Pentru prima dată după privatizarea din 2004, cea mai mare companie din România încheie un an în pierdere. Scăderea preţului la petrol a prăbuşit şi câştigurile OMV Petrom. Urmările sunt disponibilizarea a 900 de angajaţi, reducerea investiţiilor şi scoaterea la vânzare a 32 de zăcăminte de petrol neprofitabile. Urmează desfiinţarea rafinăriei Arpechim şi închiderea altor câteva sute de sonde, transmite Digi24.
După ce acum doi ani anunţa cel mai mare profit făcut vreodată de o companie din România - peste 1 miliard de euro - acum, cifrele nu arată deloc bine pentru şefii OMV Petrom.
„Puteţi vedea o pierdere de 690 milioane de lei pentru tot anul 2015", spune Andreas Matje, director financiar Petrom.
Reducere de activitate
Ieftinirea cu 50% a ţiţeiului a zdruncinat afacerile petroliştilor. Compania a evitat prăbuşirea datorită vânzării de gaze naturale şi electricitate, dar şi cu ajutorul rafinăriei de la Brazi. Câştigul din ţiţeiul ieftin rafinat a crescut de aproape 5 ori pe baril. Cu toate astea, compania vrea să desfiinţeze cea de-a doua rafinărie pe care o deţine, Arpechimul din Piteşti, pe care o ţine oricum închisă de câţiva ani. Petrom spune că o repornire a Arpechim nu ar fi justificată, pentru că ar costa câteva sute de milioane de euro.
„Am redus investiţiile cu 38% faţă de 35 cât ne propusesem în anul anterior. Am început încă două procese: vânzarea unor zăcăminte marginale cum le numim noi, foarte mici şi am început şi procesul de vânzare a parcului eolian de la Dorobanţi", spune Mariana Gheorghe, director general Petrom.
În total 32 de zăcăminte de petrol vor fi scoase la vânzare. Disponibilizările de personal ar putea continua, spun directorii companiei, după cei 900 de angajaţi trimişi acasă anul trecut. În plus, alte 400 de sonde considerate costisitoare pentru că nu produc suficient ar putea fi închise şi în acest an.