Mergi la conţinutul principal

Educatia fizica - o disciplina pe cale de disparitie

Numarul de ore de educatie fizica din trunchiul comun se micsoreaza mereu. Anul trecut a ramas numai o ora pe saptamina la elevii de clasa a XI-a, iar anul acesta s-a mai scos o ora si de la cei de clasa a XII-a, o data cu scoaterea acestei discipline dintre cele care puteau fi alese la examenul de bacalaureat. O solutie pentru compensarea acestei situatii ar fi acordarea unei ore dintre cele optionale, insa acest lucru nu se prea intimpla. Majoritatea directorilor prefera sa dea cele doua sau trei ore de la optionale disciplinelor la care se da examen de final de ciclu sau profesorilor carora nu le ies catedrele, a explicat inspectorul de specialitate, prof. Elena Preda. "La un efort intelectual intens este nevoie si de efort fizic. Se ignora ca prin aceste ore luptam pentru intarirea si mentinerea corpului sanatos al copiilor. In Europa elevii au chiar trei ore de educatie fizica pe saptamina si speram ca integrarea in Uniunea Europeana sa rezolve si aceasta problema", a spus prof. Elena Preda.

"In sala noua nu se poate juca fotbal?"

La Grupul Scolar "Edmond Nicolau" elevii nu au la optional nici o ora de educatie fizica. Profesorul Nicusor Baldovin spune ca toti elevii vor sa faca educatia fizica si ca ar vrea mai multe ore de acest fel. "Eu stiu ca sint multe ore pe saptamina pentru elevi, ca au programa incarcata, dar ei trebuie sa se si relaxeze. Anul trecut elevii veneau chiar din pauza sa faca educatie fizica. La liceu nu avem probleme cu echipamentul. La Scoala de Arte si Meserii mai sint probleme, dar nu sintem absurzi, ii primim cu ce vin pentru ca nu au nici o vina ca parintii lor nu au bani. Noi ne bucuram ca s-au dat bani pentru materiale sportive, asa ar trebui sa se intimple in fiecare an, dar trebuie sa se faca ceva si in privinta numarului de ore", a mai spus prof. Nicusor Baldovin.
De altfel, elevii de la Grupul Scolar "Edmond Nicolau" se mai confrunta cu o problema. Nu au sala de sport, desi atunci cind sala cea noua de sport a fost construita in curtea Scolii "Spiru Haret" li s-a promis ca vor avea acces la ea. "Anul trecut, am vrut sa fac antrenamente iarna cu echipa de fotbal a liceului, ca sa iesim din iarna antrenati pentru faza zonala, insa ni s-a spus ca in sala noua nu se poate juca fotbal. Ne-am antrenat in sala Grupului Scolar “Brancoveanu” si am reusit sa luam locul III. Nu stiu de ce nu ni se da voie sa facem educatia fizica in acea sala. Cred ca ar avea dreptul si elevii nostri sa se bucure de ea", a spus prof. Baldovin.

Ore de sport - optional, la cerere

La Scoala "Al.I. Cuza" parintii au cerut mai multe ore de sport, iar conducerea le-a oferit aceasta posibilitate. Directorul adjunct, prof. Florica Teodor, a spus ca se aplica multe programe speciale si pentru copiii cu deficiente de postura. "Lipsa de miscare ii marcheaza, sint mai sensibili, se imbolnavesc mai usor si noi am venit in intimpinarea dorintei parintilor si am oferit optionale la educatie fizica. Un lucru bun ar fi ca profesorii de educatie fizica sa predea si orele de la invatamintul primar, pentru ca un profesor face altfel orele decit un invatator. Noi avem un astfel de optional la invatamintul primar si este foarte bine. Deja, cind vin in clasa a V-a putem sa mergem cu ei chiar la competitii judetene. Propunerea noastra ar fi sa se revina la trei ore pe saptamina. Pentru a participa la competitii cu sanse de cistig nu sint suficiente nici macar doua ore ca sa fie copiii intr-o forma buna", a explicat prof. Florica Teodor, director adjunct la Scoala "Al.I. Cuza".
Seful catedrei de educatie fizica de la Liceul "Cerna", prof. Marian Neta a spus ca exista totusi clase unde se face optional educatia fizica, dar ca este anormal sa se micsoreze atit numarul de ore de educatie fizica. "Noi am semnat chiar si o nota de protest pentru reintroducerea educatiei fizice la bacalaureat. Se fac multe ore de informatica, de limbi straine, iar educatia fizica a ajuns o Cenusareasa. Sintem nemultumiti pentru ca in Europa sint cel putin trei ore pe saptamina de educatie fizica, iar in Japonia sint intre sase si opt ore pe saptamina", a mai spus profesorul Neta.

"Cred ca lectia de educatie fizica ar trebui demilitarizata"

Bucuria salilor de sport si a echipamentului nou este umbrita de scaderea numarului de ore si la Colegiul "Balcescu". Prof. Traian Pintiliescu spune ca la liceu elevii trec printr-o virsta periculoasa si ar trebui sa faca mult sport pentru a nu cadea prada tentatiilor. "Unii elevi vin cu tot felul de scutiri pentru educatia fizica, dar eu ii vad pe margine cum ar vrea si sa intre pe teren. Ei sint victimele familiei care nu considera educatia fizica importanta. Este pacat. In acest sens o lovitura a fost si hotarirea de a scoate aceasta disciplina de la bacalaureat. Ea era un colac de salvare pentru elevii care nu aveau rezultate foarte bune la disciplinele teoretice. Oricum, cu toate ca numarul de ore din trunchiul comun s-a redus, copiii vor sa faca educatie fizica si vin la activitatile extrascolare. Activitatea sportiva scolara s-a imbunatatit considerabil de cind avem salile de sport", a precizat prof. Pintiliescu. In viziunea sa, un alt factor care a contribuit la scaderea interesului pentru educatia fizica a fost acela ca unele cadre didactice din invatamintul superior, care predau Teoria si metodica educatiei fizice scolare si care indruma si practica pedagogica a studentilor, au ramas cu idei invechite, pe sistem sovietic, militarizat, care se transmite apoi in scoli si licee. "Cei mai mari nu suporta acest sistem si refuza orele. Temele lectiei trebuie sa fie placute, sa se caute alte discipline care sa le placa elevilor: gimnastica aerobica, dans modern. Cred ca lectia de educatie fizica ar trebui demilitarizata si ar fi mult mai multi elevi care sa o doreasca. Este pacat de aceste sali noi", a concluzionat prof. Traian Pintiliescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro