O analiză a rezultatului Alegerilor Parlamentare a făcut și deputatul Alexandru Popa, concluzionând că partidul din care face parte a obținut un rezultat extrem de slab, însă oarecum previzibil. Acesta a vorbit despre necesitatea de a întări echipa PNL Brăila pentru a veni cu o ofertă capabilă să facă față celei propuse de PSD la viitoarele alegeri.
”Rezultatul este unul slab. Ne așteptam. Am avut o serie de discuții interne după alegeri. Dar sperăm că în următorii patru ani vom putea reconstrui organizația PNL Brăila, ca la viitoarele Alegeri Locale și Parlamentare să ne batem de la egal la egal cu PSD”, a afirmat Popa.
Cât despre planurile de viitor, în special din primul an de mandat în Camera Deputaților, liberalul a precizat că va încerca să intre în Comisia de Agricultură, domeniul său de activitate. Planurile acestuia sunt legate de îmbunătățirea accesării fondurilor europene pe acest segment. Popa a afirmat că va încerca să fie vocea fermierilor brăileni în Parlamentul României.
”Eu m-am gândit să merg în Comisia de Agricultură, unde aș dori să aduc anumite îmbunătățiri pe anumite legi. Așa cum este Legea vizavi de accesarea fondurilor europene și procedurile legate de mediu. Sunt mai multe. Dar în primul rând voi fi vocea fermierilor brăileni în Parlamentul României. Activitatea mea va fi legată de agricultură. Aceasta este ideea de bază”, a afirmat Popa.
Tabăra AUR își propune redeschiderea școlilor, a restaurantelor și piețelor
Deputatul Ciprian Ciubuc ne-a răspuns atât în numele său, cât și al colegului său de la Senat, Andrei Hangan. Acesta a precizat că la momentul apelului redactorilor ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, care s-a transformat ulterior într-o conversație în scris, cei doi se aflau într-un turneu național de mulțumire la adresa celor care le-au acordat voturile. Inițial parlamentarii ne-au transmis să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al AUR, însă la insistențele noastre, au transmis un răspuns în scris, subliniind că este valabil atât pentru Ciubuc, cât și pentru Hangan, care se afla la volanul mașinii și nu putea vorbi.
Cei doi ne-au transmis câteva dintre planurile lor pentru primul an de mandat.
”În primul an de mandat avem ca obiective imediate: redeschiderea școlilor, redeschiderea restaurantelor și a piețelor, și afacerilor românești, anularea amenzilor date de autoritățile române în perioada pandemiei. Vom susține orice inițiativă de sprijinire a producătorului român, folosirea resurselor în interes național și în mod sustenabil și debirocratizarea aparatului de stat, care momentan este supradimensionat din cauza clientelismului politic”, au transmis cei doi parlamentari AUR Brăila.
Ciubuc a precizat că, atât el cât și colegul său, vor putea oferi mai multe informații după ce vor afla din ce Comisii parlamentare vor face parte, astfel încât să nu promită nimic ceea ce nu vor putea ulterior să ducă la îndeplinire. Parlamentarii AUR au precizat că vor participa la o întâlnire, alături de șeful lor de partid George Simion, pe 19 decembrie, în fața Sălii Polivalente (între 18:00 - 19:00), unde vor răspunde la toate întrebările celor interesați.