* în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Școalar Județean și Baroul Brăila, prin Uniunea Națională a Barourilor din România, elevii de gimnaziu și liceu vor dobândi cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților, precum și a răspunderii civile și penale
Educația juridică ajunge în unitățile de învățământ din Brăila! Începând cu această lună și până la finalul anului școlar, la orele de dirigenție, avocați brăileni vor veni să le vorbească elevilor de gimnaziu și liceu despre drepturile și responsabilitățile lor, precum și despre răspunderea lor civilă și penală.
Proiectul de educație juridică non-formală se derulează printr-un parteneriat instituțional încheiat de Baroul Brăila, prin Uniunea Națională a Barourilor din România, și Inspectoratul Școalar Județean Brăila. Proiectul se desfășoară în toată țara, iar la Brăila coordonator este avocatul Lidia-Nicole Dumitrescu, reprezentant al Baroului Brăila.
“Educația juridică în școli este necesară pentru a-i familiariza pe copiii noștri cu principalele reguli care se aplică în viața de zi cu zi. Aceste reguli îi vor ajuta pe viitor, în relațiile cu cei din jur, în orientare profesională și în a-și cunoaște drepturile și obligațiile în societate. Elevii de gimnaziu și liceu, cărora li se adresează acest tip de informații, au cunoștințe despre educația morală, iar normele juridice reprezintă folosirea într-un cadru formal, legislativ, a acestor reguli. Elevii știu deja ce este permis și ceea ce este interzis să facă, iar cunoașterea legislației le prezintă consecințele sociale pe care le pot suporta prin comiterea unor fapte. Este un demers cerut de către profesori, părinți și copiii, care s-a transpus legislativ în modificarea Legii educației naționale nr. 1/ 2011 și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat nr. 51/ 1995, prin care avocații pot desfășura programe de educație juridică în învățământul liceal și gimnazial, pentru ca elevii să dobândească competențe juridice”, se arată într-un comunicat al Baroului Brăila.
Proiectul “Fii avocat în școala ta!” este și unul de responsabilitate socială, prin care elevii vor fi încurajați să își pună întrebări, să reflecteze și să își exprime opinia cu privire la probleme juridice din viața cotidiană.
“România e un stat de drept și întotdeauna Justiția trebuie să primeze în tot ceea ce se întâmplă. Prin urmare, copiii, profesorii, toată lumea din învățământ trebuie să aibă cunoștințe solide despre educația juridică și ce se întâmplă în acest domeniu. Cu siguranță vor fi un avantaj pentru elevi aceste cursuri pentru că eu am spus mereu că nu există cetățean român care să nu aibă măcar o dată în viață contact cu Justiția. Sunt atâtea aspecte ale vieții pe care le rezolvă Justiția, de la un certificat de tutelă până la probleme mult mai neplăcute. Ne bucurăm că vor fi specialiști care le vor vorbi copiilor despre educația juridică”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspectorul școlar general.