Egiptenii au găsit o nouă metodă de obţinere a apei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Egiptenii au găsit o nouă metodă de obţinere a apei

Aproximativ 71% din suprafaţa planetei este acoperită cu apă, însă această apă este sărată. Îndepărtarea sării din apă nu este un proces uşor. Tehnologiile de desalinizare existente în prezent sunt costisitoare, necesitând o cantitate foarte mare de energie, este foarte greu să fie folosite de statele sărace. O echipă de cercetători de la Universitatea Alexandria din Egipt a reuşit însă să depăşească această problemă a consumului de energie, obţinând o metodă de filtrare simplă care este descrisă în ultimul număr al revistei Water Science and Technology, informează agerpres.ro.

Proces de prevaporizare

Cercetătorii egipteni au obţinut o membrană polimerică care poate desaliniza apă de mare cu o concentraţie excepţional de ridicată în sare, producând apă potabilă cu un procent de 99.7% SR (salt rejection) printr-un singur proces de prevaporizare prin purjare cu aer.
Odată filtrată prin intermediul acestei membrane polimerice inovative, apa este vaporizată prin încălzire, într-un al doilea pas de purificare. Vaporii de apă sunt apoi condensaţi şi colectaţi, rezultând apă potabilă. Această tehnologie oferă o metodă ieftină pentru a obţine apă potabilă din apă marină şi funcţionează chiar şi în cazul apei cu o mare concentraţie de sare, aşa cum este cea din Marea Roşie.

Decontaminare a apelor uzate

În plus, această metodă poate fi folosită şi pentru a decontamina apele uzate şi este accesibilă chiar şi pentru ţările sărace.
„Prin folosirea prevaporizării (apei) se elimină nevoia de electricitate ce este folosită în procesele clasice de desalinizare, iar astfel costurile acestei tehnologii sunt reduse masiv", a declarat Ahmed El-Shafei, profesor specialist în inginerie de biosisteme de la Universitatea Alexandria.
Prevaporizarea este folosită încă din anii „90 pentru eliminarea solvenţilor organici din apa contaminată în urma proceselor industriale. Echipa egipteană doreşte să mărească producţia acestor membrane polimerice de desalinizare şi lucrează deja la o unitate de desalinizare pentru a testa această metodă la scară mare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro