Efectele trecerii CAS şi CASS la angajat: cei mai afectați, românii cu salarii de 2000 de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Efectele trecerii CAS şi CASS la angajat: cei mai afectați, românii cu salarii de 2000 de lei

Odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la salariat am putea plăti amenzi rutiere mai mari, iar companiile de stat ar putea recurge la concedieri. Sunt câteva dintre efectele negative pe care le-au identificat analiștii fiscali până în prezent. Alianţa de la guvernare promite însă că vom rămîne cu mai mulţi bani în buzunar, pentru că taxele vor fi tot în sarcina firmelor.

 

Creşterea salariului minim pe economie nu va fi o veste bună pentru toată lumea, dacă Guvernul va transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat. Vor pierde cei care astăzi câştigă 2.000 de lei, atrag atenţia specialiştii.

„Cel care este remunerat în prezent cu 2000 de lei va pierde la salariu circa 200 de lei”, spune Emilian Duca, analist fiscal.

La un salariu minim pe economie de 1450 de lei brut în prezent, câştigul „în mână” al unui român este de 1117 lei. Pentru acesta angajatorul cheltuieşte 1922 de lei. Prin majorarea salariului minim brut la 2000 de lei, angajatul va câstiga mai bine cu 183 de lei. Costurile angajatorului vor creşte cu aproximativ 130 lei.

„O astfel de modificare va pune presiune şi pe sectorul public să facă o restructurare destul de dureroasă a numărului de angajaţi”, mai spune Emilian Duca.

Şi amenzile rutiere pot creşte cu până la 30%. Mai mult, sunt patroni care ar putea cere renegocierea contractelor cu angajații. Octavian Bădescu şi-a vândut firma în care avea câteva zeci de angajaţi.

„Această presiune continuă a statului în privinţa costurilor cu angajaţii şi a riscurilor asociate activităţilor cu angajaţii a fost unul dintre motivele pentru care, când am decis către ce direcţie o apuc, am ales această formă de consultanţă imobiliară în care lucrezi mai puţin cu angajaţii”, spune Octavian Bădescu, antreprenor.

Liberalii cred că salariații vor fi singurii care vor avea de pierdut.

„Netul angajatului va fi mult mai mic. Gândiţi-vă că partea angajatului este undeva la 23% în momentul ăsta. Deci, practic, ai trece de la angajator la angajat 23% de plătit în plus la stat faţă de cât plăteşte în momentul ăsta”, spune Dan Vîlceanu, deputat PNL comisia de buget finanţe.

Social democraţii îi contrazic.

Angajatul va avea o contributie la sănătate și la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma”, susține Liviu Dragnea.

Câteva menţiuni, simularea noastră ar putea avea o marjă de eroare pentru că Executivul Tudose nu a anunţat încă dacă modalitatea de calcul se schimbă începând cu anul următor. Şi încă un lucru, Guvernul PSD susţine că salariul net adică banii pe care îi luăm în mână sau pe care îi ridicăm de la bancomat rămâne acelaşi şi nu scade”, relatează Anca Suciu, corespondent Digi24.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro