Educaţie cu palma | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Părinţii reclamă: elevi bătuţi de o învăţătoare la şcoala din Şuţeşti

Educaţie cu palma

• o învăţătoare de la clasa a II-a, din cadrul Şcolii Gimnaziale Şuţeşti, este acuzată de câţiva părinţi că le-a bătut copiii, elevi în clasa a IV-a, până li s-a făcut rău • la scena violentă a asistat şi cadrul didactic care predă la clasa respectivă, numai că s-a speriat foarte tare când a văzut de ce este în stare colega sa de catedră şi a rămas fără reacţie • unuia dintre elevi i-ar fi dat sângele pe nas • acum, copiii merg cu teamă la şcoală • totul a pornit după ce elevii bătuţi l-au îmbulgărit pe un coleg mai mic, din clasa a II-a, într-o pauză • învăţătoarea agresivă este cercetată disciplinar la nivelul şcolii, iar poliţiştii au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă

 

Copii de 10-11 ani bătuţi cu palmele până li s-a făcut rău şi li s-au umflat feţele, elevi speriaţi, ascunşi sub bănci şi un cadru didactic care a făcut atac de panică în momentul în care a văzut de ce este în stare o învăţătoare de la Şcoala Gimnazială din localitatea Şuţeşti, potrivit unei sesizări care a ajuns la redacţie. Incidentul grav s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, iar totul ar fi pornit de la o joacă în zăpadă, aşa cum ne-a povestit mama unuia dintre minorii bătuţi. Femeia s-a hotărât să ne sesizeze abia acum pentru că se teme ca dosarul penal să nu se “piardă”, deoarece soţul învăţătoarei violente este fost poliţist, iar cei de la şcoală nu au luat încă nicio măsură în acest caz. Conducerea şcolii ne-a confirmat faptul că mai mulţi părinţi i-au adus la cunoştinţă cazul violent. Cei trei copii agresaţi, elevi în clasa a IV-a, s-au îmbulgărit cu un alt băieţel din clasa a II-a, într-o pauză. După ce clopoţelul a sunat de intrare, cei trei au intrat la clasă, mai puţin elevul dintr-a II-a, care a început să plângă şi a fost ridicat din zăpadă de către învăţătoarea celor trei colegi mai mari. Cadrul didactic s-a dus, apoi, în clasă şi şi-a certat elevii pentru că s-au năpustit asupra colegului lor mai mic, după care a început să predea noua lecţie. Nu mult a trecut până când învăţătoarea copilului de clasa a II-a a intrat peste cei de clasa a IV-a, întrerupând ora şi făcând ditamai scandalul. Potrivit mămicii care ne-a sesizat cazul, învăţătoarea Mariana F. le-ar fi adus injurii, mai întâi, celor trei elevi care l-au îmbulgărit pe colegul mai mic, după care i-ar fi bătut cu palmele peste faţă, cap şi spate, până li s-ar fi făcut rău. Acum, învăţătoarea este cercetată disciplinar la nivelul şcolii din Şuţeşti, dar s-a ales şi cu un dosar penal pentru purtare abuzivă din partea poliţiştilor. Am încercat să aflăm şi varianta învăţătoarei acuzată că i-ar fi bătut pe cei trei elevi, însă aceasta a refuzat să-şi exprime punctul de vedere.

 

O mamă acuză: «Unuia dintre copii i-a dat sângele pe nas»

Nicoleta Caramalău, mama unuia dintre copiii bătuţi, ne-a povestit că pe 6 martie, băiatul său a venit de la şcoală tremurând şi acuzând stări de vomă. Cel mic nu a vrut să spună, iniţial, ce a păţit, însă, în cele din urmă, femeia a aflat despre incident atât de la copil, cât şi de la învăţătoarea clasei. “Băiatul meu împreună cu alţi doi colegi se îmbulgăreau în curtea şcolii cu un alt copil. El este în clasa a IV-a. Copilul cu care se îmbulgăreau este în clasa a II-a. După ce s-a sunat de intrare, că se terminase pauza, acel copil din clasa a II-a plângea pentru că a fost îmbulgărit. Doamna învăţătoare a copilului meu s-a dus şi l-a ridicat din zăpadă, l-a adus în clasă şi i-a certat pe cei trei copii, pentru că n-au făcut bine ceea ce au făcut. Apoi, l-a trimis la clasa lui. A început ora, iar doamna de la clasa a II-a a venit la clasa fiului meu şi i-a bătut pe toţi trei în faţa doamnei învăţătoare a copilului meu. I-a bătut cu palmele peste faţă, peste cap, pe spate. Unuia dintre copii i-a dat sângele pe nas. Am înţeles că băiatul meu a fost bătut cel mai tare, i s-a făcut rău, i-a venit să vomite de la frică. S-a speriat toată clasa. A ajuns acasă şi jumătate de oră nu mi-a zis nimic. L-am văzut că tremura, avea senzaţia de vomă, iar cei de la şcoală nu m-au sunat să mă anunţe ce s-a întâmplat. Am fost la şcoală, am făcut o sesizare, am fost şi la poliţie şi am depus plângere. Soţul doamnei este fost poliţist şi mi-e teamă să nu se întâmple ceva cu dosarul. Dar o să monitorizez atent situaţia să văd cum se soluţionează”, ne-a declarat femeia. Aceasta ne-a mai povestit că l-a văzut personal pe un alt băiat, victimă a furiei cadrului didactic, care avea faţa umflată, iar urmele palmelor încă erau “tatuate” pe obrajii minorului. “Doamna învăţătoare a copilului meu are probleme cu inima şi i s-a făcut rău în momentele alea. A rămas ţeapănă”, ne-a spus Nicoleta Caramalău în momentul în care am întrebat-o de ce învăţătoarea de la clasa a IV-a nu a intervenit în momentul în care a văzut că-i sunt bătuţi elevii.

 

«Îmi trimit copilul la şcoală să înveţe, nu să fie bătut!»

Atunci când mămica s-a dus la şcoală pentru a sesiza incidentul, directorul ar fi chemat-o în birou şi pe învăţătoarea acuzată de violenţă fizică şi verbală. Numai că aceasta din urmă ar fi negat totul în faţa conducerii şcolii. “Am fost la director, a chemat-o şi pe dânsa acolo şi a negat tot! Cică nu i-a atins nici măcar cu un deget! Apoi, am chemat şi copiii înăuntru şi ei au povestit cum au fost bătuţi. Am rugat-o şi pe învăţătoarea copilului meu să vină în cabinetul directorului, pentru a povesti şi ea ce s-a întâmplat, numai că învăţătoarea acuzată a plecat între timp”, a adăugat Nicoleta Caramalău.

Femeia ne-a mai declarat că băiatul său învaţă foarte bine, că îi place cartea şi are numai calificative de “bine” şi “foarte bine”. În acest context, ea a aflat că directorul şcolii ar pune presiune pe învăţătoarea de la clasă să scadă băiatului nota la purtare până la “Insuficient”, pentru îmbulgăreala din curtea şcolii.

După bătaia încasată de la cadrul didactic, copilul a refuzat să mai meargă la şcoală, de teama de a nu fi, din nou, lovit. A mers şi la psihologul şcolii, căruia i-ar fi mărturisit că a prins frică de învăţătoarea Mariana F. “Eu nu i-am dat nici măcar o palmă copilului meu! Nici eu, nici tatăl lui! Eu îmi trimit copilul la şcoală să înveţe, nu să fie bătut! Şi în ce hal a fost bătut...”, a conchis Nicoleta Caramalău.

 

Învăţătoarea violentă, cercetată disciplinar la nivelul şcolii

Directorul Şcolii Gimnaziale din Şuţeşti, Silviu Roşioru, ne-a confirmat faptul că incidentul grav i-a fost adus la cunoştinţă de către părinţi, chiar în ziua în care s-a întâmplat, adică pe 6 martie. Două zile mai târziu, s-a stabilit componenţa comisiei de disciplină, iar ancheta este încă în curs. “Părinţii au depus petiţie pe data de 6 martie 2018, iar pe data de 8 martie, s-a întâlnit Consiliul de Administraţie pentru a stabili componenţa comisiei de disciplină. Am discutat cu doamna învăţătoare, dar eu, ca director, nu pot să mă pronunţ în acest caz. Nu am mai avut probleme cu această învăţătoare. Din ce ştiu eu, părinţii au făcut plângere penală şi la poliţie. Regulamentul prevede clar în cazul cercetării disciplinare că măsurile care se pot lua sunt de la observaţie scrisă până la desfacerea contractului de muncă”, ne-a declarat Silviu Roşioru.

“Este un incident neplăcut, pe care nu ni l-am dorit. În acest moment, este o anchetă în desfăşurare. Aşteptăm rezultatele anchetei cât mai repede şi, conform procedurii şi a regulamentului şcolar, Consiliul de Administraţie va lua o decizie în baza raportului întocmit comisiei de disciplină. Consiliul de Administraţie al şcolii este cel care stabileşte sancţiunea pentru cadrul didactic”, ne-a declarat şi directorul adjunct al şcolii, Gabriel Tănase.

Comisia de disciplină are la dispoziţie 30 zile pentru soluţionarea petiţiei, de la data la care a fost depusă. Numai că, potrivit unor surse, deşi a trecut mai bine de o săptămână de la stabilirea componenţei comisiei de disciplină, cadrul didactic vizat de reclamaţii nu ar fi fost audiat nici până-n ziua de astăzi de către colegii de catedră.

Cât despre acuzaţia pe care mama reclamantă o aduce directorului Silviu Roşioru cum că ar face presiuni asupra învăţătoarei de la clasă pentru a scădea nota la purtare copilului, pentru îmbulgăreala din curtea şcolii, Roşioru ne-a spus că este total fals acest aspect. “Este total fals! Nu directorul scade nota la purtare, ci consiliul clasei hotărăşte dacă scade nota la purtare şi la cât o scade. Presupuneri şi vorbe sunt peste tot...”, ne-a declarat sursa citată.

 

Dosar penal pentru purtare abuzivă

La o zi de la incident, părinţii copiilor bătuţi s-au dus inclusiv la postul de poliţie din comună pentru a sesiza bătaia încasată de minori de la învăţătoarea Mariana F. Plângerile lor au fost deja înregistrate, iar ancheta este în plină desfăşurare.

“Poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că pe 6 martie, la ora 10.00, în timp ce minorii se aflau la şcoală, la curs, o învăţătoare din cadrul aceleiaşi şcoli le-a adresat celor trei copii expresii jignitoare, iar apoi i-ar fi agresionat. S-a întocmit dosar penal pentru purtare abuzivă”, ne-a comunicat subinsp. de poliţie Laura Dan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Cătălin Canciu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, ne-a declarat că are cunoştinţă despre acest incident. “Am aflat despre incident, este regretabil dacă se confirmă sesizările părinţilor. Ştiu că acest caz a ajuns la poliţie, deci cei abilitaţi vor lua măsurile legale, după finalizarea anchetei”, ne-a spus acesta.

Nu este pentru prima dată când violenţa-n şcoli ţine prima pagină a ziarelor. În noiembrie 2017, judecătorii brăileni au condamnat-o la 8 luni de închisoare pe Luminiţa Gheorghe, învăţătoare la Colegiul “Ana Aslan” din municipiu, după ce i-a jignit şi ameninţat pe doi elevi-problemă din clasa I. În urmă cu circa 2 ani, unul dintre părinţi a înregistrat-o pe învăţătoare şi a făcut publică înregistrarea pe Youtube, iar poliţia şi ISJ s-au sesizat despre purtarea abuzivă a învăţătoarei. “Decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat!”, le-a spus, printre altele, Luminiţa Gheorghe copiilor.

În octombrie 2015, două cazuri asemănătoare de violenţă în şcolile brăilene au ieşit la iveală. Unul s-a petrecut în Liceul de Artă “Hariclea Darclee”, iar celălalt la Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” din Însurăţei. Doi copii, de la cele două şcoli diferite, au ajuns în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila acuzând dureri la nivelul capului, după ce ar fi fost bătuţi de profesorii de educaţie fizică şi sport. Copilul din municipiu avea doar un traumatism minor, o vânătaie, însă celălalt avea traumatism cranio-cerebral acut cu plagă minor deschisă. Niciunul nu a rămas internat. Primul minor ar fi fost lovit cu pumnul, iar al doilea cu ivărul uşii de la sala de sport, în afara orelor de curs. Atunci, poliţia s-a autosesizat şi a deschis dosare penale.

Tot în 2015, dar în luna martie, un alt profesor de sport de la Şcoala “Mihai Eminescu” a fost acuzat de bunica unei eleve că a bătut-o pe nepoata ei, la ora de educaţie fizică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro