• nouă elevi vor reprezenta Brăila la cele şapte discipline de concurs ale olimpiadei, şi anume: educaţie civică (ciclul primar), cultură civică (ciclul gimnazial), logică, argumentare şi comunicare, psihologie, sociologie, economie, filosofie (ciclul liceal)
Nouă elevi din Brăila au demonstrat că au aptitudini în domeniul ştiinţelor socio-umane şi s-au calificat la etapa naţională a olimpiadei. Aceştia vor concura la
la cele şapte discipline de concurs, şi anume: educaţie civică (ciclul primar), cultură civică (ciclul gimnazial), logică, argumentare şi comunicare, psihologie, sociologie, economie, filosofie (ciclul liceal).
Precizăm că la olimpiada de educaţie civică şi de cultură civică, la toate etapele, elevii participă în cadrul echipajelor formate din doi elevi, iar la olimpiada de ştiinţe socio-umane, la toate etapele, elevii participă individual, indiferent de anul de studiu în care se află.
În urma rezultatelor obţinute la etapa judeţeană, desfăşurată pe 11 martie la Liceul “N. Iorga”, lotul olimpic este format din:
Eva Ioana Bianu şi Bianca Ştefania Althamer, clasa a IV-a, “Perpessicius”, prof. Mariana Mircioi. Cele două eleve s-au calificat la etapa pe ţară la disciplina educaţie civică cu o lucrare despre dreptul copiilor la informare. Pornind de la acest drept, acestea au avut de realizat un eseu şi un afiş, lucrarea lor obţinând cel mai mare punctaj la etapa judeţeană. Cele două fete sunt foarte talentale. Bianca pictează de câţiva ani, reuşind până acum ca lucrările sale să fie admirate în cadrul a două expoziţii - una la Braşov şi una la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, iar Eva a câştigat premiul I la toate concursurile de creaţie la care a participat, printre care enumerăm “Toate pânzele sus” şi “Fanteziile iernii”.
Claudiu Nicolas Sighinaş şi Andrei Apostolache, clasa a VII-a, “Murgoci”, prof. Rodica Popa. Cei doi participă pentru prima dată la o olimpiadă. Ei s-au calificat în etapa finală de cultură civică cu lucrarea intitulată “O carte pentru toţi”. Prin această lucrare cei doi au pus bazele unui proiect ce constă în strângerea de cărţi pentru copii din zone defavorizate. “Vrem să aducem bucurie Brăilei şi liceului nostru”.
Andreea Georgiana Bratu, clasa a X-a, “Iorga”, prof. Maria Dumbravă. Prima participare la o olimpiadă şi prima calificare naţională pentru Andreea. Tânăra va concura la logică, argumentare şi comunicare, iar scopul ei este acela de a obţine un punctaj cât mai bun. A ales să participe la acestă disciplină deoarece este pasionată de logică, “pasiunea fiind cheia care stă la baza succesului”.
Cornelia Dory Matei, clasa a XII-a, prof. Toni Marţian. Cornelia va participa la prima sa naţională, la disciplina psihologie, competiţie la care vrea să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La facultate va merge la Psihologie la Bucureşti pentru că o pasionează intelectul şi psihicul uman.
Victor Sebastian Popa, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Cristinel Dumitraşcu. Victor s-a calificat la disciplina economie. În anii trecuţi el a participat şi la judeţenele de matematică şi istorie. Tânărul ne-a spus că această olimpiadă este şi un exerciţiu pentru admiterea la Facultatea de Drept din Bucureşti.
Diana Elena Barbu, clasa a XI-a, “Iorga”, prof. Vasilica Varga. Diana participă la prima naţională de sociologie şi vrea să câştige un premiu. Ea are experienţa competiţiilor, până acum participând la judeţenele de română, istorie şi religie, unde a câştigat un premiu III, respectiv un premiu II şi un premiu III. De asemenea, ea are în palmares şi premii obţinute la concursuri de creaţie şi de traducere în limba franceză.
Ana Maria Cârciova, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Toni Marţian. Ana Maria s-a calificat la prima naţională de filosofie. În anii anteriori ea a participat şi la judeţenele de istorie, engleză, sociologie, precum şi la concursuri de traducere şi interpretare în limba engleză. A ales filosofia deoarece îi place să citească. “Filosofia m-a ajutat să mă cunosc pe mine şi îmi place să găsesc un mobil al tuturor acţiunilor pe care le fac”. După ce va termina liceul va merge la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti, secţia Traducere şi interpretare.
Potrivit regulamentului Olimpiadei de educaţie civică (ciclul primar) etapa naţională se desfăşoară fară deplasarea elevilor. Inspectoratele şcolare vor transmite prin profesorul însoţitor originalul lucrării scrise şi afişul clasate pe locul I la etapa judeţeană, iar acestea vor fi evaluate de către Comisia centrală a olimpiadei pentru disciplina educaţie civică, care stabileşte ierarhia la nivel naţional (premii, menţiuni, clasament final).
Naţionala de Ştiinţe Socio-Umane se va desfăşura între 24-28 aprilie, la Deva, judeţul Hunedoara.
Mult succes lotului brăilean!