Mergi la conţinutul principal

Efectul eliminării cărbunelui. Nivelul consumului de gaze din România s-ar putea dubla până în 2027-2028

• previziunea îi aparține directorului Transgaz, brăileanul Ion Sterian • Acest lucru se va întâmpla în momentul în care cele mai mari termocentrale își vor schimba alimentarea cu cărbune, pe gaz • al doilea mare motiv îl reprezintă racordarea mai multor localități la rețea•

 

În acest context, al creșterii consumului de gaze în România este că, nici producția de gaze din Marea Neagră nu va mai fi suficientă pentru a satisface consumul intern. În acest fel, țara noastră va fi nevoită să apeleze la surse externe, informează Ion Sterian, directorul general al companiei Transgaz. „Eu vă spun: în următorii patru-cinci ani, pe măsura declinului producției interne de gaze, atât la OMV Petrom, cât și la Romgaz, unde avem un declin natural al producției – azi avem cam 9 miliarde de metri cubi de gaze (pe an – n.r.), nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde de metri cubi, nu vor satisface necesarul României”, este declarația făcută de Ion Sterian în cadrul Simpozionului Român al Energiei  (SIREN).

La momentul actual, la nivel intern, se consumă între 10 și 11 miliarde de metri cubi de gaz. Conform lui Ion Sterian, multe localități sunt interesate să se racordeze la rețeaua de gaz, prin proiectul Anghel Saligny. Acest lucru va avea drept efect o creștere a consumului la nivelul țării. Mai exact, acesta se va majora cu 3-4 miliarde de metri cubi pe an.

De asemenea, centralele care până acum erau alimentate cu cărbuni, Turceni, Mintia și Ișalnița, vor fi racordate la gaze. Și noua centrală de la Iernut va fi alimentată tot cu gaze, odată ce se vor finaliza lucrările, în următorii ani. Azomureș, principalul producător de fertilizanți pentru agricultură și Alro, producător de aluminiu, și-ar putea relua activitatea. Aceste companii sunt unele dintre cele mai mari consumatoare de gaze din țară.

„Ne apropiem de 20 de miliarde (consum de gaze pe an – n.r.). Prevăd că România, în 2027-2028, va avea nevoie în plus de 4-5 miliarde de metri cubi de gaze pe lângă cele extrase din Marea Neagră. Eu le văd venind din import, din zona Mării Caspice și din terminalele LNG din Turcia și din Grecia”, a mai transmis Ion Sterian, directorul general de la Transgaz, conform Agerpres.

La momentul actual, situația gazelor în România este una bună. La începutul lunii septembrie, procentul de înmagazinare al României, al gazelor naturale, era de 90,24%. Conform spuselor directorului de Transgaz, avem cu 520 de milioane mai mult, comparativ cu aceeași dată a anului precedent, iar după spusele acestuia, țara noastră a îndeplinit aranjamentul pe care l-a făcut față de Uniunea Europeană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro