Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Efectul de bumerang

Joi, in Romania, s-a inregistrat unul din cele mai importante
succese postdecembriste, majorarea substantiala, fara precedent, a pensiilor. Virstnicii sint fericiti si mindri totodata: au cistigat, in
sfirsit, in fata puterii. Iar cistigul nu e de ici de colea, de la 1 ianuarie
2008, punctul de pensie va creste pina la 37,5% din salariul mediu
brut pe economie, ceea ce inseamna o marire a pensiei cu 40%.
Victoria, insa, lasa si un gust amar, pentru ca succesul pensionarilor
va insemna o presiune pe buget de circa 3 miliarde de euro. De unde va lua Executivul acesti bani? Nu de alta, dar inainte cu doar citeva ore de la aprobarea ordonantei, premierul Tariceanu a declarat foarte clar ca nu exista resurse. Si, totusi, la o ultima negociere, ca prin minune, ele au fost descoperite. Din pacate insa, nici una din sursele enumerate de oficiali nu este credibila. Pentru ca e greu de crezut ca se pot aduna 3 miliarde de euro din marirea numarului contribuabililor si a salariului mediu brut ca urmare a cresterii economice; extinderea bazei de impunere pentru contributiile platite in zona stimulentelor salariale (cum ar fi prime, drepturi de autor, venituri din al doilea job etc) si eliminarea prevederilor care limiteaza aplicarea CAS la cinci salarii medii pe economie.
Sa fim seriosi, majorarea pensiilor este o decizie strict politica si populista, luata sub presiunea PSD care a urmarit un singur scop: cit mai multe voturi pentru viitoarele alegeri. Iar PNL, a intrat in joc. Si-a vindut sufletul diavolului in speranta ca poporul isi va aminti cit de darnic a fost el cu pensionarii. Gresit. PSD a avut grija sa informeze populatia ca propunerea a fost a lui si ca sub presiunea lui, PNL a acceptat. De aceea sint convinsa ca PNL a procedat gresit, iar pretul platit pentru aceasta greseala va fi unul extrem de mare. Pentru ca decizia luata joi este extrem de riscanta. De altfel, analistii economici au avertizat, masura poate conduce la cresterea deficitului bugetar si a inflatiei, la dezechilibre financiare majore, la cresterea fiscalitatii asupra salariatilor si firmelor private. Cine va fi tras la raspundere? Binenteles PNL, care, ma tem, va pierde si bruma de credibilitate pe care o mai are din partea romanilor. De fapt, ce ne mira! Ce se intimpla acum e tipic pentru perioada postdecembrista, decizii cu iz electoral, insuficient gindite si care, mai devreme sau mai tirziu, s-au intors impotriva noastra ca un bumerang, ajungindu-se in situatia in care Guvernul da cu o mina si ia inapoi cu doua. Pentru ca e cert, daca nu vom inregistra o crestere economica solida, majorarea aceasta se va pierde iute in preturi mai mari, in taxe si impozite suplimentare. Si atunci, cine cistiga?
Nu ma credeti, aduceti-va aminte de cite ori s-au fript cu asemenea pomeni electorale agricultorii! Nici nu ajungea bine subventia la ei si toate preturile o luau razna, si la motorina, si la seminte, si la erbicide, la apa pentru irigatii, la piesele de schimb, ba chiar si la masinile si utilajele agricole. Mi-as dori tare mult sa gresesc si sa nu fie asa. Dar, cel mai mult mi-as dori ca pensionarii sa inteleaga faptul ca MERITA si LE DATORAM un trai decent si sa nu se lase cumparati cu trei arginti.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii